//Francia színész, orosz lélekkel
Marina Vlady és Robert Hossein egy forgatáson 1965-ben #moszkvater

Francia színész, orosz lélekkel

MEGOSZTÁS

Legismertebb szerepében, A profiban Belmondo partnere, de játszott Brigitte Bardot-val, Sophia Lorennel, és természetesen első feleségével Marina Vladyval. Ezer szállal kötődött Oroszországhoz. A még az év utolsó napján 93 évesen koronavírusban elhunyt nagy francia színészre és rendezőre, Robert Hosseinre emlékezünk.

Marina Vlady és Robert Hossein egy forgatáson 1965-ben #moszkvater
Marina Vlady és Robert Hossein egy forgatáson 1965-ben
Fotó:EUROPRESS/AFP

Gyerekkorától kiválóan beszélt oroszul, és orosznak nevezte magát a párizsi emigráns körökből indult Robert Hossein. Pedig a gyökerei Azerbajdzsánba vezetnek. Apja egy azerbajdzsán Szamarkandból, anyja besszarábiai zsidó. Első felesége az orosz származású Marina Vlady (megismerkedésükkor még Catherine Marina Poliakoff), a második a Franciaországban élő film producer, az azeri származású Toly Eliacheff (Iljasev) lánya.

Robert Hossein apja Aminulla Huszejnov néven született Szamarkandban és zenész, zeneszerző volt. Moszkvában tanult és áttért az ortodox hitre, amelyben az Andrej nevet kapta. (Később Franciaországban André Hosseinoff néven szerepelt.) Még 1922-ben utazott el Németországba zenét tanulni, majd beiratkozott a párizsi konzervatóriumba. Megnősült, és feleségül vette a Besszarábiából családjával az orosz forradalom után emigrált színpadi színésznőt, Anna Minevschit (Minevszki).

„A házaspár Párizsban rendezkedett be, itt született fiuk, Abraham, az 1927. év végén. Orosz családnevüket (Huszejnov) franciás írásmóddal Hosseinoff-nak jegyezték be, később rövidítették Hossein-re. A fiú, aki René Simon és Tania Balachova kurzusain tanulta a színészmesterséget, később a Robert Hossein művésznevet vette fel”

Robert Hossein nevét elsősorban az Angélique-filmekből és A profiból ismeri a világ. Az első a nemzetközi hírnevet hozta el a számára. Bernard Borderie rendező 1964–1968-ban forgatott Angélique-filmjeiben a makrancos szépséget alakító Michele Mercier partnereként Jeoffrey de Peyrac gróf szerepét játszotta. A profi című film aztán végképp feledhetetlenné tette. Ebben a civil életben közeli barátjának, Belmondónak az ellenfelét, egy gonosz rendőrfelügyelőt játszotta, akit aztán Belmondo Ennio Morricone zenéjére a film vége felé egy westernfilmekre utaló párbajban agyonlő.

„Ezt megelőzően, pályája elején azonban elsősorban színházakban dolgozott, játszott és rendezett”

Sartre, Anouilh, Genet akkori premierjeiben játszott, de Shakespeare vagy éppen Gorkij műveiben is főszerepet kapott a negyvenes-ötvenes-hatvanas években. Reims-ben saját színházat és színiiskolát is alapított, nála tanult mások mellett Isabelle Adjani. Az ő társulatában játszotta a hetvenes évek elején a Bernarda Alba háza egyik főszerepét. Aztán a kétezres években a Marigny-t, Párizs leghíresebb magánszínházát vezette, az ő idején neve bekerült a színház nevébe is (Théatre Marigny-Robert Hossein).

Robert Hossein lett a populáris színház vezéralakja Franciaországban. A párizsi Kongresszusi Palotában vagy a Sportcsarnokban sokezres közönség előtt látványos színházi előadásokat rendezett Jézusról, De Gaulle-ról vagy a francia forradalomról. De ő rendezte meg először a Victor Hugo klasszikusából készült A nyomorultak című musicalt is.

„Több mint 100 filmben és színdarabban játszott, Színházi rendezőként pedig többek közt Shakespeare, Lorca, Gorkij és Victor Hugo műveit vitte színre”

Négy felesége közül a leghíresebb talán az első, Marina Vlady volt, akivel több filmben – így a Kémek éjszakájában vagy Georges Lampin Bűn és bűnhődés című filmdrámájában – is együtt szerepeltek. Az 1955-től 1959-ig tartó házasságból két fiú született, Igor és Pierre. A hatalmas Poljakov-házban laktak, ahová Marina szülei átmentették a nagy orosz nemesi család egész miliőjét. Marina nem akart megválni a testvéreitől és ettől megszokott világtól sem. Hosseinnak azonban ez sok volt. Úgy érezte, hogy egy kolhozban él, és egyszerre négy nővérnek is a férje. Egyre több botrány kísérte a házasságukat, melyet a két gyerek sem tudott egyben tartani.

„A volt feleségeket azonban nem szabad gyűlölni, mi most is barátok vagyunk”

– nyilatkozta már jóval a nagy kínokkal járó válás után Hossein. Örült annak, hogy volt felesége megtalálta a boldogságot Vlagyimir Viszockijjal. Az orosz bárddal és színészkirállyal többször is találkoztak. „Nem volt mellette unalmas az élet. Erős egyéniség volt, hatalmas, kitárulkozó lélekkel” – emlékezett rá. „Láttam, mennyire szenved Marina, amikor Viszockij meghalt” – idézte fel Hossein, aki támogatta az exét akkor is, mikor az második férjét rákban elvesztette.

Robert Hossein az 1970-es évek közepén II. János Pál hatására áttért a római katolikus hitre, és a pápa halála után Ne féljetek! címmel Párizsban nagyszabású színpadi előadást rendezett.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.