//Kadirov Groznijban gyógyíttatná Bident
Kombókép Joe Biden amerikai elnök „botlásáról", amikor a marylandi Andrews légitámaszponton az elnöki gép lépcsőjén többször is elesett #moszkvater

Kadirov Groznijban gyógyíttatná Bident

MEGOSZTÁS

Az elsők között reagált Joe Biden Vlagyimir Putyint lelketlen gyilkosnak nevező kijelentésére Ramzan Kadirov. A csecsen vezető azt ajánlotta a Fehér Háznak, hogy figyeljenek oda az amerikai elnökre, mert az olyan állapotban van, hogy akár az atomrakéták indító gombját is megnyomhatja. Kadirov szerint Bidennek orvos kell, és meghívta Groznijba gyógyulni. Az amerikai elnök, mintha csak igazolni akarná az egészségi állapotára az elmúlt napokban tett kijelentéseket, alig bírt felmenni az elnöki gép lépcsőjén.

Kombókép Joe Biden amerikai elnök „botlásáról", amikor a marylandi Andrews légitámaszponton az elnöki gép lépcsőjén többször is elesett #moszkvater
Kombókép Joe Biden amerikai elnök „botlásáról”, amikor a marylandi Andrews légitámaszponton az elnöki gép lépcsőjén elesett
Fotó:EUROPRESS/Eric BARADAT/AFP

A meglepő az lett volna, ha a csecsen vezető nem üti le a magasra feladott labdát, és sok orosz véleményét kimondva nem vág vissza az Egyesült Államoknak Joe Biden Putyinra tett sértő, a diplomáciában szokatlanul durva kijelentéséért. Ramzan Kadirov Telegram csatornáján osztotta meg a véleményét az amerikai elnök szavairól.

„Bidennek gyógyíttatnia kell magát, és nem egy országot irányítani!”

– ajánlotta a bejegyzésében a csecsen vezető. „Orvosi segítségre van szüksége, és látva, hogy az amerikai orvostudomány tehetetlen az esettel szemben, annak ellenére meghívom gyógyulni Groznijba, hogy rajta van a szankciós listámon. Kezeltetjük Joe Bident, és legalább az emlékezetének visszatérésében segítjük.  Mert a Napnál világosabb, hogy Bidennek orvosra van szüksége. Egy olyan ember, aki nem tudja a saját védelmi minisztere nevét, az valóban veszélyes a társadalomra. Ilyen állapotban aláírhat bármit, megnyomhatja az atomgombot, s akkor mi lesz az amerikai álommal” – írta Kadirov, majd a cinikus stílusról támadó hangnemre váltva azt ecsetelte, hogy Biden térdig vérben gázol, és folytatja a millióknak halált és szenvedést hozó amerikai politikát.

„Nyilvánvalóbb gyilkos, mint az amerikai elnök, nincs ma a világ vezetői között!”

– jelentette ki Kadirov, aki később reagált arra is, hogy Biden kitért a Putyinnal folytatandó nyílt vita elől. „Legyen férfi, és ne bújjon el! Ne féljen az igazságtól! Ragadja meg a lehetőséget, és mutassa meg az igazi arcát!  Lenne miről beszélni, és a világ várja is ezt a párbeszédet” – szólította meg az amerikai elnököt.

A csecsen vezető a maga keresetlen stílusában sok olyan dolgot kimondott e bejegyzésben, amire az amerikai elnök meglepően durva szavait hallva, olvasva mások is gondoltak. A gond ezzel alapvetően az, hogy nem Ramzan Kadirov az a politikus, akinek morális alapja lenne Joe Biden kioktatására. Őt azonban ez a legkevésbé sem érdekli. Mint annyi másból, ebből a bejegyzésből is show-t csinált, és a maga populista stílusában szerzett egy jó pontot az átlagemberek körében és a Kremlnél is.

„Erre folyamatosan szüksége is van, mert normális esetben azért felelnie kellene, hogy Csecsenföldön a hatóságok lépten-nyomon túllépik a hatáskörüket. Sajátos jogértelmezésével pedig nem egyszer kínos helyzetbe hozza a Kremlt is”

Kadirov óriási „szerencséje”, hogy a legdurvább leleplezéseket éppen az orosz hatalmat is keményen bíráló liberális Novaja gazeta jelenteti meg a csecsenföldi közállapotokról. A napokban például az önkényes „igazságosztásról”, a kínzásokról jelent meg cikk. Az írás az egység egy volt tagjának elmondása alapján arra is kitér, hogy a kínzásokban a rendőrség Ahmad Kadirovról elnevezett ezrede is részt vett. Ezt követően a különleges egység videó üzenetben fordult panasszal Vlagyimir Putyinhoz, majd miután Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő erre azzal válaszolt, hogy a panaszt rossz helyre címezték, Kadirov jelentkezett a közösségi médiában. Méghozzá egyenesen a Kreml retorikáját híva segítségül.

Kadirov ismert külföldi titkosszolgálatok ügynökeinek nevezte a liberális lap újságíróit, akik nemcsak megsértik a terrorizmus ellen harcban elesettek emlékét és az ez ellen most is harcolók büszkeséget, de a cikkeikkel segítik az amerikai szankciók kivetését is.

„Ki védje meg a halottak jogait a Moszkva központjában ülő, a társadalmat ismét káoszba dönteni akaró nyugati ügynökökkel szemben, ha nem az elnök?!”

– zárta sorait a Kremlnek címezve Kadirov.

Ha ebben a kérdésben nem is áll ki a központi hatalom a csecsen vezetés mellett, azért meg-meghallja Kadirov kéréseit. Így a napokban írta alá az orosz elnök három belügyi tábornok, köztük a csecsen rendőrség parancsnokának felmentését. Apta Apaudinov „bűne” a média szerint az volt, hogy egyszer viccesen nyakon legyintette Kadirov portréját. Nem kellett volna…

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.