//Lecsapott a vírus a szerb ortodoxokra
Amfilohije pátriárka temetése a Cetinje monostorban Montenegroban, 2020. október 30-án #moszkvater

Lecsapott a vírus a szerb ortodoxokra

MEGOSZTÁS

Egy hónap alatt végzett a koronavírus a Szerb Pravoszláv Egyház két legfontosabb vezetőjével. Az ok ugyanaz: az idős egyházfők nem tartották be a szükséges óvintézkedéseket.

Amfilohije pátriárka temetése a Cetinje monostorban Montenegroban, 2020. október 30-án #moszkvater
Amfilohije metropolita temetése a Cetinje monostorban Montenegroban, 2020. október 30-án
Fotó:EUROPRESS/Savo PRELEVIC/AFP

Tragédiába torkollott Amfilohije metropolita, a Szerb Pravoszláv Egyház (SPC) montenegrói vezetőjének temetése. Mivel a hívők nem tartották be a szükséges óvintézkedéseket, tömeges fertőzések történtek, ami most Irinej pátriárka, vagyis az SPC fejének életét követelte. Ráadásul sokan úgy látják, hogy a 90 éves egyházfő után rövidesen mások is áldozatul eshetnek a szerencsétlenül sikerült temetésnek.

„De miért nem tartják be az óvintézkedéseket a szerb egyházi vezetők?”

Mint ismert, Amfilohije korábban az SPC második legerősebb emberének számított, függetlenül attól, hogy az egyháznak (közvetlenül a pátriárka után) négy metropolitája is van. Amfilohije ezt elsősorban nem is azzal érdemelte ki, hogy abban az országban vezette az egyházat, ahol a szerbek aránya megközelíti a lakosság egyharmadát.

„Az ő jelentőségének titka inkább a karakteres véleményében rejlett”

Amfilohije így számos alkalommal nacionalista álláspontra helyezkedett, Jugoszlávia felbomlását például hevesen ellenezte, és többször kardoskodott amellett, hogy az összes szerb területet egyesítsék. A későbbiekben a metropolita élesen ellenezte Montenegró függetlenné válását, akárcsak azt, hogy az ország a NATO tagja legyen. Az egyházfő emellett – sürgetve a szerb erők visszatérését – számos alkalommal megszólalt Koszovó kérdésében is, de sokszor még Belgrádot is árulással vádolta azért, hogy tárgyalásokba bocsátkozik a koszovói vezetéssel.

„De kétségtelen az is, hogy az egyházi vezetőnek kulcsszerepe volt a montenegrói kormányváltásban is”

Ő vezette a korábban elfogadott egyházügyi törvény elleni tiltakozásokat a balkáni miniállamban. Ez a jogszabály azért váltott ki felháborodást, mert előírta, hogy a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint emiatt ők jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszítettek volna el.

A tömeges tiltakozási hullám végül meghozta a gyümölcsét, szakértők szerint a parlamenti választásokat azért vesztette el a montenegrói államfő, Milo Djukanovic pártja, mert a szerb szavazókat eredményesen sikerült mozgósítani az egyházügyi törvény elleni tiltakozással.

„Amfilohije végzetét végül az okozta, hogy az idős metropolita nem hitt a koronavírus-járvány erejében, sőt a híveit is a montenegrói kormány járványmegelőzési előírásainak elkerülésére biztatta”

Hogy miért volt erre szükség? A szerb egyházi vezetők már a járvány kezdete óta számos problémát okoztak az állami vezetésnek, mivel a miséiket a tiltások ellenére is megtartották. S bár időnként a rendőrség előállított néhány pópát, ez nem szegte az egyházi vezetők kedvét, akik továbbra is összejártak, sőt a miséiket is megtartották. Ez pedig a szerb ortodox egyházban különösen veszélyesnek bizonyult néhány szokás miatt. Ilyen például az a rítus, amelynél a hívek megcsókolják a templomban elhelyezett ikont, ami az adott szentet ábrázolja. Mondani sem kell, az ikonok ajkakkal érintése óriási vakmerőség volt, kifejezetten akkor, amikor sokszor azt másodpercekkel korábban csókolta meg egy másik hívő.

Amfilohije temetése. Hívők csókolgatják a koronavírusban meghalt metropolitát

Ám hogy mindez ne legyen elég, Amfilohije temetésén a hívek még ennél is tovább mentek. Túl azon, hogy a távolságtartási szabályokat nem tartották be, az oda szállított szájmaszkokat sem használták az emberek.

„A legmerészebb lépésnek mégis az bizonyult, hogy sokan egyenesen megcsókolták a koronavírus-fertőzésben elhunyt metropolitát”

Pedig a halotti ravatalon az elhunyt megcsókolása nem része a szerb vallási szokásoknak. De ma már az is valószínű, hogy a 90 éves Irinej pátriárka is Amfilohije temetésén kaphatta el a koronavírus-fertőzést. Irinej – ellentétben Amfilohijével – persze nem volt koronavírus-tagadó. A pátriárka már hosszú ideje a haladópárti kormány szoros szövetségesének számít, aki a 2019-es, több hónapon át tartó országos ellenzéki tüntetéssorozat idején sem titkolta, hogy ő a kormánnyal van. Különösen igaz ez Koszovó kérdésében, melynek esetében Irinej jóval visszafogottabb volt, mint a montenegrói metropolita, aki valós erőközpontot jelentett mindig is az SPC-n belül a követőivel (ez volt a híres „montenegrói frakció”).

„Ezért most sokan arra számítanak, hogy az SPC-n belül jelentős átrendeződés várható az erőviszonyokat illetően”

A legtöbben úgy látják, hogy a szerb ortodox egyházban most megerősödik majd az a vonal, amely Koszovó hovatartozásának kérdésében megengedőbb, ami nem csak azt  jelenti, hogy az SPC most egyszólamúbbá válik. De azt is, hogy a jövőben Alekszandar Vucsics elnöknek jóval kevesebb aggódni valója lesz amiatt, hogy az egyházi vezetők a híveik előtt bírálják őt a Koszovó-politikája miatt.

MEGOSZTÁS

Külpolitikai elemző, közgazdász, politológus. Korábban a Magyar Nemzet napilap, jelenleg a Magyar Hang hetilap külpolitikai újságírója, emellett számos tudományos cikk szerzője. Angolul, szerbül és horvátul beszél. Elsődleges területe a Balkán és annak politikai-gazdasági viszonyai, különös tekintettel az ex-jugoszláv országokra. Másodlagos területe a Közel-Kelet, emellett a világ konfliktus-övezeteivel foglalkozik. Tudományos tevékenységének fókuszában a politikaelmélet áll, ezen belül a politika matematizálási módszereit kutatja.