//Macron kapkod, vagy átgondolt?
Stier, Szanyi, Hegyi #moszkvater

Macron kapkod, vagy átgondolt?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal értékeltük az európai parlamenti választások eredményeit, beszéltünk a francia, szlovák, német, osztrák, spanyol helyzetről, megnéztük az Európai Néppárt jövőbeni esélyeit, és szó esett a választások hatásáról az orosz-ukrán háborúra.

Európa választott. A választások tükrözik az Európai Unió válságát, az irányvonalával kapcsolatosan, ha lassan is, de növekvő elégedetlenséget. De az is egyértelmű, hogy jobboldali áttörés nem történt, az eddigi erőegyensúly alapvetően megmaradt, ráadásul ez a jobboldal megosztott a globalizmus, az atlantizmus, a migráció és az Ukrajnához viszonyulás kérdéseiben is. Tény ugyanakkor, hogy a radikálisok érezhető erősödése nemcsak kiszélesíti jobbra a Néppárt (EPP) mozgásterét, de valamelyest jobbra is tolhatja a pártcsaládot. Az a tény, hogy a Néppárt erősödött, és az általa vezetett koalíció többsége továbbra sem kérdéses, ráadásul az EPP jobbra, Meloniék felé is nyithat, egyre inkább valószínűsíti Ursula von der Leyen újraválasztását. Ezt erősíti, hogy az utóbbi időben vele elégedetlen Macron gyengült. Igazán figyelemre méltó, hogy a liberálisok és a zöldek visszaesése mutatja a liberális világrend gyengülését, illetve a túlhajtott zöld forradalommal szembeni elégedetlenséget. Az a trend is látszik, hogy a hagyományos centrista pártok ha lassan is, de gyengülnek. Az eredmény a francia elnök és a német kancellár súlyos vereségének is minősíthető, amely belpolitikai csapások kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió két mozdonya miként képesek irányítani az Uniót. Az EU-t ez a helyzet tovább gyengíti, és egy időre mindenképpen befelé fordítja.

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével, valamint Hegyi Gyula és Szanyi Tibor, korábbi EP képviselőkkel a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.