//Letartóztatták a legnagyobb bolgár oligarchát
Vaszil Bozskov mindig kerüli az oligarcha látszatát, de valójában ő is az #moszkvater

Letartóztatták a legnagyobb bolgár oligarchát

MEGOSZTÁS

Bulgáriában a rendszerváltástól napjainkig 180 felderítetlen maffiagyilkosság történt, a gyilkosok és a megbízóik továbbra is szabadlábon futnak. A rendszerváltáskori és az utánuk jövő oligarchák az 1990-es évektől kezdve a mai napig igyekeznek leszámolni egymással, megszerezni maguknak a politikai és a gazdasági hatalmat. Csak az idén már öt politikai gyilkosság történt. Nem tudni mikor lesz a következő, és ki lesz az áldozat.

Vaszil Bozskov mindig kerüli az oligarcha látszatát, de valójában ő is az #moszkvater
Vaszil Bozskov mindig kerüli az oligarcha látszatát, de valójában ő is az
Fotó:EUROPRESS/STRINGER/AFP

A korrupciós Magnyitszkij-listán is szereplő Vaszil Bozskov a napokban luxus lakásából egy szivarozó fotóval jelentkezett be közösségi oldalán, így közölve, hogy otthon van, és megköszönte támogatóinak kitartását. Az adóelkerüléssel, zsarolással, megvesztegetéssel és bűnszervezet vezetésével gyanúsított szerencsecézár oligarcha 12 napi őrizetbevétel, és 3 és fél évnyi dubai emigráció után tért haza. Augusztus végén a megérkezésekor a repülőtéren kommandósok várták, és vették őrizetbe, a héten viszont a szófiai városi bíróság a letartóztatását házi őrizetre módosította.

„Bozskov nem hagyhatja el lakhelyét, de személyi védelemben részesül”

A házi őrizetben lévő oligarcha a hét végén online sajtótájékoztatót tartott. Ebben elmondta, hogy az országot egy maffia irányítja, amelynek feje Bojko Boriszov. „Kétszer hallgattak ki négy órán keresztül, majd védett tanúvá nyilvánítottak. Jelen pillanatban az én életem és a szeretteim élete nagy veszélyben van” – mondta Bozskov. Mint fogalmazott, hazatérése után letartóztatták a repülőtéren, őrizete, majd házi őrizetben helyezték. Úgy vélte, Boriszov a legfőbb káros dolog Bulgáriában, és az ország jövője érdekében el kell távolítani a politikából. A jobboldali GERB és a neoliberális Folytatjuk a változást párt koalícióját a Bolgár Kommunista Párthoz és annak komszomoljához hasonlította. A terveiről Bozskov elmondta, hogy többé nem vállalkozik, nincs többé szüksége üzletre, az ő ügye Bulgária, azon fog dolgozni. Panaszkodott, nem tudja hova tűnt el a gyűjteménye, a múzeum megsemmisült, az értékes történelmi tárgyakat pedig kartonokban vitték el.

„Bozskov hazajövetelének okát egyelőre homály fedi”

Egyes hírek szerint a dubai hatóságok utasíthatták ki, de ezt Bozskov ügyvédje cáfolta. Mások szerint az utóbbi hónapokban sűrűsödő maffialeszámolások vezethették haza. Hazaérkezése egy nappal azután történt, hogy eltemették Alekszej Petrov biztonságpolitikai szakértőt, akit a múlt hónap közepén Szófia egyik villanegyedében lőtték agyon.

Petrovról közismert volt, hogy szoros a kapcsolatban állt a titkosszolgálatokkal, és a politikai maffiával. Állítólag neki köszönhető, hogy összejött a rotációs koalíció a neoliberális Folytatjuk a változást és a jobboldali GERB között. Petrovnak az lett a veszte, hogy meg akarta szerezni magának a titkosszolgálatok irányítását, amit saját hasznára akart felhasználni.

