//Padlóra küldte a vírus az élsportot
Egy szurkoló harmonikázik a koronavírus járvány miatt hiányzó szurkolók fényképeivel és mezekkel, sálakkal felültöztetett bábuk előtt a lelátón a belarusz FC Dynamo Brest és FC Isloch labdarúgó mérkőzésen 2020. április 12-én Fotó:EUROPRESS/Sergei Gapon/AFP #moszkvater

Padlóra küldte a vírus az élsportot

MEGOSZTÁS

A koronavírus hosszú időre lerendezte az élsportot. Európában Belarusz és a posztszovjet térségben rajta kívül még Tádzsikisztán tartja magát. A válság átrendezi a foci világát is.

Egy szurkoló harmonikázik a koronavírus járvány miatt hiányzó szurkolók fényképeivel és mezekkel, sálakkal felültöztetett bábuk előtt a lelátón a belarusz FC Dynamo Brest és FC Isloch labdarúgó mérkőzésen 2020. április 12-én Fotó:EUROPRESS/Sergei Gapon/AFP #moszkvater
Egy szurkoló harmonikázik a koronavírus járvány miatt hiányzó szurkolók fényképeivel és mezekkel, sálakkal felültöztetett bábuk előtt a lelátón a belarusz FC Dynamo Brest és FC Isloch labdarúgó mérkőzésen 2020. április 12-én
Fotó:EUROPRESS/Sergei Gapon/AFP

Nem lesz olimpia, szinte minden sportágban szünetelnek a bajnokságok, a sportolók még az edzéseket sem látogathatják. Persze, az erőnléti edzők ellátták a játékosokat edzéstervvel, de ez messze nem ugyanaz, mint az igazából erőnlétet adó folyamatos meccsterhelés. Ha visszaáll a rend, a profi sportolók szervezete viszonylag hamar megszokja az újraterhelést. Egy profi futballista így nagyobb formavesztés nélkül átvészeli ezt az időszakot. Az amatőr labdarúgás ilyen szempontból már nagyobb bajban van, hiszen heti 2-3 edzésük volt egy héten, ami pont arra elég, hogy kocorászva eltöltsön valaki 90 percet a hétvégi bajnokin, és utána elfogyassza a csapat szponzora által főzött pörköltet és legurítson rá pár korsó komlószörpöt.

„A legnagyobb veszélyben az utánpótlás van. A gyerekek sikerélményektől esnek el, pedig számukra még nem a pénz, hanem a győzelem adja a legnagyobb motivációt”

Nincs meccs, így a gyerek folyamatosan veszít a motivációjából, a kényszer másfelé viszi el az érdeklődését. Ráadásul a 10-14 éves korosztálynak szüksége van arra, hogy az edzők segítsék őket. Edző nélkül hiába dekázik az erkélyen, a játék közbeni mozgáskoordinációja nem fejlődik, sőt az esetek nagy többségében „betokosodnak” a rossz beidegződések, ezt pedig nagyon nehéz korrigálni. Sokkal nehezebb, mint rászoktatni őket a helyes mozgásra. A motivációt pedig azért veszti el a gyerek, mert új impulzusok érik. Nyilván nem mindenkinél veszik el teljesen a motiváció, de a nagytöbbségnél sajnos igen. És minél több idő telik el, annál nagyobb a valószínűsége. Bátran kijelenthető, hogy nagyon komoly veszteséget okoz a vírus okozta tétlenség.

„A karantén miatti leállás anyagi oldal sem elhanyagolható. Az egyesületek többsége – nem Magyarországról van szó – a mérkőzések bevételeiből, a reklámszerződésekből, a közvetítési jogokból, a játékos eladásokból tartja fenn magát. Most nincs mérkőzés, következésképp nincs reklámértéke egyik csapatnak sem. A játékos eladás is a nullára csökkent. Nem véletlenül vezettek be még a Barcelonánál is fizetéscsökkentést”

Ukrajnában is teljesen leállt a futballélet, egyelőre fogalmuk nincsen hogyan tovább. A csapatok nagy többségét oligarchák működtetik, nekik pedig óriási veszteségeket okoz a leállás. Van olyan csapat, ahol az utánpótlásedzők és a pályák karbantartói nem kapnak bért. Pedig a füvet locsolni és nyírni kell akkor is, ha nem játszanak rajta meccset. A játékosok csökkentett fizetést még kapnak, de ha még pár hónapig nincs bevétel, akkor a csapatok jelentős része lehúzhatja a rolót.

„Az úgynevezett sztárcsapatoknál a játékosok havi átlagfizetése 100 ezer dollár körül mozog havonta. Harmincas kerettel számolva, az havonta hárommillió dollár. És ez csak a játékosok pénze… Nincs az a zsák, ami előbb-utóbb nem ürül ki”

Oroszországban hasonló a helyzet, csak ott a játékosok fizetése magasabb, ezáltal a kieső bevételek még nagyobb károkat okoznak. A kisebb költségvetésű csapatok túlnyomó többsége a csőd szélére kerül hamarosan. Itt is oligarchák a tulajdonosok, de nagyrészük a várható haszonért fektetett be a fociba, míg a másik része pénzmosásra használja. Arra pedig a jelen állás szerint a labdarúgás alkalmatlan lesz egy ideig.

„A tulajdonosok szerény számítások szerint havi 5-8 millió dollárt buknak a koronavíruson. Hosszú távon ezt egyikük sem fogja bevállalni”

Ami pedig a kis csapatokat illeti, az utolsó kapcsolja le a villanyt.

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.