//Bezárkózik Közép-Európa
Biztonsági öltözetben fertőtleníti a buszokat egy munkás Lviv-ben, Ukrajnában 2020. március 12-én #moszkvater

Bezárkózik Közép-Európa

MEGOSZTÁS

Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Ukrajna is lezárta a külföldiek előtt a határait, míg másutt a beutazási tilalom a koronavírus gócpontjaiból érkezőkre érvényes. Leáll az élet több országban. Ukrajnában a nemzeti bank a hozzá kerülő bankjegyeket is két hetes karantén alá helyezi.

Biztonsági öltözetben fertőtleníti a buszokat egy munkás Lviv-ben, Ukrajnában 2020. március 12-én #moszkvater
Biztonsági öltözetben fertőtleníti a buszokat egy munkás Lviv-ben, Ukrajnában 2020. március 12-én
Fotó:EUROPRESS/Stringer / Sputnik

Magyarországhoz hasonlóan a közép-európai térség többi országában is veszélyhelyzetet rendeltek el a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozóval, a COVID-19-cel szembeni védekezés jegyében ráadásul a legtöbb helyen keményebb intézkedéseket vezettek be, mint nálunk.

„Lengyelország egyelőre 10 napra lezárta a határait a külföldiek előtt, megszakította a nemzetközi légi- és közúti járatok működtetését, szünetel a tanítás, tilosak az 50 főnél nagyobb rendezvények, bezártak a bárok, az éttermek és az étkezdék, rendelésre ugyanakkor házhoz lehet szállítani ételt”

Mint az intézkedések bevezetését indokolva Mateusz Morawiecki kormányfő elmondta, a cél annak elkerülése, hogy Olaszországhoz és Németországhoz hasonlóan ugrásszerűen terjedjen el a járvány. A lengyel kórházakban jelenleg 67 személyt ápolnak a vírus tüneteivel, több mint 500-at a koronavírus gyanújával, és néhány ezren házi karanténban vannak. A vírus eddig egy beteg életét követelte.

„A vírus terjedése miatt a külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől nem léphetnek be Csehországba sem, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre. Ugyancsak bezárták az iskolákat, a kocsmákat és az éttermeket, szünetelnek a nyilvános rendezvények”

Mint Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette,a kormány kiterjesztette a kötelező kéthetes házi karantént mindazokra a cseh állampolgárokra, akik azon 15 ország valamelyikéből térnek vissza, amelyeket a szükségállapot bevezetéséről hozott csütörtöki kormánydöntés megnevez. Eddig a karantén-kötelezettség csak az Olaszországból visszatérő csehekre vonatkozott. A kormány jelentősen korlátozva a csehek szabad mozgását, március 16-tól március 24-ig országos vesztegzárat is elrendelt. Ennek értelmében az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak be. Az országban eddig 253 COVID-19 vírussal fertőzöttet regisztráltak.

„Hétfőtől legalább két hétre bezárják az iskolákat és lezárják a repülőtereket Szlovákiában is”

Ahogy Peter Pellegrini szlovák kormányfő közölte, csütörtökön reggel hat órától Szlovákia egész területén rendkívüli helyzet van hatályban. Már 30-ra emelkedett azoknak a száma, akiknél kimutatták a Covid-19 vírusfertőzést. Az iskolák, az óvodák és a repülőterek bezárásán kívül, leállították a személyforgalmat bonyolító nemzetközi vasúti-és autóbusz közlekedést. Ezen felül péntek reggel hét órától ellenőrzéseket vezettek be az ország összes határátkelőjénél, kivéve a lengyel határt. Az országba csak a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Ugyancsak korlátozások várnak a Szlovákiába külföldről hazatérő szlovák állampolgárokra, őket 14 napos házi karanténnak vetik alá. Mint az MTI hírül adta, ugyancsak bezárják a fürdőket, az üdülőközpontokat, a síközpontokat, a szórakozóhelyeket, diszkókat és hasonló létesítményeket. A nagy bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak illetve a drogériák üzemelnek. Az éttermek és a szállodák azonban nyitva maradhatnak.