„Vaszil Bozskov élete szintén veszélyben van. Sokat tud, sokat beszél, valószínűleg meg kell küzdenie az életéért. Nem tudni, eddig mit mondott el az ügyészeknek, de az is lehet, hogy alkut kötött velük, vagy kiegyezhetett a politikai ellenfeleivel”

Ivan Gesev korábbi főügyész, aki anno az elfogatóparancsot adta ki ellene az oligarcha hazaérkezése után úgy nyilatkozott, hogy mindenkit tisztára fognak mosni.

A leggazdagabb bolgár ellen jelenleg négy eljárás folyik, és 18 vádat emeltek ellene költségvetés megkárosítása, valamint bűncselekményekben való részvétel miatt. Az ügyészség bejelentése szerint, Bozskov e-mailben kommunikált orosz állampolgárokkal, köztük Jevgenyij Prigozsinnal, akivel az elcsatolt Krímben közösen szerencsejáték üzletet akart indítani.

„A szerencsejáték cézár többször is kijelentette, hogy a GERB vezető politikusai, köztük Bojko Boriszov volt miniszterelnök is megzsarolták, és több millió euró készpénzes kenőpénzt kényszerítettek ki belőle”

Maga Boriszov tagadja, hogy bármi köze lenne a szerencsejáték mágnáshoz, sokatmondóan azonban Bozskov Bulgáriába való visszatéréséhez csak annyit mondott, hogy ez az ember úgy döntött, hazatér, hogy tisztázza magát. Tavaly tavasszal egyébként Bozskov bejelentése alapján tartóztatták le 24 órára Bojko Boriszovot, és két közeli munkatársát.

Bozskov és az ügyészség közötti összeütközés akkor bontakozott ki, amikor a jobboldali Boriszov-kormány által támogatott Ivan Gesev főügyész mandátuma elején – hogy eredményeket tudjon felmutatni a korrupció elleni küzdelemben – elkezdte sorra letartóztatni a balliberális oldalhoz köthető rendszerváltáskori oligarchákat. Bozskov időben értesült az ellene készülő akcióról, és Dubajba menekült a letartóztatása elől.

„Adóelkerüléssel, zsarolással, megvesztegetéssel és bűnszervezet vezetésével gyanúsították, elvették szerencsejáték üzletét, elkobozták vagyonát, az állam rátette a kezét a világ egyik legértékesebb ókori arany és ezüst tárgyakból, mintegy 3000 tárgyból álló, magángyűjteményére Letartóztatták feleségét, állítólagos szeretőjét”

Válaszképpen Bozskov Dubajból szervezte és finanszírozta 2020 nyarán a jobboldali kormány elleni utcai tüntetéseket, juntának nevezte az akkori Boriszov kormányt. Majd maga is pártot alapított Bolgár nyár néven, de a parlamentbe nem sikerült bejutnia. Azon a nyáron a jobboldali kormány megbuktatására összefogtak Rumen Radev államfő, az amerikai nagykövetség irányítása alatt álló neoliberális körök és rendszerváltáskori baloldali oligarchái. „A szememben Bojko Boriszov szánalmas csóró ember”- nyilatkozta egy dubai videókonferencián Bozskov.

Mivel az utcán nem tudták megdönteni a Boriszov-kormányt, pártokat alapítottak. Ezek a 2021. évi parlamenti választásokon bejutottak a nemzetgyűlésbe, és GERB-ellenes pártszövetséget hoztak létre, de parlamenti többség hiányában képtelenek voltak kormányozni. Innen kezdődött a bolgár parlamentarizmus válsága. Eddig öt előrehozott választást tartottak, és Rumen Radev államfő négy ügyvivő kormányt nevezett ki, de egyik politikai erő sem tudott tartósan kormányozni.

