//Erdogan teremthet békét Ukrajnában?
Stier - Ultrahang #moszkvater

Erdogan teremthet békét Ukrajnában?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában szóba jött többek között a török választás, Jevgenyij Prigozsin személye és jelentősége, valamint a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának a terve is. Természtesen szóltunk a Bahmut körüli harcokról, és arról is, hogy mi várható az ukrán ellentámadástól.

Történelmi választásokat tartottak Törökországban. Először nyílt esély arra, hogy az ellenzék jelöltje megverje a húsz éve az elnöki székben ülő Recep Tayyip Erdogant. Ez az első fordulóban nem sikerült, a parlamenti választásokon pedig az államfő pártja megőrizte abszolút többségét. Közben Prigozsin körül tovább izzik a levegő, a frontokon pedig egyre nagyobb a mozgás. A Barátság kőolajvezeték felrobbantásának tervéről újonnan kiszivárogtatott dokumentumok megerősítik az ukrán elit agresszív természetét, és magyarellenes attitűdjét.

Mekkora esélye van Erdogannak arra, hogy behúzza a győzelmet a második fordulóban? Miért fontos a világnak Törökország jövője? Hogyan él a világrend átalakulása körüli hektikus helyzettel Ankara? Hogyan erősítette az elmúlt években regionális pozícióit? Mekkora esélye van Erdogannak a béketeremtésre? Áruló vagy csak egy troll Prigozsin? Miért leplezte le Zelenszkij rendszere agresszív természetét a Washington Postban megjelent kiszivárogtatás? Lehet, hogy ezzel a Fehér Ház üzent Kijevnek? Tényleg Zelenszkij lenne Európa hőse? Mi a helyzet a frontokon Bahmuton kívül? Mekkora élőerő néz egymással szemben a nagyjából 900 kilométeres fronton? Milyen esélyei vannak a régóta hangoztatott ukrán ellentámadásnak, és miért nem indul meg még mindig?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában a Király Tamást helyettesítő Nagy Imre Jonatán.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.