„Szlovéniában eddig 141 személy fertőződött meg, közülük 96 szlovén állampolgár. Már napokkal ezelőtt megtiltották a külföldiek beutazását, és bezárták az iskolákat”

Szerbiában a vírus gyors terjedése miatt későbbre halaszthatják a parlamenti választásokat. Ez csak az egyik következménye lehet a koronavírus egyre gyorsabb szerbiai terjedésének. A szerb elnök egyelőre két-három hetes halasztást helyezett kilátásba. Magyarország szomszédai közül azonban egyedül itt nem zárták be az iskolákat, de nem lepődhetnénk meg, ha rövidesen erre is sor kerülne.

„Eddig Szerbiában 48 fertőzöttet regisztráltak, figyelmeztető ugyanakkor, hogy egy nap alatt több mint a háromszorosára növekedett az érintett személyek száma”

Azonnali hatállyal lezárták a határokat azok előtt, akik az új típusú koronavírus-járvány gócpontjainak számító területekről érkeznek. Mint Aleksandar Vucsics államfő bejelentette, Szerbiába ideiglenesen nem léphetnek be a Kína, Dél-Korea, Irán és Svájc bizonyos részeiről, valamint az Észak-Olaszországból érkezők. Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek, a hadsereget az utcákra vezénylik, katonák fogják védeni a kórházakat, ahol fertőzötteket kezelnek, míg a rendőrök a legszigorúbban ellenőrzik majd, hogy a házi karantén alá helyezettek betartják-e az előírásokat. Március 16-tól a tanév végéig bezárnak a bölcsődék, óvodák, iskolák és egyetemek, nem lehet sem edzéseket, sem sportrendezvényeket tartani, és az edzőtermek is bezárnak. Bezárnak vagy csak korlátozottan lesznek nyitva a kávézók, az éttermek, a szórakozóhelyek, a bevásárlóközpontok, és várhatóan csak az élelmiszerüzletek, valamint a gyógyszertárak maradnak nyitva. A kormány határozata értelmében nem emelhetik meg az alapvető élelmiszerek, a védőfelszerelések és a higiéniai termékek árát.

„Az 59 fertőzöttet nyilvántartó Romániában karanténba kerül a kormány is”

Egyelőre egy hétre az iskolákat bezárták, a tanügyminisztérium pedig megállapodott az állami tévétársasággal, hogy amíg a járványveszély miatt zárva tartanak az iskolák, a tévén keresztül tartsanak tanórákat. A tévé mellett a minisztérium azt is javasolja az iskoláknak, hogy más technikai eszközöket is vessenek be a diákok távoktatására. A legkézenfekvőbb, hogy a tanárok internetes tanórákat tartanak. A megoldás iskolánként változik, van, ahol a Skype-hoz hasonló applikációt használnak.

Hasonló tévés oktatásra készülnek Horvátországban is, ahol hétfőtől zárják be az iskolákat és az óvodákat. Az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára a horvát közszolgálati televízió hármas csatornája közvetíti majd a tananyagot. A felső tagozatosok, a középiskolások és a felsőoktatási intézmények diákjai pedig távoktatásban részesülnek majd, úgynevezett virtuális osztálytermeken keresztül.

„Két hétig lezárja a határait vasárnaptól a külföldiek előtt Ukrajna is, ahol eddig csak három fertőzöttet regisztráltak, de már megvan az első halálos áldozat is”

Csütörtöktől április 3-ig országos karantén van életben, ami azt jelenti, hogy bezárt valamennyi oktatási intézmény, valamint korlátozták a tömegrendezvényeket. Megtiltottak miden olyan rendezvényt – kulturális és sporteseményeket, koncerteket, színházi előadásokat, filmvetítéseket és mindenféle más programot beleértve -, amelyen kétszáz vagy annál több ember lenne jelen. A fővárosban, Kijevben hatvanfősnél nagyobb rendezvény már nem tartható meg. Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) a bankjegyek által történő fertőzéstől tartva két hetes karantén alá helyezi az intézményhez került.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.