„Az elmúlt évtizedben Bulgária a Balkán egyik mintaállamának számított, ma már politikai romhalmazzá vált”

Annak ellenére, hogy idén tavasszal Boriszov megnyerte a választásokat, és a hagyományos pártokkal köthetett volna koalíciót, amerikai nyomásra átadta a kormányalakítás lehetőségét a neoliberális Folytatjuk a változást pártnak. A két pártelnök, Kiril Petkov és Boriszov megállapodtak, hogy román mintára az első 9 hónapban a neoliberálisok kormányoznak, majd a második kilenc hónapban a jobboldali GERB. Sok jobboldali szimpatizáns elfordult a GERB-től, mert Boriszov – attól tartva, hogy felkerül a Magnyitszkij-listára, engedett a neoliberálisok nyomásának – azokkal kötött koalíciót, akik tavaly letartóztatták. Sok jobboldali szimpatizáns meg van róla győződve, hogy a neoliberálisok el akarják venni Boriszovtól a pártját, őt magát pedig kiszorítani a hatalomból. A (kényszer)koalíció recseg-ropog, kérdéses, hogy túléli-e az október végi helyhatósági választásokat. Most a politikai csatározások helyi szinten folytatódnak, ahol a hatalomért folytatott harcban kiéleződnek a pártok közötti feszültségek.

Vaszil Bozskov profilja

Vaszil Bozskov 1959. július 29-én született Velingrádban, tekintélyes értelmiségi családból származik. Mindkét szülője tanár, anyja orosz nyelvet, apja matematikát tanított. Vidéki létére sikerült bejutnia az elitnek számító nemzeti matematikai gimnáziumba, ahol barátai kiváló matematikai tehetsége miatt a Koponya becenevet adták neki , s nem csak az arcát, és a koponyáját leíró jellegzetes vonásai miatt.

„Két felsőfokú végzettséget szerzett. Az egyiket matematika szakon a Szentpétervári Egyetem hallgatójaként, a másikat a Szófiai Kliment Ohridszki Egyetemen munkaerő gazdaságtan szakon”

Itt tanulta meg kiválasztani a legmegfelelőbb munkatársait, aminek a sikerét köszönhette. Matematikai tudásának és előrelátásának köszönhetően a rendszerváltás után pénzváltó hálózatot alapított és működtetett. Az ebből származó nyereséget a szerencsejáték üzletbe forgatta. Sikeresen vásárolt csődbe ment cégeket, amelyeket később felvirágoztatott, köztük élelmiszer-beszállító cégeket, utazási irodákat, a vámmentes kereskedelemben és biztosításban is volt érdekeltsége.  Az ügyészség támadása előtt Vaszil Bozskov több mint 50 ezer ember megélhetését biztosította, ami Bulgária legnagyobb munkáltatójává tette.

„Támogatta a sportszövetségeket sakkban és lövészetben, tulajdonosa volt a CSZK és Levszki labdarúgó kluboknak. A törzsszurkolói táborok nagyságát tekintve ez olyan, mintha nálunk egyszerre az Újpest és a Ferencváros elnöke lett volna”

Legfőbb szenvedélye az antik kincsek gyűjtése, amelyeknek nagy részét kincskeresőktől vásárolta fel. Bozskov magángyűjteménye felbecsülhetetlen értékű. Amikor 2007-ben Bulgária elnyerte az uniós tagságot, Brüsszelben az Európai Parlamentben bemutatták Bozskov aranykincs gyűjteményét, „Bulgária nagyszerűsége” címmel. Akkoriban négy liberális képviselő nem vett részt a megnyitón, mert úgy vélték, hogy a kormány az uniós tagságot arra használja fel, hogy „a bolgár maffiát az ország kirakatává változtassa”.

MEGOSZTÁS

Magyarországi bolgár kertészek leszármazottjaként született 1951-ben Budapesten. A Budapesti Metropolitan Egyetem turizmus oktatója, a Kispesti Bolgár Nemzetiség elnöke, az Országos Bolgár Önkormányzat tagja, az önkormányzat mellett működő Bolgár Kutatóintézet főmunkatársa. A Magyar Nemzet napilapnak 2009-től rendszerességgel küldi tudósításait. Legfőbb kutatási területe a turizmuson kívül a Balkán problémái, a bolgár belpolitika, a bolgár történelem, a hazai bolgárság története, ezen belül a bolgár-magyar történelmi kapcsolatok feltárása. A hazai média és politikai intézetek Bulgária-szakértőként tartják nyilván.