//Plovdiv készen áll a csillogásra
Az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója Plovdivban 2019. január 12-én #moszkvater

Plovdiv készen áll a csillogásra

MEGOSZTÁS

A világ hatodik legrégebben lakott települése idén az olaszországi Materával együtt Európa Kulturális Fővárosa. A múlt hét szombattól Plovdiv és az olaszországi Matera Európa két kulturális fővárosa. Bulgária második legnagyobb városa, Trákia központjaként Európa legrégebben lakott települése. Lakosainak száma ma 350 ezer, de az agglomerációval már nagyjából kétmillió.

Tütünkov Jordán írása a #moszkvater számára

Az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója Plovdivban 2019. január 12-én #moszkvater
Jó hangulat az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján Plovdivban 2019. január 12-én
Fotó:plovdiv2009.eu/Dimitar Ferdinandov

A január 12-i hivatalos megnyitóünnepségen felszólalt Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős európai biztos, Cveta Karajancseva, a Nemzetgyűlés elnöke, Boil Banov kulturális miniszter és Ivan Totev, a város polgármestere. Hiába számítottak rá, de nem jelent meg Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős magyar uniós biztos, Rumen Radev államfő és Bojko Boriszov miniszterelnök sem.

Az ünnepélyes megnyitóra egy 30 méter magas toronyszínpadot emeltek, a fényes show műsorban több mint 1500-an lépek fel. A megnyitóval kapcsolatban a nemzetközi publikációkban 120 cikk jelent meg vezető helyen. Elhangzottak bírálatok is. Egyrészről azért, mert nem készült el időre a város főterének felújítása, a megnyitási ceremóniával kapcsolatban pedig a rendezvényen résztvevők kritizálták az esemény szervezését. Véleményük szerint gyenge volt a hangosítás, és nagy tolakodás alakult ki az ingyenes ajándéktárgyak beszerzéséért. A nézők többsége azonban dicsérte a show minőségét, a benne elhangzott pozitív üzeneteket, a plovdivi lakosokra tett emocionális hatásokat. Dicsérte a műsort a Reuters és a Deutsche Welle is.

Plovdivnak 2014-ben Várnával és Veliko Tarnovóval kellett megküzdenie, hogy elnyerje a jelölést a 2019-i Európa Kulturális Fővárosi címre. A versenyben Plovdiv mellett szólt kitűnő megközelíthetősége, az a tény hogy hatezer (egyes források szerint nyolcezer) éves múltjával Európa legrégebbi, a világ 6. legrégebben lakott települése. A város kultúrája egyesíti magában a trák, a római és bizánci, a gót, a török, az örmény és zsidó hatásokat. Rómához hasonlóan hét dombra épült, csak régebbi nála. Plovdiv volt a római korban Trákia legjelentősebb városa, ennek emlékét őrzi a közel 6000 férőhelyes Római Stadion, amely a világ legnagyobb épségben megmaradt amfiteátruma.  A kontinensen itt található a török időkből származó, a második legrégebbi, a 15. században épített Dzsumaja mecset, amelyet korban csak a spanyol Mór mecset előzi meg. Az óváros pedig őrzi a 18-19. századi bolgár újjászületés korszakának legszebb épületeit.

Az amerikai New York Times felvette Plovdivot arra az 52 városból álló ranglistájára, amelyeket látogatásra ajánl 2019-ben. A lap szerint „Plovdiv olyan európai drágakő, amely készen áll a csillogásra”. Az Európa Kulturális Fővárosa rendezvényeire idén nagyjából kétmillió látogatóra számítanak a szervezők.

Plovdiv nem csak kulturális attrakció, hanem a bolgár gazdaság egyik legfőbb hajtóereje is. Fejlett a térség gépipara, könnyűipara, mezőgazdasága, illetve feldolgozóipara. A Trák gazdasági övezet ismert márka a külföldi beruházók körében. Évente 15-18 közép- és nagyvállalat ruház be a térségbe, vagyis havonta 1-1,5 új vállalat jelenik meg. A munkanélküliség példátlanul alacsony, mindössze 2 százalék körül mozog. Amíg 2018-ban az ország átlagos munkaerőpiaci növekedése 8 százalék körül volt és a főváros Szófiáé 9 százalék, addig Plovdivban ez a mutató 12 százalék volt. A munkaerőhiány olyan nagy, hogy már Ukrajnából, Moldovából, Macedóniából és Vietnámból toboroznak munkaerőt, főleg a szállodaiparban.

 

 

MEGOSZTÁS