//Megpadlóztatják Klicskót
Vitalij Klicsko #moszkvater

Megpadlóztatják Klicskót

MEGOSZTÁS

Zelenszkij leszámolna a Porosenko alatt az országot irányító elittel. Hazaárulással és korrupcióval vádolják az egykori ökölvívóból Kijev főpolgármesterévé avanzsált Vitalij Klicskót.

Vitalij Klicsko #moszkvater
Vitalij Klicsko
Fotó:EUROPRESS/Sergei SUPINSKY/AFP

A ringben állta a sarat, 47 profi mérkőzéséből 45-öt megnyert, visszavonulása után örökös Emeritus Champion címet kapott és bekerült a nemzetközi Hírességek Csarnokába, a politikai karrierje azonban dicstelen véget érhet. Az egykor Vasökölnek nevezett Vitalij Klicskóra a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) számolt rá, és nagyon úgy néz ki, hogy meg is padlóztathatják a sikeres profi ökölvívóból a politikai pályára áttért egykori bajnokot.

Klicsko már az első, 2004-es Majdan idején kacérkodott a politikával, testvérével Volodimirral nyíltan támogatták Viktor Juscsenko  elnökké választását. A második Majdan után Udar (Ütés) néven pártot alapított, amely később beolvadt az elnök pártjába. Petro Porosenko Blokkjának a színeiben választották 2014-ben Kijev főpolgármesterévé, az új hatalom azonban kezdettől fogva az elmozdításán dolgozik.

„Klicskóra rossz idők járnak, hiszen a NABU utasítására indított eljárásban hazaárulással, hatalommal történt visszaéléssel, hivatali visszaéléssel, csalással és állami tulajdonok ellopásával gyanúsítják”

Klicskót és két helyettesét a főváros önkormányzati képviselőinek egy csoportja jelentette fel, mégpedig azt róva fel nekik, hogy a saját zsebükre cselekedve földterületeket kebeleztek be és engedély nélkül húztak fel azokon különféle ingatlanokat. Mint arról az Ukrainszkije novosztyi beszámol, az eljárás már október eleje óta folyik, és az említettek mellett azzal is vádolják, hogy tudatosan és haszonszerzés céljából felsrófolták a Kijev központjában lévő Suljavszkij híd felújításának az árát. Emellett a leváltását követelő képviselők a számlájára írják a kiejvi kaotikus építkezések sorát, a közlekedés összeomlását, és a katasztrofális ökológiai helyzetet is.

A helyzet megértéséhez azt is tudni kell, hogy Volodimir Zelenszkij államfő az elődje idején az államigazgatás felső szintjén dolgozó hivatalnokok teljes átvilágítására adott utasítást. „Az átvilágításról szóló törvény csak az érintettek társadalmi megítéléséről szól, ám reméli, hogy ezután a jog is igazságot oszt majd” – fogalmazott a napokban az ukrán elnök. Mindezek fényében Klicsko nem sok jóra számíthat, sportnyelven szólva megpadlóztatják, majd kiszámolják.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.