//Szlovákia atomfegyvere a teszt
Koronavírus tesztre várakozók Pozyny belvárosában 2020. október 31-én #moszkvater

Szlovákia atomfegyvere a teszt

MEGOSZTÁS

Az elmúlt hétvégén Szlovákia – az önkéntességet beárnyékoló szankciós feltételek lebegtetése mellett – kivágta a rezet a lakosság vírusfeltérképezésének a frontján. Nemcsak a V4-ek, hanem az egész Európai Unió közönsége előtt is. Ha úgy tetszik, példaértékű országgá lett.

Baki Attila írása a #moszkvater.com számára

Koronavírus tesztre várakozók Pozyny belvárosában 2020. október 31-én #moszkvater
Koronavírus tesztre várakozók Pozyny belvárosában 2020. október 31-én
Fotó:EUROPRESS/VLADIMIR SIMICEK/AFP

A tesztelést megelőző napokban nemcsak a közösségi és szociális hálókon folyt a tömény hangulatkeltés és álhírtetjesztés az antigénteszttel végzett tesztelés ellen, de még a köztársasági elnök is – mint aki álmából hirtelen felébred – élesen bírálta a Matovič-kormány sebtében összedobott országos teszthadjáratát. Tény, hogy az önkormányzatok feltétlen segítsége nélkül mit sem ért volna a kormány elszántsága.

„De nagyon jól jött a szomszédos országoktól – Ausztriától és Magyarországtól – kapott önkéntes egészségügyi személyzetben (egészségügyi dolgozók, végzős orvostanhallgatók) testet öltő segítség is“

Utóbbi nem is maradt visszhang nélkül a szlovák politikai ellenzék egyik hangoskodója részéről. A nem éppen üde közéleti – ha úgy tetszik, vegytiszta populista – színfoltot a Robert Fico vezette Smer párt képviselője, Ľuboš Blaha festette, aki a Facebook bejegyzésében arra szólította fel, hogy ha a polgárok valamelyik tesztelési pontnál magyarul vagy németül beszélő medikusba ütköznek, azonnal hívják a rendőrséget, ugyanis egy „idegen hadsereg katonái” azok, akiknek a jelenléte nem bír a szlovák törvényhozás felhatalmazásával.

A magyarországi és osztrák segítséget Igor Matovič kormányfő nyilvánosan is megköszönte. Hogy ez az országban élő magyar közösség járvány utáni helyzetére is befolyással, értsd az ország déli régióinak hathatósabb fejlesztéseiben megmutatkozó eredményekkel bír-e majd, azt jelenleg nehéz lenne megjósolni.

„Egyelőre vírushelyzet van, és Szlovákia kormánya visszaverte a szkeptikusok első támadásait, ami számok szintjén 3 625 332 tesztelt polgárt jelent, benne 38 359 fertőzött személy (1,06 százalék) kiszűrésével“

Szlovákiában az országos tesztelésben lesz egy második kör. A kormányfő a Központi Válságstáb hétfő esti ülését követően elmondta, hogy csak azokban a járásokban tartják meg az országos koronavírus-tesztelés második körét, ahol a fertőzöttek aránya az első körben meghaladta a 0,7 százalékot. A második kör a lakosság 54 százalékát érinti. Az ország 25 járásában, valamint Pozsonyban és Kassán nem lesz tesztelés az előttünk álló hétvégén.

„A magyarok lakta déli járásokból egyedül a Dunaszerdahelyi járásban ismétlik meg a tesztelést“

Azokban az északi járásokban, ahol két hete az országos vizsgálatot megelőző, a teljes országot érintő próbatesztelést tartották, a mostani tesztelési körben azt tapasztalták, hogy a fertőzöttek száma 56 százalékkal esett vissza. A kormányfő szerint ez azt igazolja, hogy a teljes lakosság tesztelése megfelelő alternatívát nyújt a szigorú lezárással szemben. Most nagyjából 25 ezer ember került karanténba Szlovákiában, ez a remények szerint pár hét múlva meglátszik majd az új igazolt fertőzöttek számán is.

A szlovák számok továbbra sem jók. Hétfőre 1883 új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztekkel párhuzamosan futó PCR-tesztelések során, bár jó hír, hogy az elvégzett több mint 21 ezer tesztnek csak a 8,76 százaléka lett pozitív, ráadásul halálos áldozata nem volt a vírusnak. Ez utóbbiban amúgy is egész jól áll Szlovákia, hiszen a koronavírus megjelenése óta csak 219 elhunytat regisztráltak. Az országos teszt és a növekvő számok miatt szigorít az ország kifelé is. A továbbiakban csak negatív teszttel lehet belépni Szlovákiába.

Karanténba vonult Igor Matovič kormányfő, miután kapcsolatba került egy koronavírus-fertőzött személlyel, írta az Új Szó. „Nos, a szabályoknak mindenkire egyformán kell vonatkozniuk. Mivel kapcsolatba kerültem egy koronavírus-fertőzött személlyel, jelentem, házi karanténba vonulok. Jelentés vége, kitartást” – írja a Facebook-bejegyzésben. „Együtt erősebbek vagyunk, mint a vírus. Annak ellenére, hogy saját, időközben kipróbált atomfegyverünk van a covid ellen (tömeges tesztelés), ez még nagyon nehéz lesz, de sikerülni fog” – zárta a bejegyzést a kormányfő.

MEGOSZTÁS