//Ezt Sztoicskov könnyei sem mossák le…
Bolgár szurkolók a Bulgária - Anglia Európa-bajnoki kvalifikációs mérkőzésen Szófiában, 2019. október 14-én #moszkvater

Ezt Sztoicskov könnyei sem mossák le…

MEGOSZTÁS

Bulgáriában áll a bál, hiszen a labdarúgó-válogatott teljesítménye gyenge, míg a szurkolóik rasszizmusa miatt akár évekre kitilthatják őket a nemzetközi tornákról.

Bolgár szurkolók a Bulgária - Anglia Európa-bajnoki kvalifikációs mérkőzésen Szófiában, 2019. október 14-én #moszkvater
Bolgár szurkolók a Bulgária – Anglia Európa-bajnoki kvalifikációs mérkőzésen Szófiában, 2019. október 14-én
Fotó:EUROPRESS/NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Aki látta játszani, hallotta nyilatkozni, az két dolgot sosem fog Hriszto Sztoicskovról mondani. Az egyik, hogy túl érzelgős lenne, valamint, ne szeretné a hazáját. Az egykori bolgár válogatott, valamint a Barcelona legendája most mégis azt nyilatkozta egy televíziós műsorban, hogy hazája válogatottja és klubcsapataik megérdemelnék, ha a szurkolók rasszista viselkedése miatt öt esztendőre kitiltanák a nemzetközi porondról. Közben elsírta magát…

„A szurkolókat egyszerűen nem kellene beengedni a stadionba, a bolgár válogatottat és a klubcsapatokat pedig öt esztendőre ki kell tiltani az összes tornáról. Ne higgyék, hogy nekem kellemes így nyilatkoznom?”

 – fogalmazott az 53 éves 83-szoros válogatott csatár, aki a nemzeti csapat harmadik legeredményesebb futballistája a bolgár labdarúgás történetében, az 1994-es labdarúgó-világbajnokságon pedig hat találatával ő lett a gólkirály.

De nézzük, vajon mi vezetett el idáig, hogy a hazájában legendaként tisztelt egykori csatár így kifakadt. Nos, a bolgár futball, főleg, ami a válogatottat illeti, igencsak lejtőre került, hiszen világbajnokságon utoljára 1998-ban, míg Európa-bajnokságon 2004-ben szerepeltek. Előbbin 0–0-s döntetlent játszottak Paraguay-jal, majd Nigéria és Spanyolország ellen kikaptak, így kiestek, míg utóbbin három sima vereséggel (Svédország 0-5, Dánia 0-2, Olaszország 1-2) pont nélkül kiestek. Ráadásul a mostani Eb-selejtezőkön sem brillíroznak a bolgárok, hiszen acélosnak éppen nem nevezhető csoportjukban ötből az ötödik helyen állnak úgy, hogy egyetlenegy győzelmet sem tudtak aratni.

Pedig a futball történelmüket abszolút nem kell szégyellni, hiszen eddig hét alkalommal szerepeltek világbajnokságon, és ezek közül a már említett 1994-es kimagaslik az eredményesség tekintetében. Az akkori bolgár válogatottban hemzsegtek a világsztárok – igaz, nem egy játékos a pályán kívül szinte nem beszélt a másikkal –, hiszen a Sztoicskov, Lecskov, Balakov, Kosztadinov nevekkel fémjelzett csapat egészen az elődöntőig jutott. Kiverve többek között Argentínát, Görögországot, Mexikót és Németországot. Ez alapján sokan az 1996-os Európa-bajnokság titkos favoritjaként emlegették Bulgáriát, ám még a csoportból sem tudtak továbbjutni a két évvel korábbi vb-csapatnál is erősebb kerettel. A csoportmérkőzéseken 1–1-es döntetlent játszottak Spanyolországgal, majd 1–0-ra győzték le Romániát, míg a mindent eldöntő találkozón 3-1-re kikaptak a franciáktól. Külön érdekesség, hogy a bolgárok valamennyi találatát Sztoicskov szerezte.

„A 2004-es Eb óta folyamatos lejtmenetbe került a válogatott, ugyanakkor egy átmeneti visszaesést követően a klub között kirakatcsapat ként kitermelődött a Ludogorec gárdája”

A főképp idegenlégiósokból álló razgradi csapat az elmúlt nyolc esztendőben megnyerte hazája bajnokságát, és az esetek többségében nemcsak, hogy bejutott valamelyik kupa csoportkörébe, de az Európa-ligában nem egyszer még az egyenes kieséses szakaszba is bekerült a főképp idegenlégiósokból álló kirakatcsapat. Ám ezzel nemzetközi téren mintha elvágták volna a bolgár klubfutballt, ugyanis a többi csapatuk a selejtezők 2., vagy esetleg a harmadik körében mindig elvéreznek.

