//Indul az orosz űrmozi forgatása
„A Roszkozmosz a Pervij Kanal állami televízió közös támogatásával készülő film cselekménye szerint egy kozmonauta megbetegszik az űrállomáson és elveszíti az eszméletét” #moszkvater

Indul az orosz űrmozi forgatása

MEGOSZTÁS

Megkezdődött az első világűrben készülő film forgatása. A stáb – Julija Pereszild orosz színésznő és Klim Sipenko rendező – elindult Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra. A filmeseket Anton Skaplerov kozmonauta kíséri útjukra. A filmesek 12 nap után, október 17-én térnek vissza a Földre, immár a beteg űrhajós szerepét  játszó Oleg Novickij vezetésével. Az első űrben forgatott mozifilm, a Kihívás egy mentőakcióról szól majd. Ezzel az oroszok megelőzték Hollywoodot, ahol korábban szintén bejelentették, hogy Tom Cruise Daugh Lehmann rendezővel Lehetetlen küldetés címmel forgat filmet az űrben.

„A Roszkozmosz a Pervij Kanal állami televízió közös támogatásával készülő film cselekménye szerint egy kozmonauta megbetegszik az űrállomáson és elveszíti az eszméletét” #moszkvater
„A Roszkozmosz a Pervij Kanal állami televízió közös támogatásával készülő film cselekménye szerint egy kozmonauta megbetegszik az űrállomáson és elveszíti az eszméletét”
Forrás:Chanel1

Az űrverseny folytatódik, ezúttal filmek világában. Miután Elon Musk és Tom Cruise bejelentették, hogy az űrben készülnek filmet forgatni, az oroszok nem tétlenkedtek, és Hollywoodot megelőzve küldtek stábot az űrbe. Ahogy a Roszkozmoszt, az orosz űrügynökséget vezető Dmitrij Rogozin fogalmazott,

„az alkotás esélyt ad arra, hogy tovább emelje az ország űrben elért dicsőségének fényét”

Ezen kívül természetesen  közelebb hozza az emberekhez az űrhajózást, és bemutatja az űrhajósok hősies munkáját, miközben népszerűsíti az orosz űrrepülést és bemutatja Ezért nem tisztán játékfilmről, hanem részben tudományos-ismeretterjesztő célú alkotásról van szó. A filmet természetesen az élet is alakítja, hiszen ilyen körülmények között még soha nem forgattak. Rogozin egyúttal visszautasította azokat a kritikákat, melyek szerint a forgatás eltereli az orosz legénység figyelmét, és kínos lehet az űrállomás orosz részein történő forgatás azok zsúfoltsága miatt.

„Ebből a reagálásból is látszik, hogy a projektet kritikák is érték. Így például kifogásolták, hogy emiatt csúszik az állami űrprogram, és az űrállomásról egy orosz és egy amerikai űrhajós a tervezettnél fél évvel később tér vissza”

A forgatásnak a tudományos célok elő helyezését bírálta a Roszkozmosz vezetésének egyetlen volt űrhajós tagja, Szergej Krikaljov is. Ezután Rogozin a nyáron le is váltotta, ám az űrhajósok tiltakozását követően visszakozott, és Krikaljovot visszahelyezte a hivatalába. Mások azt vetik fel, hogy a film eltereli a figyelmet az orosz űrhajózás problémáiról. Így például arról, hogy az amerikaiak immár nem szorulnak rá az orosz Szojuz űrhajókra, és Ilon Musk cége szállítja őket az űrállomásra, mint ahogy a Space X uralja az űrturizmust is, ami komoly bevétel kiesést jelent a Roszkozmosz számára. De felemlegetik az orosz űrrepülőtér, Vosztocsnij építése körül tomboló korrupciót is, valamint azt, hogy Rogozin többet keres a NASA vezetőinél, ám az alacsony bérek miatt az űrkutatás egyre kevésbé népszerű az orosz fiatalok körében.

„A Roszkozmosz a Pervij Kanal állami televízió közös támogatásával készülő film cselekménye szerint egy kozmonauta megbetegszik az űrállomáson és elveszíti az eszméletét”

Nem élné túl a visszautazást a Földre, ezért rövid időn belül egy doktornőt küldenek hozzá, akinek a súlytalanságban kell szívműtétet végrehajtania a férfin. A forgatókönyv irreális – hívták fel a figyelmet többen is -, hiszen ilyen műtétet az űrben nem lehet elvégezni, de a cél igazából az űrhajósok heroizálása. Az orvost a 37 éves Pereszild alakítja, aki Klim Sipenko rendezővel együtt valóban az űrbe utazott, hogy ott forgassák le a film szintén ott játszódó jeleneteit. Pereszildet több jelölt közül választották ki. Az orvosi vizsgálatra még 20-an mentek, végül a repülési bizottság után már csak ketten maradtak a dublőrével, Aljona Mordovinával.  A többi szízereplőt majd a visszatérés után választják ki. Sipenkónak pedig nem idegen a téma, hiszen 2017-ben már forgatott sikeres filmet a Szaljut-7 űrállomásról

„Az előkészületek már hónapok óta tartanak, hiszen mint minden más asztronautának, a két filmesnek is kemény tréningeken kellett részt vennie”

„Csodálatos világot ismertünk meg. Kemény volt, nehéz, kevés alvással” – mondta Sipenko, aki igyekszik egyesíteni magában a színész nyitottságát és kedvességét az űrhajósok céltudatosságával és keménységével. A rendező mindig magánál tartotta kameráját, hogy a kozmonauta programot is dokumentálja.

A stáb szinte mindenben egyenlő elbánásban részesül az űrhajósokkal. Így ugyanazt a menüt fogyasztják. Az első nap reggelire szeletelt sertéshús várja őket tojással, hozzá túró, sütemény, és vitaminok. Az ebéd kaviár, borscs, azu, borogyinói kenyér és almás desszert, míg vacsorára gulyást kapnak krumli pürével, és zöldbab salátával. Egész nap ihatnak kávét, kakaót és teát.

„A filmesek felkészültek a súlytalanság nehézségeire is, így például tapasztalt űrhajósok adtak tanácsokat például azzal kapcsolatban, hogy miként próbáljanak meg elaludni, mosakodni stb.”

A gyorsított, néhány hónapos felkészülés során azonban már megtapasztalhatták az űrrepülés nehézségeit. Meglepetés persze még bizonyára így is éri őket. A súlytalanság körülményeit például csak egyszer próbálhatták ki. Így a visszatérés utáni nagyjából egy hetes rehabilitáció bizonyára jól jön majd mindkettejüknek.

 „A film újabb eleme az Oroszország és az Egyesült Államok közötti űrversenynek, és Oroszország ismét megelőzte Amerikát”

Tom Cruise ugyanis szintén az ISS-re készül filmforgatásra. A projektet eredetileg őszre tervezték, jelenleg azonban még mindig nincs pontos dátum, így vélhetően 2022-re tolódik. Oroszország így újabb szimbolikus elsőséget mondhat magáénak az űr meghódításában. Az első műhold és élő állat, egy Lajka nevű kutya 1957-es fellövése után 1960-ban  két orosz, Bjelka és Sztrelka névre hallgató kutya tért vissza először élve az űrből, Ezt követően 1960 Jurij Gagarin volt az első ember az űrben, Valentyina Tyereskova pedig 1963-ban az első nőként járt az űrben. Amerikai űrhajós, Neil Armstrong lépett 1969-ben elsőként a Holdra, és Dennis Tito személyében az első űrturista is egy amerikai – igaz, olasz származású – üzletember volt.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.