//Top orosz játékosok az NHL-ben
Szergej Fjodorov #moszkvater

Top orosz játékosok az NHL-ben

MEGOSZTÁS

Egy észak-amerikai, jégkoronggal foglalkozó website nemrégiben közzétette az NHL-ben eddig szereplő 50 legjobb orosz játékos listáját. Az elmúlt négy évtized során legalább egy meccs erejéig összesen 257 orosz nemzetiségű játékos fordult meg az észak-amerikai jégkorong egyesület csapataiban. A felsorolás élén a ‘90-es évek szupersztárja Szergej Fjodorov található.

Vass István írása a #moszkvater.com számára

Szergej Fjodorov #moszkvater
Szergej Fjodorov
Fotó:EUROPRESS/Alexey Kudenko/Sputnik

Egy bizonyos Viktor Nyecsajev volt az első (akkor még) szovjet állampolgár, aki eljutott az NHL-be. Neki ehhez egy amerikai nővel kötött házasság kellett, ugyanis a szovjet sportolóknak akkoriban még nem lehetett legálisan külföldre igazolniuk. Nyecsajev mindössze 3 mérkőzést játszott a Los Angeles Kings csapatában az 1982/83-as szezonban. A kapuslegenda Vlagyiszlav Tretyakot viszont a Montreal Canadiens például hiába választotta ki 1983-ban az idény előtti hagyományos játékosbörze, a „draft”első körében, a szovjet döntéshozók letiltották az átigazolást.

„Az első hivatalos igazolási engedélyt Szergej Prajkin kapta meg, aki 1988-ban mutatkozott be a Calgary Flamesben. Az orosz játékosok tömeges expanziójának a beindulásához kellett egyrészt egyesek disszidálása, valamint az első fecskék sikerei, végül pedig a Szovjetunió felbomlása”

A szovjet válogatott minden idők egyik legjobb támadóalakzata lehetett volna a Pavel Bure (4. helyezett a listán), az Alekszandr Mogilnij (5. hely) és a Szergej Fjodorov alkotta trió. Együtt csak néhány junior vb-n kápráztathatták el a publikumot, felnőtt szinten azonban már nem állt össze egy újabb vörös gépezet. Mogilnij ugyanis kalandos körülmények között már az 1989-es svédországi felnőtt VB-ről disszidált, Fjodorov pedig egy évre rá, a seattle-i Jóakarat Játékokról követte. Bure 1991 nyarán legálisan utazott Kaliforniába az öccsével és az apjával, majd onnan Vancouverbe mentek, ahol Pavel aláírt a Canuckshoz. Ez a kis intermezzo is jelezte, hogy a felbomlás küszöbére került Szovjetunióban már a KGB sem volt a régi.

„A New York Rangers 1994-es Stanley Kupa győzelme volt az első, amelyben részt vállaltak orosz nemzetiségű játékosok, úgymint Alekszej Kovaljov (13. hely), vagy Szergej Zubov (6. helyezett”

A ’90-es évek közepére már több mint 50 orosz játékos játszott a ligában, mindenféle kiemelkedő eredmény nélkül, ráadásul beilleszkedési gondokkal is küszködtek. Az 1997-ben bajnok Detroit Red Wings legendás „orosz ötöse”, – az Igor  Larionov (8. helyezett), Vjacseszlav Fetyiszov (20. helyezet a listán), Szergej Fjodorov, Vjacseszlav Kozlov (16 .hely) és Vlagyimir Konsztantyinov (18. hely) kvintett – lett, amely megváltoztatta az orosz játékosok megítélését az NHL-ben.  Scottie Bowman, a Red Wings 1993-ban kinevezett edzője felismerte annak a lehetőségét, milyen eredményes lehetne egy csak oroszok alkotta sor a csapaton belül.

Bowman-nek voltak személyes tapasztalatai arról, milyen hatékony tud lenni az oroszok játéka, hiszen 1980-ban az általa edzett NHL válogatott csúfos vereséget szenvedett a szovjet válogatottól. Kosztantyinov, Kozlov és Fjodorov már az „autóvárosban” játszottak, ezért az edző kérésére gyors egymásutánban leigazolták az akkor már veterán játékosnak számító Fetyiszovot és Larionovot.

„Így a kirakó hiányzó elemei is a helyükre kerültek, az orosz légiós sorral pedig a „vörös szárnyak” az 1996/1997 és a rákövetkező szezonban is elhódították a bajnoknak járó trófeát”

Az ezredforduló után új generáció került az NHL-be, olyan nevekkel fémjelezve, mint Ilja Kovalcsuk, Alekszandr Ovecskin (2. hely), Pavel Dacjuk (5. hely) és Jevgenyij Malkin (7.hely), vagy a legutóbbi legértékesebb játékos szavazás (MVP) első helyzettje, Nyikita Kucserov. A fenti játékosok közös jellemzője, hogy ők már az 1980-as és az 1990-asévekben születtek, így nem a szovjet iskola tanítványai. Mégis sikeresek lettek.

Eddig összesen 30 orosz játékos nyert Stanley kupát, Kucserov pedig a negyedik orosz játékos, aki MVP cím birtokosa (először Fjodorov nyerte el 1994-ben, Malkin és Ovecskin is a díjazottak között található). Tekintve, hogy a legjobb játékos díjat – ahogy Észak-Amerikában nevezik, az Art Ross Trófeát – a szakírók szavazata alapján érdemeli ki az aktuális díjazott, mindenképp nagy elismerést jelent egy külföldi játékosnak.

„Az NHL kapujának kitárulása a keleti tömb játékosai számára nagy változásokat hozott a ligában. A posztszovjet játékosok beáramlása új, kreatívabb stílus elterjedését hozta magával. Maguknak a jégkorongozóknak pedig a nagy fizetésekkel kecsegtető szerződéseket”

Azonban a KHL megalakulás óta a kelet- és észak európai jégkorongozók erőteljes elvándorlása új irányt vett, az NHL komoly vetélytársat kapott.

Források:

The NHL’s Top-50 Russians of All-Time

https://index.hu/sport/jegkorong/2019/06/20/kucserov_mvp_nhl_ev_jatekosa_tampa_bay_lightning_hoki/

https://www.nhl.com/news/russian-stars-took-center-stage-for-first-time-in-92-93/c-648048

https://www.angelfire.com/tv2/rainbowcountry/stats.html

https://www.quanthockey.com/nhl/nationality/russian-nhl-players-career-stats.html

https://geohistory.today/russian_ice_hockey/

https://www.rbth.com/history/330618-russians-in-nhl-hochey-ovechkin

MEGOSZTÁS