//Mit kezd a Kreml Navalnijjal?
Alekszej Navalnij 2021. január 13-án az Instagramra posuzolt videót magáról #moszkvater

Mit kezd a Kreml Navalnijjal?

MEGOSZTÁS

A játszma. A tervek szerint a vasárnap esti órákban száll le Moszkvában az a berlini gép, amelyen Alekszej Navalnij visszatér Oroszországba. Letartóztatják-e a hatóságok az ellenzéki politikust, avagy a fenyegetések ellenére engedik szabadon belépni az országba. Így aztán egy darabig még mindenképpen még várni kell arra, hogy Navalnijból Szaharov legyen.

Alekszej Navalnij 2021. január 13-án az Instagramra posuzolt videót magáról #moszkvater
Alekszej Navalnij 2021. január 13-án az Instagramra posuzolt videót magáról
Fotó:EUROPRESS/AFP PHOTO / Instagram account @navalny

A Kreml úgy tesz, mintha nem igazán érdekelné Alekszej Navalnij hazatérése, de a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) azért elfogatási parancsot adott ki ellene. Az ellenzéki politikus munkatársai azt erősítik a médiában, hogy a hatalom retteg és ideges Navalnij visszatérése miatt. A németek minden nyomozati anyagot átküldtek Moszkvának a politikus mérgezésének ügyéről, köztük Navalnij németországi kihallgatásának jegyzőkönyvét, ám az egészségi állapotára vonatkozó vizsgálatokat továbbra sem. Így a sokadik kérés ellenére nem osztották meg orosz kollégáikkal a mérgezésre vonatkozó állítólagos bizonyítékokat. Ennek ellenére Berlin elvárja, hogy emiatt nyomozás induljon az ügyben.

„A Nyugat magának tartja meg az ütőkártyáit – már ha van –, de az orosz fél sem igyekszik bizonyítani a maga igazát. Folyik az ügyben az információs háború, és ez a jelek szerint minden oldalnak megfelel”

A Nyugat számára a Navalnij-ügy a nyomásgyakorlás egyik eszköze, ezért a Kreml úgy tesz, mintha nem történt volna semmi. Nem akar belemenni ebbe a játszmába. Abban igaza van, hogy jól aligha tudna kijönni belőle. Így aztán mindenki azt a verziót hiszi el, amelyik fél mögött áll. Navalnij pedig közben játssza a rendszer áldozatának szerepét, de hogy valóban a rendszer áldozata-e, vagy csak simán az ellenfele, azt nem most tudjuk meg. Azt viszont tudjuk, Vlagyimir Putyin egyik legélesebb bírálója augusztusban egy repülőgépen lett rosszul, az Omszkban kényszerleszállást végrehajtó gépről megmérgezési tünetekkel vitték kórházba, ahonnan nem sokkal később Berlinbe került, ott a kómából magához tért, és azóta is Németországban tartózkodik a családjával.

„Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat közben a Berlinből Moszkvába haza készülő ellenzéki politikus őrizetbe vételére készül”

A közleménye szerint a hatóságnak szeptember 24. óta nincs tudomása Navalnij valós tartózkodási helyéről, ezért november 27-én előzetes nyomozást indított, december 29-én pedig elfogatóparancsot adott ki ellene.  A FSZIN az úgynevezett Yves Rocher-ügyben nyújtott be keresetet, amelyben kérte a Navalnijra csalás és pénzmosás címén – a vád szerint mintegy 30 millió rubeles kárt okoztak – még 2014-ben kiszabott kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását. A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt, vagy ha újabb bűncselekményt követett el. A FSZIN korábban kifogásolta, hogy Navalnij felfüggesztett büntetése lakhelyelhagyási tilalmat is tartalmazott, ezért augusztusban el sem utazhatott volna Moszkvából Szibériába. De mint tudjuk, Putyin személyesen hagyta jóvá Navalnij feleségének erre vonatkozó kérését. Ez a játék része, mint ahogy az is, hogy Navalnij arra biztatta a követőit, hogy fogadják őt a vnukovói repülőtéren. Már csak azért is, mert akár már ott őrizetbe is vehetik.

