//Egyedül az óceánban
Sztanyiszlav Kurilov #moszkvater

Egyedül az óceánban

MEGOSZTÁS

Egy tudós, aki úszva menekült a Szovjetunióból. Egy biztos, nem a megszokott módját választotta a szökésnek Sztanyiszlav Kurilov oceanográfus és író 1974. december 13-án, amikor a Szovjetunió nevű turistahajóról fejest ugrott a Csendes-óceánba, majd 100 kilométert leúszva menedéket kért a Fülöp-szigeteken. A férfinek nem ez volt az első szökési kísérlete a szovjet rendszer elől. A sikeres akció után távollétében a Szovjetunióban hazaárulónak minősítették és tízéves börtönbüntetésre ítélték.

Sztanyiszlav Kurilov #moszkvater
Sztanyiszlav Kurilov
Forrás:rbth

Mindenki gondoljon csak bele abba, vajon mekkora ellenérzések dolgozhatnak egy emberben a saját hazája, illetve inkább annak politikai rendszere ellen, ha vállalja, hogy három napon keresztül, cápák között úszik az általa elképzelt szabadság felé.

„Nos, az 1936-ban Ordzsonikidze városában született Sztanyiszlav Vasziljevics Kurilov ráadásul nem is egyszer próbálta meg a vízen keresztül elhagyni a Szovjetuniót”

Egy biztos, Kurilov már gyermekkorában arról álmodozott, hogy egy trópusi szigeten élve csak úszik és úszik a kék óceánban. Szülei – akiket kiskorától fogva reménytelenül szárazföldi embereknek tartott – a kis Sztanyiszlav tenger iránti szenvedélyét szeszélynek tartották, amely majd elmúlik. Aztán nemcsak ők, de Szemipalatyinszk lakói is megdöbbentek, amikor 10 éves korában az utcán bejelentette, hogy a rengeteg örvény, valamint a gyors áramlat ellenére átússza az Irtiszt. Megtette, és ettől kezdve még jobban kötődött a vízhez.

Szociálpszichológiát tanult a Pedagógiai Intézetben, majd a Leningrádi Hidrometeorológiai Intézetben szerzett oceanológiai diplomát. Noha végzettségének megfelelő munkát is végzett, de sokkal jobban érezte magát, amikor mélytengeri búvárkodást oktathatott. Többször kérvényezte, hogy külföldön is munkát vállalhasson, ám minden alkalommal megtagadták tőle az engedélyt. Arra hivatkoztak, hogy a húga egy indiai férfihez ment férjhez, akivel Kanadába költözött.

„A sok elutasítás szép lassan a rendszer ellenségévé tette, s miután legálisan nem hagyhatta el a Szovjetuniót, megpróbálta illegálisan”

Ám a szökéshez nem a megszokott módszereket választotta. Előbb megpróbálta átúszni a Fekete-tengert, de egy határőr naszád feltartóztatta és hazaszállította. A szökés miatt elítélték, így három évet börtönben töltött.

Noha már figyelte őt a KGB, és megbízhatatlan volt az állam szemében, mégis jegyet kapott a Szovjetunió nevű turistahajóra, amely a Szoljut útvonalát követve Vlagyivosztokból elhajózott az Egyenlítőig, majd kikötés nélkül vissza a kiindulópontra. Kurilov azért akart feljutni a hajóra, hogy ismét megkísérelje a szökést, amelyet alaposan megtervezett.

„Amikor a fedélzetén az oceanográfussal 1974 decemberében útnak indult a Szovjetunió, már pontosan kiszámolta, mikor és hol kell az óceánba vetnie magát, ha sikeresen meg akar szökni”

1974. december 12 -én Sztanyiszlav Kurilov kezében már ott volt egy saját maga által készített térkép egy megtervezett útvonallal. A menekülési lehetőségeket áttekintve rájött, hogy a legjobb ugrási hely Siargao szigete közelében lesz. Oceanográfusként ugyanakkor tudta, hogy óriási hullámok várnak rá a szigeten. Ráadásul, amit ő teljesíthető lehetőségnek tartott, az normál ember számára maga volt a tömény életveszély. Éles zátonyok, cápák, hatalmas szélviharok és hullámok, valamint a Fülöp-szegeteken harcoló szeparatisták, akik nem szívesen fogadták az idegeneket.

