//Karpaczban találkozik a közép-európai elit
A lengyelországi Karpacz városában rendezik meg idén 30. alkalommal a „kelet Davosa” névvel illetett Gazdasági Fórumot #moszkvater

Karpaczban találkozik a közép-európai elit

MEGOSZTÁS

Lengyelország idén 30. alkalommal ad otthont a „kelet Davosa” névvel illetett Gazdasági Fórumnak. A portálunkat is magába foglaló, közel háromezer főnyi meghívott szakértő a fő témaként jelentkező koronavírus Európai Unióra gyakorolt hatása mellett számos témakörben folytathat érdekfeszítő beszélgetéseket Közép-Európa legnagyobb politikai-gazdasági konferenciáján.

A lengyelországi Karpacz városában rendezik meg idén 30. alkalommal a „kelet Davosa” névvel illetett Gazdasági Fórumot #moszkvater
A lengyelországi Karpacz városában rendezik meg idén 30. alkalommal a „kelet Davosa” névvel illetett Gazdasági Fórumot

Szeptember második hetében három napra Közép-Kelet-Európa figyelme ismét Karpacz városára, illetve pontosabban az ott megrendezendő Gazdasági Fórumra irányul. Szakítva a korábbi évek hagyományaival, a tradicionális helyszínként ismert Krynica helyett immár az alsó-sziléziai Karpacz üdülővárosa ad otthont a jubileumi Gazdasági Fórumnak. Az idén 30. alkalommal megtartott rendezvényre Európa, Ázsia, Afrika és Észak-Amerika 60 országából, közel háromezer vendég kapott meghívást. Köztük a #moszkvater munkatársát is magába foglaló 600 főnyi szakmai újságíró mellett államfők, kormányzati képviselők, az üzleti élet vezetői illetve nem kormányzati szervezetek munkatársai képviseltetik magukat.

„A korábban Krynicai Gazdasági Fórum – míg lengyelül Forum Ekonomiczne – néven ismert rendezvény Közép és Kelet-Európa legnagyobb aktuális gazdasági valamint politikai kérdéseit felölelő tematikus fóruma”

Krynica átlátszó #moszkvaterAz 1992-ben még csupán 100 fővel indult konferencia immár közel 30 éve változatlanul a varsói Keleti Intézet – IES – szervezésében zajlik, fő profilként meghatározva a térség országai és szomszédságuk közti párbeszéd előmozdítását. A párbeszéd révén a felek hozzájárulhatnak a kedvező politikai és gazdasági együttműködést segítő atmoszféra kialakulásához. A fórum lehetőséget teremt nemcsak a régiót érintő legfontosabb tematikák részletes megvitatására, de a háttérbeszélgetések során a résztvevők személyesen magukkal a döntéshozókkal is kapcsolatba kerülnek. Nem véletlenül illette egyik, mára híressé vált jellemzésében a francia Le Monde francia napilap a fórumot a „kelet Davosa” jelzővel.

„Míg tavaly a konferencia az <Európa a pandémia után: Szolidaritás, Szabadság, Közösség> mottó keretében zajlott, az idei év a hívószavát a <Europe in search of leadership>, avagy <Európa vezetést keresve> adja”

A máig tomboló koronavírus járvány okozta sokk rávilágított az Európai Uniót érintő potenciális intézményi és személyi kihívásokra, valamint az integrációban megmutatkozó számos, eddig nem, vagy csak kevésbé jelentkező buktatóra. Maga az integrációs folyamat is lelassult a 2020 elején hirtelen támadt versenyhelyzet következtében, és máig nem tudta az Európai Unió mindezt teljesen kiheverni. A résztvevők többek közt ezen problémát és okait körüljárva igyekeznek megvitatni, milyen módon tudna Európa a válságból annak tanulságait levonva gazdaságilag versenyképesen, ám mindezek mellett felelősségteljesen kilábalni.

„A fő kérdéskörön túl természetesen számos változatos tematika, illetve probléma kerül megvitatásra a három napig tartó panelbeszélgetések és vitaestek keretében”

Ezek egyebek mellett a „Biztonsági Fórum”, „Nemzetközi Politika”, „Európa és a világ”, „Innovációs Fórum” címszavak mentén a geopolitikától a médián és annak szerepén át egészen a fenntartható fejlődésig számtalan érdekességet biztosítanak. A résztvevőknek lehetősége nyílik az általános helyzetértékelés mellett véleményük megosztására a szakértői viták keretében.

Számos hírügynökség mellett természetesen az elmúlt évek során kialakított együttműködésnek köszönhetően a #moszkvater idén ismét nemcsak az esemény hivatalos médiapartnereként, de előadóként is részt vesz szeptember 7-9 közt megrendezésre kerülő Gazdasági Fórumon.

A rendezvény honlapja itt érhető el.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.