A korábban sikerekhez szokott szurkolók, és legfőképpen az ultrák egyre kevésbé tolerálják mindezt a lelátókon. Már a júniusi két selejtezőn, a csehek és a koszovóiak ellen is olyan aggasztóan viselkedtek, hogy ezért már eleve részleges stadionbezárással bűnhődött a bolgár szövetség. Ám arra azért senki sem számított, ami az elmúlt heti Anglia elleni meccsen történt. A színesbőrű vendégjátékosokat ugyanis folyamatosan rasszista bekiabálásokkal zaklatták. A bíró kénytelen volt kétszer is félbeszakítani a mérkőzést, a bolgárok csapatkapitánya Ivelin Popov pedig a szünetben kérlelte az ultrákat, fejezzék be a sportszerűtlen megnyilvánulásaikat. Mindenesetre több mint érdekes az esettel kapcsolatban a bolgár szövetségi kapitány, az egykori vb-hős Kraszimir Balakov megnyilvánulása.

„Nem tapasztaltam semmi negatívumot. Ha valóban úgy történt, ahogy többen állítják, akkor szégyellnünk kell magunkat és elnézést kell kérnünk. Előbb persze ki kell derülnie az igazságnak… Én úgy tudom, Popov azért ment ki a szurkolóinkhoz, hogy a csapat teljesítményéről beszélgessen velük” – mondta Balakov.

„Azért bőven akadt mind a bolgárok, mind az angolok, mind pedig az UEFA részéről, akik Balakovnál azért nyitottabb szemmel és füllel jártak a stadionban”

Egyrészt a meccs másnapján a bolgár kormány Bojko Boriszov miniszterelnökkel az élen határozottan fellépve lemondásra szólította fel a saját labdarúgó-szövetségük elnökét. Kraszen Kralev sportminiszter pedig bejelentette, amíg a korábbi 102-szeres válogatott Boriszlav Mihajlov nem mond le, az állam felfüggeszt minden támogatást. Nos, Mihajlov már aznap délután távozott is a posztjáról. Aztán végül így tett Balakov is. A bolgár szövetség (BFS) pénteki tájékoztatása szerint azonban Balakov csapata gyenge teljesítménye miatt adta be a lemondását, amit elfogadtak. Balakov maga is kiemelte, döntésének nincs köze Bojko Boriszov miniszterelnök kéréséhez, aki a rasszista megnyilvánulások miatt kétszer is félbeszakított mérkőzés után lemondásra szólította fel Boriszlav Mihajlovot, a BFS elnökét. Az 53 éves szakember leszögezte, a találkozó előtt és alatt minden tőlük telhetőt megtettek, hogy ne történjen rendbontás. “Bulgária nem rasszista ország” – hangsúlyozta. A szakember kedd este újságíróknak elektronikus úton küldött nyílt levelében viszont már bocsánatot kért az angoloktól a bolgár szurkolók egy részének viselkedése miatt. A bolgár rendőrség még szerdán közölte, hogy az azonosított elkövetőkkel szemben eljárást kezdeményez. Azóta már tizenkét személyt állítottak elő, akik a gyanú szerint rasszista magatartást tanúsítottak az összecsapáson. Az UEFA megindította a fegyelmi eljárást.Az UEFA elnöke háborút hirdetett a rasszizmus ellen, míg a Futball a rasszizmus ellen Európában (FARE) elnevezésű szervezet pedig a bolgárok kizárását várja az európai szövetségtől. Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) közleményben szintén jelezte az UEFA számára, elfogadhatatlannak tartja a történteket, és lépéseket sürget a helyzet megoldására.

Maguk az angol játékosok, akik egyébként a pályán méltó választ adva 6-0-ra lesöpörték a bolgárokat, a szünetben nem álltak messze attól, hogy ne menjenek ki a második félidőre. Az ultrák által folyamatosan huhogott fiatal angol játékosok egyébként példaértékűen nyilatkoztak az esetről.

„Nemrég tudtam meg, mit tett a bolgár csapatkapitány a szünetben. Egyedül kiállni és helyesen cselekedni, ez óriási bátorság, az ilyen tetteket nem szabad elfelejteni”

– írta a Twitteren Marcus Rashford, a Manchester United 21 esztendős támadója. A Manchester City kiválósága Raheem Sterling ugyancsak a közösségi oldalán kijelentette, őszintén sajnálja, hogy Bulgáriát ilyen idióták képviselik a lelátón.

Az UEFA még nem döntött az ügyben, ám a bolgárok szempontjából félő, hogy nem ez a 0-6 lett történetük legsúlyosabb veresége…

MEGOSZTÁS