//Globális viharra készül Morawiecki
Mateusz Morawiecki újabb adókedvezményeket, a nagycsaládok eddiginél is fokozottabb támogatását, a tanárok fizetésének emelését ígérte #moszkvater

Globális viharra készül Morawiecki

MEGOSZTÁS

A kormányzó erőn belül jobbratolódást akaró igazságügyi miniszter Zbigniew Ziobro lázadását Kaczynski letörte, az ellenzék lényegében feladta már a tavaszi elnökválasztást is, mégis nehéz négy év vár Mateusz Morawiecki kabinetjére.

Mateusz Morawiecki újabb adókedvezményeket, a nagycsaládok eddiginél is fokozottabb támogatását, a tanárok fizetésének emelését ígérte #moszkvater
Mateusz Morawiecki újabb adókedvezményeket, a nagycsaládok eddiginél is fokozottabb támogatását, a tanárok fizetésének emelését ígérte
Fotó:EUROPRESS/Wojtek RADWANSKI/AFP

Bizalmat kapott a lengyel szejmben a Mateusz Morawiecki vezette új kabinet. Előtte a kormányfő bemutatta vállalkozó- és család-központú, európai viszonylatban pedig a válságok legyőzését célzó programját. A szavazást megelőző vitában Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a szabadságot, a választási ígéretek teljesítéséből fakadó bizalmat és a hagyományosan felfogott családot nevezte a folytatandó lengyelországi reformok hajtóerejét adó értékeknek.

A fő ellenzéki erő, a jobbközép és a balliberális pártokat egyesítő Polgári Koalíció (KO) vezető politikusa, Grzegorz Schetyna Morawiecki programbeszédét „az ígéretek gyűjteményének” nevezte. Hasonlóan értékelte, és „kívánságkoncertnek” nevezte a kormányfő fellépését a jobbközép Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, míg a Baloldal (Lewica) nevű koalíció nevében felszólaló Adrian Zandberg többek között a növekvő védelmi kiadások és a szerinte nem hatékony klímapolitika miatt bírálta a kormánypártot. A Konföderáció (Konfederacja) nevű szélsőjobboldali-újliberális szövetség képviselője, Robert Winnicki szerint viszont a PiS „teljesen alá van rendelve az adót nem fizető, a cenzúrát alkalmazó globális cégeknek”, a párt „a szivárványszínű (melegjogi) forradalom előtt kapitulált”.

„Morawiecki programjának központi eleme a gazdaság megerősítése és a várható globális válság hatásainak minél hatékonyabb kivédése, a szociálisan érzékeny politika folytatása, a nyitás a centrista és baloldali erők felé, valamint az aktív európai politika”

A kormányfő ezek jegyében újabb adókedvezményeket, a nagycsaládok eddiginél is fokozottabb támogatását, a tanárok fizetésének emelését ígérte. A PiS készül a romló világgazdasági környezet hatásaira is. Morawiecki ezt figyelembe véve alakította át a kormány struktúráját. Így a külügyminisztériumból kivált, és a Miniszterelnöki Hivatal irányítása alá tartozik a jövőben az Európai Unió ügyeinek területe, amely különösen fontos az uniós pénzek miatt. S persze közben kezelni kell a Lengyelország ellen folyó uniós eljárásokat is. Az állami források hatékonyabb kihasználását és a koordinációt szolgálja az új vagyonkezelő tárca létrehozása.

Mint arra a Rzeczpospolita felhívja a figyelmet, a kormányzó párt konzervatív táborát megszólítva a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a PiS programja a kulturális identitás építésén, a házasságon és a családon alapul. Kiállt a hagyományos család modell mellett, megengedhetetlennek nevezve, hogy a kivételek váljanak normává. Ugyanakkor már a tavaszi elnökválasztást is figyelembe véve nyitott a centrum és a baloldal felé. Így programjában volt a konzervatív mellett liberális és baloldali elem is. Újdonság volt az expozéban a nyugdíjalapok védelmének garanciája, és az európai politika aktivizálása, de részben az üzleti szférában az ügymenet egyszerűsítése, a bürokratikus terhek minimalizálása.

„Meglepetéseket a szakértők szerint sem hozott a kormány programja, megerősített felhatalmazását a PiS racionálisan inkább az eddigi szociális és gazdasági eredmények megvédésére használja”

Felfokozott volt Tomasz Truskawa szerint a várakozás az expozé előtt. Mint a baloldali publicista megjegyzi, sokan valamiféle új 500+ programot vártak, ehelyett azonban Morawiecki szinte megismételte a 2017-es programját. A kormány a megkezdett úton haladva minden erővel a lengyel jóléti állam eddigi eredményeinek megőrzésére, bővítésére koncentrál. Méghozzá úgy, hogy az állam szigorú tulajdonosként fokozza az ellenőrző szerepét. Az elemző rámutat arra, hogy a gazdaságban és a társadalomban az erőteljes állami aktivitás eddig eredményes volt, hiszen mindenek előtt arra koncentrált, hogy a lengyelek állampolgárként és üzletemberként elérhessék a céljaikat. Ez elől igyekezett a kormány lebontani az akadályokat. Ennek az elképzelésnek a sikerét mutatják a költségvetés látványosan megnövekedett adóbevételei.

E stratégia a hagyományos értékeken alapul, de semmi újdonságot nem hoz. Talán azt – jegyzi meg az elemző -, hogy a kormányfő erőteljesebben koncentrált a nemzeti összefogásra. A külpolitikában a nemzetbiztonság kérdéseire koncentrálva kiáll az euroatlanti kapcsolatok erősítése mellett, és minden szervezetben – kiemelten az EU-ban – erősítené Lengyelország pozícióit.

„Morawiecki reálisan jelölte ki a kormány prioritásait, és a romló külgazdasági környezet hatásainak kivédésére koncentrálva reálisak az ezek elérésére kidolgozott tervek is”

Ezt már Marek Król ismert publicista állapítja meg a Polskie Radio műsorában elemezve a kormányfő beszédét, aki szerinte igazi, a széles társadalmi felhatalmazás tudatában magabiztos vezetőként mutatott stratégiai irányt Lengyelországnak. Az elemző kiemeli, hogy Morawiecki expozéja egyáltalán nem volt konfrontatív, hanem nagyon is tényszerű, és mozgósító. Marek Król a kormány legsürgetőbb feladatának azt látja, hogy megerősítse Lengyelország pozícióit Európában, amelyhez az Európai Bíróság minapi, az igazságügyi reform kapcsán meghozott vártnál visszafogottabb állásfoglalása jó kiindulási pont lehet. Mint megjegyzi, ez az adott kérdésben a nemzeti hatáskört elismerő határozat a megkövesedett pozícióit védő lengyel bírói kaszt vereségét jelenti. Mindehhez még hozzátehetjük, a kormány helyzete annyira stabil, hogy Donald Tusk inkább az európai porondon marad a hazatérés helyett. Nem indul a tavaszi elnökválasztáson sem, amit azzal indokolt, hogy az ellenzéknek nincs esélye annak megnyerésére.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.