//Szexvideókkal zsarolja az ellenzékét Aliyev
Az Ilham Aliyev vezette azeri rendszer például előszeretettel alkalmaz titokban felvett, intim jeleneteket mutató felvételeket az ellenzékiek zsarolására, megtörésére #moszkvater

Szexvideókkal zsarolja az ellenzékét Aliyev

MEGOSZTÁS

Alkalmazkodnak a változó világhoz az autoriter rendszerek elnyomó módszerei. A fizikai erőszakot, a kínzásokat lassan kifinomultabb, de épp úgy hatékony technikák váltják fel a digitalizáció korában. Az azeri rendszer például előszeretettel alkalmaz titokban felvett, intim jeleneteket mutató felvételeket az ellenzékiek zsarolására, megtörésére.

Az Ilham Aliyev vezette azeri rendszer például előszeretettel alkalmaz titokban felvett, intim jeleneteket mutató felvételeket az ellenzékiek zsarolására, megtörésére #moszkvater
Az Ilham Aliyev vezette azeri rendszer például előszeretettel alkalmaz titokban felvett, intim jeleneteket mutató felvételeket az ellenzékiek zsarolására, megtörésére
Fotó:EUROPRESS/AFP PHOTO/Azerbaijani Presidential Press Office

A Nagy Testvér figyel. A digitalizáció korában több füle és szeme van, mint azt el tudjuk képzelni. Az egykori nagy diktátorok csak irigykedhetnének mai utódaik lehetőségei láttán. Azon pedig végképp elhűlnének, hogy ma már a „nagy demokráciák” is hatékonyabban kézben tartják a társadalmakat, többet tudnak a „szuverén polgárok” titkairól, szokásairól, mozgásáról és lassan már a gondolatairól, mint egykor ők. Ráadásul akkora elnyomó apparátust sem kell ehhez mozgatniuk, hiszen az új technológiák segítségével elvégezhető a piszkos munka. Ebben sokat segítenek a közösségi felületeken maguk az egyének is.

„A technológiai forradalom így nemcsak a lehetőségeket növeli meg, de a veszélyeket is. Finoman fogalmazunk, ha azt mondjuk, hogy vissza lehet vele élni. Hiszen az ilyen lehetőségeket sem a hatalom, sem pedig az üzleti szféra nem szokta kihagyni”

Az új technológiák segítségével a Nagy Testvér már az azeri ellenzékiek hálószobáiba is belát. S nem csak belát, de az ottani titkokat használja is. Zsarolásra, a másként gondolkodók megtörésére. Például úgy, hogy a közösségi médiában osztja meg a meztelen képeket, szexvideókat, vagy éppen a személyes levelezés részleteit. A Le Monde ennek kapcsán az ilyen „incidenseket” dokumentáló Azerbaijan Internet Watch portál alapítóját, Arzu Geybullát idézi, akinek a tudomása szerint idén már 15 hölgy esett áldozatul az ilyen akcióknak, míg tavaly egész évben „csak” 10 ilyen esetet regisztráltak. Mint fogalmaz,

„többségükben aktivista nőkről van szó, ám sokszor rajtuk keresztül a férjüket, apjukat, rokonukat zsarolja a hatalom”

Az egyik ilyen eset néhány hete az Aliyev ellenzékének számító Azerbajdzsán Népfront egyik, március 20. óta letartóztatásban lévő aktivistájával történt. Lachin Veliev ugyancsak meglepődött, amikor a kihallgatók a felesége és közte zajló intim jelenetek felvételeit mutatták meg neki. Alá is írt ezután mindent, csak hogy a videókat ne tegyék közzé. Pedig előtte hónapokon át gyakoroltak rá nyomást sikertelenül annak érdekében, hogy szolgáltasson bizonyítékokat a párt egyik vezetőjének tevékenységéről.

„Az ilyen zsaroló videók orális szex jeleneteiben a társadalmi előítéletekre alapozva gyakran szerepelnek nők. A közvélekedés szerint ugyanis orális szex-ben csak prostituált vesz részt, erkölcsös hölgy nem”

– magyarázza a Le Monde-nak a 22 éves feminista Narmin Sahmarzade, aki maga is áldozatul esett ilyen kíber akciónak.

A múlt hónap végén a Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsának elnöke került az Aliyev-klán célkeresztjébe. Neki a lányáról jelent meg egy intim videó a világhálón. Ugyanezekben a napokban a franciaországi emigrációban élő ellenzéki blogger Mohammed Mirzali jelentette, hogy nővére intim képeinek közzétételével zsarolták meg. Mint Mirzali elmondta, ez már nem új módszer, ám az utóbbi időben az azeri titkosszolgálatok egyre gyakrabban alkalmazzák. Ebben – jegyzi meg Arzu Geybulla – a hatalom támaszkodhat a mobil szolgáltatókra. Az Azerbaijan Internet Watch nyomozása kiderítette, hogy az ellenzékieket célzó beavatkozások szálai az IP címek alapján a belügy- és a távközlési minisztériumokba vezettek.

„Az azeri hatalom a vádakat természetesen tagadja, és szerinte ezekkel csak le akarják járatni a titkosszolgálatokat. Mint megjegyzik, marginális aktivistákról van szó, akik nem jelentenek igazi veszélyt a rendszerre”

Ezt persze nem mindenki gondolja így, igaz az ezzel kapcsolatos felháborodás inkább csak az értelmiségi köröket érinti. A kormányzó Eni Azerbajdzsánból e furcsa akciók elleni tiltakozásul lépett ki az ismert tudós Dzsamal Gaszanli. „A gyermekeim és a rokonaim jövőjét tartom szem előtt, mert az állam nem tartja tiszteletben a magánéletet, sőt tudatosan kiteregeti annak senkire sem tartozó titkait” – indokolt Fb bejegyzésében Gaszanli.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.