//Kiskapu a vírustagadóknak?
„A belföldi légi járatokon a rekordot rekordra döntő fertőzöttségi számok miatt jelenleg kötelező a maszkhasználat” #moszkvater

Kiskapu a vírustagadóknak?

MEGOSZTÁS

A légitársaságok többségének járataira maszk nélkül nem lehet felszállni, és egyesek már azt is kilátásba helyezték, hogy a jövőben nem repülhet, aki nem oltatja be magát. Az orosz állami légitársaság másokhoz hasonlóan enyhítene a szigoron. Az utazási igényekhez alkalmazkodva az Aeroflot légitársaság vezetése speciális karantén zóna kialakításáról döntött járatain. Ezeket a kijelölt helyeket a maszkviselésre egészségügyi okok miatt alkalmatlan, illetve vírusszkeptikus utasok vehetik igénybe a jövőben.

Fiát Gábor írása a #moszkvater.com számára

„A belföldi légi járatokon a rekordot rekordra döntő fertőzöttségi számok miatt jelenleg kötelező a maszkhasználat” #moszkvater
„A belföldi légi járatokon a rekordot rekordra döntő fertőzöttségi számok miatt jelenleg kötelező a maszkhasználat”
Fotó:EUROPRESS/Mikhail Voskresenskiy/Sputnik

Speciális üléseket jelöl ki gépein a vezető orosz légitársaság azon utasai számára, akik nem hajlandóak maszkot viselni a repülés időtartama alatt – közölte az Aeroflot egy, a vállalat kommunikációjáért felelős szóvivője.

A kijelölt üléseket az arcuk elfedését megtagadó utasoknak az ajtók bezárását követően kell elfoglalniuk, mondta el Julija Sipakova. Egy a Baza Telegram csatorna által közzétett, feltételezett Aeroflot dokumentum alapján a maszkmentes üléseket az Economy-kabinok jobb kéz felőli utolsó két sorában alakítják ki.

A légitársaság korábban arra figyelmeztetett, hogy a szigorodó koronavírus-ellenes intézkedéseknek megfelelően a maszkot nem viselő utasoktól másokhoz hasonlóan megtagadja a beszállást.

„A most bejelentett változtatás biztosít egy kiskaput a vírusszkeptikus, ám jeggyel rendelkező utazók számára”

Aki viszont nem mutat együttműködési hajlandóságot a gép személyzetével, azt a globális egészségügyi előírások megszegése miatt leszállítják.

A The Moscow Times emlékeztet arra, hogy jelenleg az Aeroflot egyébként valamennyi utasától elvárja, ide sorolva az egészségkárosult utazókat is, hogy az orrot és a szájat teljesen fedő arcmaszkot viseljenek a repülés teljes időtartama alatt. A maszkokat három óránként, illetve minden étkezés után cserélniük kell az utasoknak.

A tervezett karantén zóna kialakítása kapcsán joggal merülhet fel a kérdés, hogy különös tekintettel a hosszú időtartamú utazásokra, miként fog hatni ez a változtatás az utasok maszkviselési hajlandóságára.

„Mi történik akkor, ha több utas kíván élni ezzel  a szolgáltatással, mint ahány speciális ülést számukra elkülönítettek?”

Oroszország március végén, a pandémia berobbanásakor az összes nemzetközi légi járatát leállította. Kivételt csupán speciális, evakuációs szerepet betöltő, illetve a kormány felhatalmazásával bíró családegyesítéseket biztosító, egészségügyi felszereléseket szállító valamint diplomáciai célt szolgáló repülések képeztek.

Az utóbbi hónapokban Oroszország fokozatosan újraindította a légiközlekedést egy tucatnyi ország viszonylatában, melyek véleményük szerint biztonságosak az utazás tekintetében. Ilyen többek között Nagy-Britannia, Svájc, Törökország vagy az Egyesült Arab Emirátusok.

„A belföldi légi járatokon a rekordot rekordra döntő fertőzöttségi számok miatt jelenleg kötelező a maszkhasználat”

A világjárvány év eleji kitörése óta 2,7 millió orosz állampolgár fertőződött meg koronavírussal a hivatalos adatok szerint. A halálos áldozatok száma 48 ezer.

MEGOSZTÁS