„Navalnijt azonban ez nem tántorítja el a hazatéréstől. Sőt, láthatóan ezt szeretné, hiszen ezzel csak romlana hívei körében a Kreml és Oroszország megítélése”

A FSZIN az úgynevezett Yves Rocher-ügyben nyújtott be keresetet, amelyben kérte a Navalnijra csalás és pénzmosás címén még 2014-ben kiszabott kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását. A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt, vagy ha újabb bűncselekményt követett el. A FSZIN korábban kifogásolta, hogy Navalnij felfüggesztett büntetése lakhelyelhagyási tilalmat is tartalmazott, ezért augusztusban el sem utazhatott volna Moszkvából Szibériába. De mint tudjuk, Putyin személyesen hagyta jóvá Navalnij feleségének erre vonatkozó kérését.

„A rendszeren kívüli ellenzék egyetlen mérhető népszerűséggel bíró politikusa tehát vasárnap este hazatér, és most az orosz közvélemény politika iránt érdeklődő része azt találgatja, hogy mit lép erre a Kreml”

Az orosz hatalom nincs könnyű helyzetben, hiszen már visszafordíthatatlanul elfajult közte és az ellenzéki politikus közötti ellentét. Ha most letartóztatja – Putyin ellenfelei érezhetően ezt szeretnék –, akkor ismét áll a bál, ismét tele lesz az üggyel a világsajtó. Úgy tűnik, a Kremlt a játszmának ez a része már nem nagyon izgatja, hiszen a nyugati média Oroszországról kialakított képén egyhamar úgysem változtathat. Azt persze a Kreml szeretné elkerülni, hogy a parlamenti választások évében hónapokig ezzel az üggyel kelljen foglalkoznia.

„Ennek elkerülésére adná magát, hogy be sem engedi Navalnijt az országba”

Az orosz sajtóban több „ötlet” is felmerült ezzel kapcsolatban.  Így például az, hogy a rossz időjárási viszonyokra, a havazásra hivatkozva a berlini gépet kitérő repülőtérre irányítja. Mondjuk Minszkbe, ahol a „berlini pácienssel” a belarusz hatóságoknak kellene foglalkozni. Ennyit az elmúlt hónapokban nyújtott segítségért cserébe Putyin igazán elvárhat Lukasenkótól.  Egy másik verzió szerint a gép Nizsnyij-Novgorodban vagy éppen Szentpéterváron szállna le, így a hatóságok az ellenzéki tüntetők nélkül nyugodtan intézhetné Navalnij „fogadását”. Például megtagadhatná a belépést az útlevél állapotára hivatkozva. Így visszairányítanák Berlinbe, vagy ha ez nem megy, egy időre a semleges zónában rekedne, mint Snowden. Addig pedig eldönthetnék, hogy mi legyen.

„Ha Navalnij beléphet az országba, még mindig van néhány forgatókönyv a jövőre vonatkozóan”

Az egyik, hogy az elfogatóparancs alapján rögtön letartóztatják. Valójában nem nagyon lenne más választásuk, de a Navalnij körül folyó játszmát látva erre azért ne vegyünk mérget. De más ügyeket is elő lehet venni ma politikust, hogy ellehetetlenítsék. Navalnijnak ugyanis haragosa azért van bőven. Ám igazán akkor maradna hoppon Navalnij és csapata, ha a játszmában váratlant húzva a Kreml úgy dönt, hogy nem kreál Nelson Mandelát vagy Andrej Szaharovot Navalnijból. Persze, az orosz hatalom berkeiben azt is jól tudják – ne feledjük, hogy a politikus már nem egy Kreml körüli érdekcsoportnak tett szívességet –, hogy ez a játszma addig folytatódik, amíg Navalnijból áldozat nem lesz. Legalábbis, nagyon sokan akarják ezt. S messze nem csak Oroszországban. De nem lepődhetnénk meg azon sem, ha Moszkvának már nagyon elege lenne ebből a játékból, és mattot adna.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.