//Jugoszláviában támogatták az alternatívokat
Goran Lautar #moszkvater

Jugoszláviában támogatták az alternatívokat

MEGOSZTÁS

Goran Lautar a zágrábi alternatív művészeti szcéna szereplője, korábban a Modern Delusion és a The Celetoids gitárosa és énekese volt, most pedig Neon Lies néven szólózik. A Budapesten is gyakran fellépő művész Mannheimban nyilatkozott a #Moszkvatérnek, ahol a Friedrich Dürr Ifjúsági Központ által szervezett Pfingstfest punkfesztiválon lépett fel.

Posta Ákos István interjúja a #moszkvater.com számára

Goran Lautar #moszkvater
Goran Lautar

– A dark wave műfaj, amit képviselsz, egészen más műfaj, mint a punk. Hogyan kerültél a mannheimi Pfingstfest punkfesztiválra?

– Ugyan a dark wave más jellegű zene, mivel az alternatív zenei szcéna általában egy kis művészi közeg, a konkrétan képviselt zenei irányzatoktól függetlenül ismerik egymást azok a művészek, akik az alternatív zenével foglalkoznak. Így jómagam is évtizedek óta benne vagyok a zágrábi punk szcénában. A fesztivál utáni after partyn kifejezetten elektronikus zenére van igény, mint amilyet én is játszom. Ezért vagyok itt.

– Milyen a zágrábi alternatív művészeti szcéna? Mennyire fonódnak össze Jugoszlávia szétbomlását követően az utódállamokban alkotó művészek? Elvégre Nyugaton a nemzetállami fragmentáltság helyett elég erős „ex-jugoszláv diaszpóra” identitás alakult ki…

– Mivel ez egy szűk közeg, elég szoros az együttműködés, jól ismerjük egymást a többiekkel. Vannak keresztkötődések például a koncertezés, lemezkiadás terén. Amit én csinálok az dark wave zene, de én nem szeretem magamat besorolni alkategóriákba.

– Hogyan élte túl a horvát kulturális közeg az utóbbi két évet? Elvégre a coviddal kapcsolatos rendelkezések miatt nem lehetett koncertezni, turnézni.

– Valóban nem lehetett turnézni, pláne nemzetközi szinten, úgyhogy ez két elvesztegetett év volt. Ugyanakkor Horvátország déli ország, tehát a korlátozások távolról sem voltak olyan szigorúak, mint például itt, Németországban. Időnként tudtunk koncertezni is, akár lakáskoncertként, nyitott ablaknál… megoldottuk. Külföldre persze nem tudtunk utazni, ezért most sok ilyen mini – turnét csinálok. Tegnap Münchenben játszottam, ma Mannheimban, aztán megint megyek vissza Zágrábba. Remélem, a nyári szezonban újra felléphetek Budapesten is. Ami sokkal nagyobb probléma volt Zágrábban, az a földrengés. Mivel egy régi építésű házban élek, ami szintén szétb…ódott, hónapokig nem tudtam én sem a lakásomban élni. Ez nagyobb probléma volt, mint a covid miatti korlátozások.

– A horvát alternatív zenei előadókat be szokták rakni rotációba akár az állami, akár a privát rádió és televízióadók?

– Ami a nagy televíziókat és rádiókat illeti, mint például az RTL, vagy a közmédia, természetesen nem játszanak, ugyanakkor nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Zágrábban van egy FM sávon menő rádióadó, amelyet újságírás szakos egyetemi hallgatók csinálnak. Ez a Radio Student, ahol nagyon változatos a zenei kínálat, így a nem mainstream zenészek is teret kapnak.

– Jugoszlávia híres volt a virágzó alternatív művészeti szcénájáról. Hogyan élted meg ezt az időszakot? A háborút követően mi maradt meg ebből a jugoszláv alternatív kultúrából? Milyen a mai helyzet?

– A hetvenes évek vége, a nyolcvanas évek eleje volt a jugoszláv alternatív zene fénykora. Ekkor az állam kifejezetten támogatta az ifjúsági klubokat, az állami lemezkiadók kiadták az alternatív zenei előadók lemezeit. Nagyon érdekes helyzet, hiszen punk előadók is állami kiadóknál tudták megjelentetni a dalaikat a nyolcvanas évek elején. Én a nyolcvanas évek végén voltam teenager, ez nagyon nyitott korszak volt. 1991, a háború azonban mintegy 10 éves cezúrát jelentett. Az utóbbi évtizedben azonban felfejlődött megint.

– Többször is szerepeltél Magyarországon. Milyen volt az ottani közönség? Hol léptél fel?

– Sok klubban felléptem már, mivel kiterjedt baráti köröm van Magyarországon, akik különböző bandákban játszanak, benne vannak a magyar alternatív művészeti közegben. Így sok koncertre nyílt már lehetőségem, például a Kripta nevű helyen és az Aurórában is. Sőt, az A38-as fellépésemet a magyar közmédia is felvette.

MEGOSZTÁS