//Európa a poszt-Covid korban
„Az utóbbi harminc év során az európai együttműködés leküzdött több komoly gazdasági visszaesést, pénzügyi válságot. A jelenlegi globális pandémia azonban soha nem látott mélységben vetette vissza a társadalmakat és a világgazdaságot” #moszkvater

Európa a poszt-Covid korban

MEGOSZTÁS

Csodálatos hegyvidéki környezetben, a szlovákiai Csorba-tónál rendezik október 8. és 10. között a pozsonyi biztonságpolitikai agytröszt, a GLOBSEC szervezésben a 10. Tátra Csúcstalálkozót.  Az eseményen az európai gazdaság helyzete, a koronavírus-járvány okozta negatív hatások orvoslása, és a gazdaság újjáépítése is téma lesz.

„Az utóbbi harminc év során az európai együttműködés leküzdött több komoly gazdasági visszaesést, pénzügyi válságot. A jelenlegi globális pandémia azonban soha nem látott mélységben vetette vissza a társadalmakat és a világgazdaságot” #moszkvater
„Az utóbbi harminc év során az európai együttműködés leküzdött több komoly gazdasági visszaesést, pénzügyi válságot. A jelenlegi globális pandémia azonban soha nem látott mélységben vetette vissza a társadalmakat és a világgazdaságot”

„Európa egy válságban fog megszületni, és ez az Európa nem más lesz, mint az erre a krízisre adott válaszoknak az összessége”. Az Európai Szén- és Acél Közösség egyik alapító atyja, Jean Monnet fenti gondolata lesz a Magas-Tátrában zajló konferencia mottója. Most, több mint hetvenöt évvel a második nagy világégés után, ismét komoly válsághelyzettel nézz szembe az egész világ, és benne földrészünk.

„Az utóbbi harminc év során az európai együttműködés leküzdött több komoly gazdasági visszaesést, pénzügyi válságot. A jelenlegi globális pandémia azonban soha nem látott mélységben vetette vissza a társadalmakat és a világgazdaságot”

A GLOBSEC évente megrendezett csúcstalálkozóján a résztvevők a COVID-19 utáni fellendülés lehetőségeit, és a Közép- és Kelet-Európa (KKE), valamint az Európai Unió tágabb értelemben vett stratégiai gazdasági átalakulásának a forgatókönyvét fogják boncolgatni.  A szervezők a varázslatos látványú Csorba-tó melletti Kempinski hotelben a nyugati világ legjelentősebb think-thank képviselőinek, a különböző európai uniós intézmények vezető tisztségviselőinek, valamint közép-kelet-európai vezető politikusoknak és szakértőinek adnak találkozót. A közéleti szereplőkön kívül a gazdasági oldalszintén jelen lesz a konferencián. Sokat elmond azonban, hogy hazánknak csak a privát szektorból lesz képviselője, Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

„A konferencia ülésein a meghívottak többek között arra keresik a választ, hogy melyek azok a politika és üzleti vezetőket érintő legsürgetőbb problémák, amelyekkel szembe kell nézniük, és mely gazdasági struktúrák igénylik a legmélyrehatóbb átalakítást”

Hogyan lehet ezt a gazdaság élénkítést alulról felfelé, illetve felülről lefelé irányuló politikával támogatni? Milyen kihívásokkal kell megküzdeni uniós mentőcsomag, az RRF végrehajtása során? Milyen tendenciákat katalizált a COVID-19 világjárvány, és mely üzleti modellek váltak elavulttá?

„A gazdaság élénkítése mellett szó lesz arról, hogy a hogyan alakítsuk ki az új növekedési paradigmát, az úgynevezett zöld, intelligens és innovatív gazdasági modellt?”

Az eseményen a különböző fiskális politikák közötti különbségekről több uniós tagállam Nemzeti (Központi) Bankjának az elnöke is be fog számolni. Ugyancsak érdekes vita várható a Nyugat és általában a demokratikus rendszerek geopolitikai zsákutcájának problematikáját foglalkozó panelban. A beszélgetőtársak között a neves agytröszt, a European Council on Foreign Relations alelnöke, a volt svéd miniszterelnök és külügyminiszter, Carl Bildt és Ivan Korčok, a szlovák diplomácia jelenlegi vezetője is jelen lesz.

A rendezvényen átadják a 2021-es év „GLOBSEC Tatra Summit European Award” és a „Business Leadership Award” elnevezésű díjakat. A két kitüntetésben olyan meghatározó európai vezetők részesülhetnek, akik a politikai és üzleti szférákban a tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak az európai gazdasági növekedéshez, a fenntarthatósághoz és a versenyképességhez.

„A Globsec gondol a fiatal szakemberekre is, akikből a következő politikusi, üzleti döntéshozók kerülhetnek ki. Számukra a fő eseménnyel párhuzamosan külön fórumot tartanak, hogy fejlesszék kapcsolat- és hálózatépítési kompetenciáikat”

A két nap során húsz nagyformátumú felszólalót fognak meghallgatni a résztvevők, akikkel lehetőség lesz fókusz csoportokban is személyesen kérdezni.

 A csúcsról további információt itt lehet megtudni:

Tatrasummit2021

MEGOSZTÁS

A Miskolci Egyetemen végeztem Politológa szakon. Több mint 10 éve dolgozok különböző minisztériumokban, jelenleg pályázat kezeléssel foglalkozok. Széleskörű ismeretségre és hasznos tapasztalatokra tettem szert a külhoni magyar szervezetekkel való kapcsolattartásban. Angolul felsőfokon, franciául pedig alapfokon beszélek. Történelmi és politikai témákban sokat olvasok, főleg angol nyelven. A politológián belül a biztonság- és geopolitika érdekel, kiemelten a posztszovjet térség és az Egyesült Államok. De szívesen írok recenziót könyvekről, filmekről, sorozatokról, valamint a sport és a politika kapcsolatáról. Eddig részt vettem több újságíró gyakornoki képzésben, és szeretnék szintet lépni.