//Lukasenko dacol a koronavírussal
Alekszander Lukasenko

Lukasenko dacol a koronavírussal

MEGOSZTÁS

A belarusz elnök szerint a világ többet szenved a pániktól, mint az új koronavírustól, és nem vezetett be a járvány megelőzésére szigorú intézkedéseket.

Alekszander Lukasenko
Alekszander Lukasenko
Fotó:EUROPRESS/Mikhail Klimentyev / Sputnik

Nincs olyan nap, hogy a koronavírusra Európában egyedül fittyet hányó Alekszandr Lukasenko ne kerülne be a világsajtóba egy-egy feltűnést keltő mondattal. A helyzet eleve unortodox, hiszen Belaruszt nem zökkentette ki a megszokott kerékvágásból a világjárvány. A regisztrált fertőzöttek száma 94, ám a mozgás szabadságot egyáltalán nem korlátozták. Sőt, elindult a futball bajnokság is, mégpedig nézőkkel.

„Lukasenko bírálta a COVID-19 körül kialakult túlfokozott rettegést, és szerinte a világ többet szenved a pániktól, mint az új koronavírustól”

– Meg vagyok róla győződve, hogy ez csak egy újabb pszichózis, amely leállította a világgazdaságot. Ebből egyesek hasznot húznak, mások pedig szenvednek miatta – fogalmazott. A belarusz elnök dicsérte Donald Trumpot, aki egykori üzletemberként gyorsan feltalálta magát ebben a helyzetben. – Ha nem térünk vissza sürgősen a gyárakba, és nem kezdünk el dolgozni, akkor a munkanélküliség miatt több amerikai hal majd meg, mint a koronavírustól – mondta Lukasenko, ezzel a példával illusztrálva, hogy miért nem állította le az országot. Minszk azért 14 napos önkéntes karanténra kötelezte a külföldről hazaérkezőket, az átmenő járműforgalmat pedig meghatározott útvonalra terelte, és a belépőknek 24 óra alatt el kell hagyniuk az országot.

„Az elnök a gőzfürdőt, a természetben végzett munkát, a traktorozást és naponta egy deci vodka elfogyasztását ajánlotta a vírus ellen”

A hét végén maga is példát mutatott azzal, hogy az eredeti tervekhez ragaszkodva megtartott amatőr jégkorong tornán az elnöki csapatban jégre lépve a döntőbe jutottak. – Jobb állva meghalni, mint térden csúszva élni! – nyilatkozta ezután az ONT csatornának arra a kérdésre, hogy a járvány miként befolyásolja a napi programját. – Látott itt vírusokat repülni?! Mert én nem. Ez egy hűtőszekrény! A hoki igazi gyógyszer a vírus ellen! – magyarázta a riporternek.

„Lukasenkót leginkább poénból idézi a média. Ám miközben kinevetik és bolondnak tartják a harsány kijelentésekkel kétségkívül nem fukarkodó elnököt, egyetlen lap vagy tévécsatorna sem csinált viccet abból, hogy a britek vagy a hollandok a nyáj immunitás kialakulásában bízva sokáig szabadjára engedték a járványt”

Svédország pedig máig nem vezetett be semmilyen korlátozást.  Azokat a politikusokat sem nagyon bírálják, akik szintén a gazdasági következmények miatt csak a legszükségesebb intézkedéseket hozzák meg, azokat is az utolsó utáni pillanatban. Mi ez, ha nem kettős mérce!? Lukasenko tényleg gúnyt űz a koronavírusból és az egész világból. Hazardírozik. Ám, hogy ezzel kockára teszi-e a belaruszok életét, és ezzel szemben a karantén bevezetése az egyetlen felelősségteljes eljárás, majd csak a jövő dönti el. A számok egyelőre őt igazolják, és csak remélni tudjuk, hogy a komédia nem fordul át tragédiába.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.