//Erős V4-ek egy erős Európában
Mateusz Morawiecki jelképesen átveszi a V4-ek elnökségét Igor Matovičtól Varsóban a Visegrádi Csoport miniszterelnökeinek találkozóján 2020. augusztus 3-án #moszkvater

Erős V4-ek egy erős Európában

MEGOSZTÁS

Európai standardokat adaptál az új V4 program. A V4-ek elnöksége 2020 nyarától több örömteli és egy kevésbé örömteli eseménnyel esik egybe. Az idén ünnepli 20. évfordulóját a Nemzetközi Visegrádi Alap, jövőre viszont már a visegrádi együttműködés 30. születésnapjára készülhetünk, a stafétát átvevő lengyelek vezetésével.

Szolga Réka írása a #moszkvater.com számára

Mateusz Morawiecki jelképesen átveszi a V4-ek elnökségét Igor Matovičtól Varsóban a Visegrádi Csoport miniszterelnökeinek találkozóján 2020. augusztus 3-án #moszkvater
Mateusz Morawiecki jelképesen átveszi a V4-ek elnökségét Igor Matovičtól Varsóban a Visegrádi Csoport miniszterelnökeinek találkozóján 2020. augusztus 3-án
Fotó:gov.pl/Krystian Maj/KPRM

Az új elnökségi stratégiát vizsgálva sajnos nem ezek az események dominálnak, hanem a kovid által teremtett példátlan krízishelyzet, amely szintén egybeesik a 2020/2021-es lengyel elnökséggel.

Nem meglepő tehát, ha a lengyel elnökségi program prioritása a vírus hatásának enyhítése a továbbiakban is, a váratlan helyzetekre való hatékony reagálás, a rugalmas és konstruktív V4 együttműködés fenntartása a járványügyi helyzetben.

„A „Back on Track” – azaz az Újra a pályán program utal a pandémia okozta helyzetből való nyári feleszmélésre, amely mind a V4-ek együttműködését, mind a világpolitikát tekintve csupán részlegesnek minősíthető”

A szlogen a járvány után a normalitásba való visszatérésre utal, V4-es együttműködésre az egészségügyben, a tudományban, illetve a járvány sújtotta területek közös erősítésére. A lengyelek által megfogalmazott célkitűzések nagyon is erőteljesek, így az „Erős V4-ek egy erős Európában” program hosszú távú elgondolás, amely az eddig megfogalmazott elnökségi programok továbbvitele. Részletesebben kifejtve a dokumentumban,

„a V4-ek továbbra is szeretnék közösen hallatni hangjukat az Európai Unió különböző fórumain, ahol a konzultáció lehetősége mellett a döntéseket a korábbi gyakorlatoktól eltérően még erőteljesebben kívánják befolyásolni”

Szektorális politikában erősítik majd a V4-ek szövetségét – emeli ki a lengyel program -, így a „V4 water”, azaz a vízügy területén regionális erőként kapcsolódnak be a világ fogyó vízkészleteinek pótlásába, vízügyi problémák megoldásába. Ehhez kapcsolódóan meg kell említeni a lengyel elnökségi programban is feltüntetett Európai Zöld Egyezményt, amely egy új uniós növekedési stratégia. Új, összehangolt gazdasági és környezeti akciókat igényel a visegrádi országoktól, különösen a jelenlegi járványügyi helyzetben.

„A migrációs politikában továbbra is egységesek a V4-ek, és céljuk a kvótaelosztás megelőzése”

Közösen növelik a munkaerő automatizáció, robotizáció és a digitális oktatásfejlesztés mértékét. A dokumentum hangsúlyozza: Európát reziliensebbé kell tenni a migrációs nyomással szemben, hatékonyabban kell támogatni az érintett országokat, teljesen új menekültügyi ügynökséget kellene felállítani, megtörténhetne a menedékkérelmek elbírálásának jogharmonizációja, európai szinten frissítsék a migrációs adatbázist, valamint uniform, mindenki által elfogadható szabályokat rögzítsenek a befogadásra.

„A V4-ek az elkövetkező egy évben is hozzájárulnak az európai bővítési politikában a szükséges reformok végig viteléhez a Nyugat-Balkánon”

A régió számára a V4-ek eddig példaként szolgáltak a csatlakozásra váró országokban, és segítő kezet nyújtottak. Hasonlóképpen nyilatkozik a dokumentum a keleti szomszédságpolitikát illetően. A V4-ek a demokrácia, a jogállamiság, a piacgazdaság, a fenntartható fejlődés kiépítésében politikai koordinátorként, a szorosabb gazdasági integráció kiépítőjeként kívánnak közreműködni, kiemelten Ukrajna és Belarusz esetében – olvasható a lengyel programban.

A visegrádi országok aláírták az Európa jövőjéről szóló közös nyilatkozatban, hogy elköteleződnek a digitalizáció mellett, és egyetértenek az Európai Digitális Egységes Piac létrehozásának fontosságát illetően. A program a korábbiakhoz hasonlóan említi a biogazdasági potenciál minél nagyobb mértékű felszabadítását régiónkban, az úgynevezett fenntartható, például körforgásos gazdaságok, környezetbarát technológiák, elmaradott térségek felzárkóztatásához való hozzájárulást, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, a világszintű környezetvédelem javítását, azaz az új program adaptálja az Európai Zöld Megállapodásban megfogalmazottakat.

„A Kárpátok Egyezmény már konkrét fenntarthatósági kötelezettségeket tartalmaz a víz-, erdő-, energiagazdálkodás területét érintően”

A lengyel V4 elnökség a Három Tenger Kezdeményezés projektjeit főágazatként kezeli a tevékenysége során. Az energetikát, a közlekedést, a digitalizációs folyamatokat kiépítő és továbbfejlesztő közös vállalások várhatóan bővülnek a kelet-közép-európai régióban. Az észak-déli infrastruktúra-folyosók, így a via carpatia úthálózat kiépítése remélhetőleg folytatódik 2026-ig. Lengyelországban már megkezdődött az építkezés a balti országokat Görögországgal összekötő útvonal tekintetében, Románia azonban még hozzá sem fogott.

A jubiláló V4-es együttműködésben az összetartó lelkesedés töretlen, a kitűzött célok – amelyek erőteljesen tükrözik az uniós követelményeket -, megvalósulásának ezúttal a koronavírus-járvány következő hulláma, s az ezzel járó gazdasági megtorpanás szabhat gátat.

MEGOSZTÁS