//Nehéz helyzetben Boriszov
Bojko Boriszov 2019. március 21-én Brüsszelben #moszkvater

Nehéz helyzetben Boriszov

MEGOSZTÁS

A bolgár kormányzó párt, a GERB pozícióit az EP-választások előtt jelentősen rontotta a múlt héten kirobbant ingatlanvásárlási botrány

Tütünkov Jordán írása a #moszkvater számára

Bojko Boriszov 2019. március 21-én Brüsszelben #moszkvater
Bojko Boriszov 2019. március 21-én Brüsszelben
Fotó:EUROPRESS/Ludovic MARIN/AFP

Sok tagállamhoz hasonlóan az EP-választás Bulgáriában is inkább belpolitikai kérdésekről szól. A kormánypártok győzelme jó rajtot hozhat a kormányzó pártoknak az őszi helyhatósági választások előtt, de amennyiben az ellenzék szerez több mandátumot, nincs kizárva a kormány bukása, előrehozott választásokra is sor kerülhet. Egyelőre a kormányoldal statisztikai hibahatáron belüli előnnyel vezet az ellenzékkel szemben.

A Trend közvélemény-kutató legfrissebb eredménye szerint három pártnak – a kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB), az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt (BSZP) és a török liberális Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) – van esélye bejutni az Európai Parlamentbe. A biztos szavazók körében a GERB támogatottsága 33,6, a BSZP-é 30,4, a DPSZ-é 12,1 százalék. A kisebbik koalíciós partner, az Egyesült Hazafiak hármas pártszövetség tagjai nem indulnak közösen az Európa parlamenti választásokon, így külön-külön viszont nehezen ugorják meg a parlamenti küszöböt.

„A bolgár lakosság 62 százaléka pozitívan viszonyul az Európai Unióhoz, 18 százaléka negatívan. A megkérdezettek 58 százaléka szerint Bulgária sokat nyert az uniós tagsággal, s csak 20 százaléka gondolja az ellenkezőjét”

A kormányzó GERB pozícióit jelentősen rontotta a múlt héten kirobbant ingatlanvásárlási botrány. A kormánypárt több politikusa a piaci ár töredékéért vásárolt ingatlant ugyanattól az ingatlanberuházótól. Nagyon valószínű, hogy a GERB vezető politikusai nyomást gyakoroltak a főváros illetékes hatóságaira, hogy az Arteksz ingatlanberuházó engedélyt kapjon felhőkarcolók építésére, cserébe az ingatlancég a piaci ár töredékéért adott el luxuslakásokat az érintett politikusoknak.

„Bár az adásvételi szerződések jogi szempontból rendben voltak, Bojko Boriszov miniszterelnök kemény intézkedésekkel próbálja visszahozni a választási meccset”

Eddig két miniszterét és egy miniszterhelyettest mondatott le. Nem kímélte a jobbkezének számító Cvetan Cvetanov pártelnökhelyettest, a GERB parlamenti frakcióvezetőjét sem. Cvetanovnak el kellett hagynia a parlamentet, megfosztották frakcióvezetői és képviselői mandátumától, de megőrizhette pártelnök-helyettesi és a párt választási stábjának vezetői tisztségét.  A bolgár korrupcióellenes bizottság múlt hét péntek óta vizsgálódik a kormánypárti politikusok lakásvásárlási ügyében, volt-e lobbizás a politikusok részéről az ingatlanberuházó érdekében.

Jelenleg a legfőbb kérdés, amely a közvéleményt foglalkoztatja, hogy ki szivárogtatott ki információkat két hónappal a választások előtt.  Bár Boriszov tagadja, hogy lennének a párton belüli széthúzó erők, a sajtó szerint Tomiszlav Doncsev miniszterelnök-helyettes informálhatta a Szabad Európa hírportált, aki régi ellenlábasa párton belül Cvetanovnak. Sajtóértesülések szerint Doncsevnek nem tetszett, hogy Cvetanov Marija Gabriel jelenlegi digitális gazdaság és társadalomért felelős biztost jelölné a GERB EP listájának első helyére.

„Marija Gabriel az Európai Néppárt elnökének, Joseph Daulnak a bizalmasa, aki a 2009. évi választási kampányát is vezette. Később 2012-ben Daul maga tanúskodott politikai tanácsadója François Gabriel és védence, Marija (lánykori nevén Marija Nedelcseva) esküvőjén”

Doncsev élesen bírálta a sajtóban az akkor még külföldön tartózkodó Cvetanovot és kifejtette, hogy az ügy nincs lezárva, lesz még folytatása. Közben a GERB párttagságának egy része kiállt Cvetanov mellett és bírálták Boriszovot, amiért nem áll ki a saját embereiért, s egy-egy korrupciógyanús botránynál a közvélemény megnyugtatása érdekében könnyedén megválik az érintett politikusoktól.

Amúgy a hónap közepén Joseph Daul felhívást intézett a bolgár jobboldali pártelnökökhöz, hogy közösen induljanak a májusi EP választásokon. Azóta Bojko Boriszov és a ma már törpepártnak számító egykori rendszerváltó párt, a Demokratikus Erők Szövetsége (bolgár rövidítése SZDSZ) elnöke, Rumen Hrisztov megegyeztek, hogy a GERB két esélyes képviselői helyet ad át az SZDSZ-nek. A többi jobboldali törpepárt elhatárolódott Daul kezdeményezésétől.

Az ingatlanbotrányra sem a szocialisták, sem a török liberális pártok nem csaptak le igazán, nehogy a közvélemény figyelmét saját korábbi korrupciós ügyeikre irányítsa. Ráadásul egy hónapja a szocialisták Nemzeti Tanácsa úgy döntött, hogy az új választási törvény körüli viták miatt kivonulnak a parlamentből és bojkottálják annak munkáját és így csak a sajtónak tudnak nyilatkozni.

„A szocialisták inkább a BSZP belső megosztottságával van elfoglalva”

Kornelia Ninova pártelnök a szocialisták EP listájának első helyére ugyanis  nem a korábbi pártelnököt, az Európai Szocialisták Pártja (PES) jelenlegi elnökét, Szergej Sztanisevet jelöli, hanem Sztanisev egykori élettársát, Elena Joncsevát (!). Sztanisevnek csupán a megalázó ötödik helyet kínálja fel a listán.

A BSZP és a PES viszonya már korábban megromlott. Tavaly ősszel a PES elnöke kizárással fenyegette a bolgár szocialistákat, amiért nem szavazták meg a bolgár parlamentben az Isztambuli Egyezményt, amely hivatalosan a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását hirdeti, de valójában a harmadik nem fogalmát igyekszik becsempészni a jogalkotásba.

Politikai elemzők szerint a kirobbant botrányok még csak a választási kampány kezdetét jelentik, így sok csontváz fog kiesni a szekrényekből kormány- és ellenzéki oldalon egyaránt.

MEGOSZTÁS