Miután a térképen kiszámította az optimális útvonalat, 1974. december 13-án éjszaka több mint 12 méteres magasságból kiugrott a tatból. Csodával határos módon elkerülte, hogy a hajó propellerei alá essen, uszonyokat, maszkot és légzőcsövet vett fel, és a part felé úszott.

„Ami nem kevesebb, mint 18 kilométerre volt attól a ponttól, ahonnan az óceánba vetette magát, ám navigációs gondok miatt ebből száz kilométer lett”

Alvás, étel és ital, tengeri felszerelés nélkül Kurilov csaknem három napig úszott a nyílt óceánban. Életben maradt, és utólag bevallotta, ezt nagyrészt a jógának köszönhette, melyet évek óta űzött. Amikor elérte Siargao szigetét, a helyi hatóságok elfogták és börtönbe zárták.

A világ egy évvel később, az Amerika Hangja rádióból ismerhette meg a történetét, ugyanis a szovjet hatóságok, és az akkori rádió, televízió, valamint a sajtó mélyen hallgatott Kurilov szökéséről. Amikor pedig a rokonok érdeklődtek felőle, közölték, hogy sajnos a hajóúton nyomtalanul eltűnt. Ám kiderült, él az a férfi, aki annak egész története során az egyik legkétségbeesettebb és legmerészebb menekülést hajtotta végre a Szovjetunióból.

Egy Izraelben adott interjújából kiderült, hogy Kurilov azok közé tartozott, akin 1968-ban elvégezték egy víz alatti laboratórium tesztjeit. Hogy ez mi volt valójában? Nos, a több tonnás egység lehetővé tette a búvárok számára, hogy hetekig víz alatt éljenek, és folyamatosan kimenjenek dolgozni a tengerfenékre.

„Persze a teszt valójában arról szólt, hogy kiderüljön, hogyan viselkedik a test szokatlan körülmények között, és milyen korlátai vannak az emberi képességeknek”

Kurilov egy hét után kiszabadult a börtönből, és sikerült Kanadába emigrálnia, ahol végül megkapta az állampolgárságot. Elérkezett az idő, hogy beteljesítse régi álmát. Bejárta a fél világot, oceanográfusként részt vett tucatnyi expedícióban, és elérte az Északi-sarkot is. Könyvet írt az óceánban töltött három napjáról, és a Szökés 1991-ben még Oroszországban, az Ogonyok folyóiratban is megjelent. Kurilov 1986-ban Izraelbe költözött, ahol megnősült és az Izraeli Oceanográfiai Intézetben őrnagyként dolgozott. 1998. január 29-én, Kinneret szigetén halt meg egy magán merülés során, miközben egy partnert mentett ki a halászhálókból, amelyekbe ő maga végzetesen belegabalyodott. Jeruzsálemben temették el a német templomos közösség kevéssé ismert temetőjében.

„Kurilov története természetesen filmre kívánkozott”

A Rosszija-1 televíziós csatornán 2012-ben mutatták be az Alekszej Litvincev által rendezett „Egyedül az óceánban” című dokumentumfilmet, majd 2017-ben az ukrán Antitela készített egy videóklipet Kurilov szökéséről. Az úszva menekülő tudóst a többszörös úszó világbajnok, Oleg Lisogor játszotta. 2022-re tervezik az „Egyedül az óceánban” című film forgatását, amelynek cselekménye Kurilov azonos című könyvén alapul. A filmet Kirill Szokolov rendezi.

MEGOSZTÁS