//Miről tárgyalhat Macron és Scholz?

Miről tárgyalhat Macron és Scholz?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal Macron és Scholz történelmi találkozójáról, Zelenszkij legújabb nyilatkozatáról, és a Harkivnál készülő ukrán ellentámadásról beszélgettünk.

„A béke azt jelenti, hogy lehetőséget kell adni egy országnak arra, hogy megvédhesse határait és szuverenitását” – jelentette ki a Berlinben tárgyaló Emmanuel Marcon, hozzátéve, hogy egyebek között erről is szó esik majd a bilaterális védelmi- és biztonsági tanács ülésén. Mint mondta, a tanácskozáson hangsúlyozni fogják, hogy a végsőkig segíteni fogják Ukrajnát abban, hogy ellenállást tanúsítson. Úgy fogalmazott, hogy Ukrajnát „felszerelik, elkísérik, kiképezik és felkészülnek minden forgatókönyvre, hogy tartós békét lehessen felépíteni, tehát egy olyan békét, amelyet a nemzetközi jog is tiszteletben tart”. Német kollégája, Frank-Walter Steinmeier szintén úgy vélekedett, hogy nem szabad felhagyni Ukrajna támogatásával. Olaf Scholz német kancellár eközben a nap folyamán úgy nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök imperialista álmaiért a számos ukrajnai áldozat mellett havonta 24 ezer orosz katona sebesül meg vagy veszti életét. Zelenszkij ukrán elnök ezzel párhuzamosan arról beszélt, hogy Kijev nem hajlandó a tűzszünetről tárgyalni, mert azzal csak Moszkvát segítené. Lelassult eközben az orosz előrenyomulás a Harkivi/Harkovi területen, miközben az ukrán erők a várostól északra ellentámadásra készülnek.

Miről tárgyalhat Macron és Scholz? Miért történelmi a mostani találkozó? Mi jellemzi a német-francia viszonyt? Miért nem akar békét Zelenszkij? Reálisak-e az Ukrajna és a Nyugat által hangoztatott háborús célok? Mi a helyzet a Harkivi területen? Miért lassult az orosz offenzíva? Melyek a céljai? Milyen esélye van egy ukrán ellentámadásnak?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.