//„Már nem bírta a testem…”
Agnieszka Radwanska #moszkvater

„Már nem bírta a testem…”

MEGOSZTÁS

Váratlanul, 29 évesen visszavonult a profi sporttól a lengyel tenisz egyik legkiemelkedőbb alakja, Agnieszka Radwanska. A 20 WTA tornát, köztük az egyéni világbajnokságot (2015) megnyerő játékos maga jelentette be a döntését

Agnieszka Radwanska #moszkvater
Agnieszka Radwanska
Fotó:EUROPRESS/KARIM SAHIB/AFP

Egyszer minden véget ér… Csak az a kérdés, hogy mikor. A lengyelek utóbbi évtizedekben legjobb teniszezője, Agnieszka Radwanska számára most jött el az a pillanat. Holott mindössze 29 éves, és ha ezt nézzük, akkor akár még jó pár évet játszhatott volna. Ám ő rájött arra, amire sok sportoló nem, hogy mikor kell abbahagyni. A korábbi húszszoros tornagyőztes, egyéni világbajnok – Petra Kvitovát verte 2015-ben három szettben –, aki legjobb helyezéseként 2. volt a női világranglistán, mára egyszerűen elfogyott. Ugyan még mindig a 75. a rangsorban – hányan cserélnének vele helyet… –, ám azt pontosan tudja, ha nem akarja ledönteni a saját szobrát, akkor egyszerűen nem hozhatott más döntést.

Agnieszka Radwańska 1989. március 6-án született Krakkóban, és első nagy sikerét 2005-ban aratta, amikor megnyerte a junior wimbledoni bajnokságot, majd egy esztendőre rá, a Roland Garroson sem talált legyőzőre. Sikere után profinak állt, és 2006-ban már őt választotta a WTA az Év felfedezettjének. Profi pályafutása során egyéniben húsz, párosban két WTA-tornán győzött, első egyéni sikerét 2007-ben, Stockholmban aratta. A felnőttek között is játszott Grand Slam-döntőt, ám 2012-ben háromjátszmás vereséget szenvedett a korszak legnagyobb játékosától, Serena Williamstől. Ugyanakkor 2015-ben egyéniben megnyerte a világbajnokságnak számító WTA Finals tornát, a döntőben a kétszeres wimbledoni bajnokot, Petra Kvitovát győzte le. Lengyelország képviseletében vett részt a 2008-as, a 2012-es és a 2016-os nyári olimpia egyéni, páros és vegyes páros versenyein, míg 53 mérkőzést játszott a lengyel Fed-kupa-válogatott tagjaként, ahol 42–11-es mutatóval zárt.

Agnieszka Radwanska #moszkvater
Agnieszka Radwanska
Fotó:EUROPRESS/Ben STANSALL/AFP

2017 júliusában összeházasodott Dawid Celttel, régi barátjával, aki egyben ütőpartere is volt, és egyre jobban érezte, már sosem lesz képes azt nyújtani, amit korábban. Érdekesség, hogy mind az utolsó megnyert tornáján (2016. október 9., Peking), mind pedig pályafutása utolsó fináléján (2017. január 13., Sydney) is Konta Johanna állt a háló túloldalán. Radwanska számot vetett eddigi pályafutásával, majd úgy döntött, 29 évesen befejezi profi pályafutását, mert egyszerűen nem érzi már magában az erőt a hozzá méltó folytatáshoz. Így búcsúzott el a teniszvilágtól a saját közösségi oldalán:

„Eljött az idő, amikor életem egyik legfontosabb döntését meghoztam, és ezt megosztom Veletek. 13 év profi tenisz után befejezem a pályafutásomat. Nem volt könnyű meghoznom ezt a döntést, hiszen rengeteg szép emlék öt a sportághoz: nyertem húsz WTA-tornát, világbajnok lettem Szingapúrban, Wimbledonban döntőt játszhattam, és számtalan szép sikert megélhettem. Sajnos azonban rá kellett jönnöm arra, hogy nem tudok annyit edzeni és játszani, ami ahhoz a szinthez kell, amit elvárok magamtól, és a testem sem bírja már a terhelést. Mivel azt vallom, az egészségem a legfontosabb a számomra, így döntenem kellett. A testem is döntött helyettem, és jelezte, képtelen a profi sport által megkövetelt terheket elviselni. Ugyan a profi sporttól most búcsúzom, de a tenisztől nem szeretnék, és ami lényeges, nem is tudok távol maradni. Ugyanakkor most elérkeznek az új kihívások időszakai, amelyek remélhetőleg ugyanolyan izgalmas és eredményes időszakát jelentik majd az életemnek, mint a tenisz. Köszönöm mindenkinek, aki szurkolt értem, amikor a hazámat képviseltem a pályákon. Őszintén remélem, hogy a teljesítményemmel valamit vissza tudtam adni abból a sok szeretetből, amiben részem volt. Mindig hálás leszek a támogatásért, amit kaptam Tőletek” – olvasható Radwanska búcsúlevelében.

Egy biztos, egy igazi csillaggal megint kevesebb lesz a sportpályákon…

MEGOSZTÁS