//Mégis lehet szerb-koszovói területcsere?
Koszovói szerbek sétálnak egy graffiti előtt Mitrovicában 2013. október 9-én Fotó:EUROPRESS/AFP/Sasa Djordjevic #moszkvater

Mégis lehet szerb-koszovói területcsere?

MEGOSZTÁS

A brit Guardian szerint Washington politikája megváltozott, így ma már „nincs vörös vonal, de biankócsekk sincs” ebben a kérdésben.

Koszovói szerbek sétálnak egy graffiti előtt Mitrovicában 2013. október 9-én Fotó:EUROPRESS/AFP/Sasa Djordjevic #moszkvater
Mert innen nincs vissza – hirdeti egy graffiti Kosovska Mitrovicán
Fotó:EUROPRESS/AFP/Sasa Djordjevic

Az Egyesült Államok nem ellenzi a Szerbia és Koszovó közt zajló, területcseréről folytatott tárgyalásokat, azonban ez nem jelenti azt, hogy Washington végül támogatni fog egy ilyen megállapodást – írta a brit Guardian kedden. A lap a Trump-adminisztráció két forrására hivatkozva azt állítja, hogy Washington új politikája szerint így már „nincs vörös vonal, de biankócsekk sincs” ebben a kérdésben. Ez pedig azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kész megfontolni minden megoldást, beleértve az államhatárok módosítását is.

Annak ellenére, hogy Angela Merkel német kancellár ellenzi a határok módosítását, bizonyos európai politikusok már jelezték, hogy készek támogatni egy olyan megegyezést, amely magába foglalja ezt az opciót is is.

A lap szerint azonban további kérdés, hogyan áll majd a kérdéshez Oroszország. Ugyan Alekszandar Vucsics szerb elnök az elkövetkező hónapokban kétszer is találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Moszkva egyelőre csak kevés jelzést adott arra vonatkozóan, vajon készen áll-e arra, hogy elálljon attól az álláspontjától, hogy ellenzi Koszovó függetlenségét. Az orosz külügyminisztérium szóvivője most elmondta: ahhoz hogy Oroszország megváltoztassa az álláspontját, ahhoz a „megállapodásnak tükröznie kell a szerb nép akaratát”.

Mint korábban megírtuk, újabban egyre gyakrabban merül fel a területcsere lehetősége Szerbia és Koszovó között, amit egyelőre csak „határkiigazításnak” neveznek. Miközben továbbra is zajlik a diplomáciai adok-kapok, valójában most indultak el először a felek egy reális kompromisszum irányába. Ennek a lehetőségét azonban az növelheti igazán, hogy az utóbbi időben még a diplomáciai konfliktusok ellenére is barátságos viszony alakult ki Hashim Thaci és Alekszandar Vucsics között.

MEGOSZTÁS

Külpolitikai elemző, közgazdász, politológus. Korábban a Magyar Nemzet napilap, jelenleg a Magyar Hang hetilap külpolitikai újságírója, emellett számos tudományos cikk szerzője. Angolul, szerbül és horvátul beszél. Elsődleges területe a Balkán és annak politikai-gazdasági viszonyai, különös tekintettel az ex-jugoszláv országokra. Másodlagos területe a Közel-Kelet, emellett a világ konfliktus-övezeteivel foglalkozik. Tudományos tevékenységének fókuszában a politikaelmélet áll, ezen belül a politika matematizálási módszereit kutatja.