//Államfő lehet Babisból
„Babis így elsősorban maga tehet arról, hogy elbukta a róla szóló referendumként is felfogható szavazást. Méghozzá úgy, hogy nem is igazán szerepelt rosszul” #moszkvater

Államfő lehet Babisból

MEGOSZTÁS

Andrej Babis pártja nagyjából annyi szavazatot kapott, mint négy éve, az ANO (Igen) a parlament messze legerősebb pártja lesz, a koalíciós potenciálja azonban nulla. Így kormányt a legtöbb szavazatot szerző jobbközép-konzervatív-liberális hárompárti SPOLU (Együtt), és a kétpárti, a zöld liberális Kalózok és a lokálpatrióta Polgármesterek és Függetlenek koalíciója alkothat. Közben bonyolítja a helyzetet, hogy ismét kórházba szállították Milos Zemant. Az államfőnek pedig komoly szerepe van a választások után felálló új kormányról folytatott tárgyalásokban. Zeman már jól van, de nem biztos, hogy romló egészségi állapota megengedi a ciklus végigvitelét. Az utódja éppen Babis lehet, aki értesüléseink szerint nem hagyja ott csak úgy a politikát.

„Babis így elsősorban maga tehet arról, hogy elbukta a róla szóló referendumként is felfogható szavazást. Méghozzá úgy, hogy nem is igazán szerepelt rosszul” #moszkvater
„Babis így elsősorban maga tehet arról, hogy elbukta a róla szóló referendumként is felfogható szavazást. Méghozzá úgy, hogy nem is igazán szerepelt rosszul”
Fotó:EUROPRESS/Lukas Kabon/ANADOLU AGENCY/AFP

Hiába vezetett a választások előtt egy héttel még 6 százalékkal Andrej Babis pártja, és vezetett még a szavazatok 90 százalékának összesítésekor is, a választásokat meglepetésre a 27,78 százalékos eredménnyel a három pártot, a jobbközép, enyhén euroszkeptikus Polgári Demokrata Pártot (ODS), a jobboldali liberális TOP 09-et, és a kereszténydemokratákat (KDU-CSL) tömörítő SPOLU (Együtt) szövetség nyerte az ANO előtt, amely végül 27,14 százalékot kapott. A harmadik helyre tavasszal már 30 százalékon is mért Polgármesterek (STAN) – Kalózok koalíció zárt 15,47 százalékkal, és negyedikként bejutott még a parlamentbe a Tomio Okamura vezette radikális, EU- és NATO ellenes Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,63 százalékos eredménnyel.

„Nem érte viszont el az 5 százalékos küszöböt Babisék eddigi koalíciós partnere, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), és a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM)”

A szociáldemokraták 4,6, míg a kommunisták 3,6 százalékot értek el. Utóbbi eredmény egyben azt is jelenti, hogy a kommunisták az 1989-es rendszerváltás óta első ízben nem lesznek jelen a cseh parlamentben.

Tovább árnyalja a képet, ha a megszerzett mandátumokat nézzük. A 200 tagú alsóházban a SPOLU koalíciónak 71, a Polgármesterek-Kalózok koalíciónak pedig 37 mandátuma lesz, és ezzel többséget is szereztek.

„A két koalíció már korábban bejelentette közös kormányzási szándékukat, kormányfő-jelöltjük Petr Fiala, a polgári demokraták elnöke”

A győztes pártszövetségből a legtöbb mandátumot a liberálisba hajló jobbközép ODS szerezte, 34-et (+9 mandátum), míg a kereszténydemokarata KDU-ČSL 23 mandátumot (+13 mandátum), illetve a liberális TOP09 14 mandátumot (+7 mandátum) szerzett. A Kalózok-STAN szövetségből a Polgármesterek 34 mandátumot szereztek (+28), míg a Kalózok mindössze 4-et, azaz 18 mandátummal kevesebbet, mint 2017-ben.

„Ez egyben azt is jelenti, hogy a nemzetközi sajtó kedvencének számító zöld liberális kalózok hatalmasat buktak. S mivel a SPOLU-nak a Polgármesterekkel is meglenne a többsége, elméletileg még az is elképzelhető, hogy kormányra sem kerülnek. Erre azonban kicsi az esély, mert Fialáék aligha akarják magukra haragítani a liberális sajtót és a liberális nemzetközi köröket”

Az ANO mozgalom mandátumainak száma 72 – a hatályos szabályok szerint a 14 regionális választási körzet adatainak összegzése alapján egy mandátummal több illeti meg, mint a SPOLU-t -, az SPD-nek pedig 20 képviselője lesz a testületben.

Látszólag minden nagyon egyszerű, hiszen Babis potenciális szövetségesei kiestek a parlamentből, a két koalíció pedig együtt képzeli el a kormányzást. Itt jön azonban a képbe Milos Zeman államfő, aki már korábban egyértelművé tette, hogy a választások győztes pártjának, és nem győztes koalíciójának adja az első kormányalakítási megbízást. Ez pedig egyértelműen az ANO, és Andrej Babist vasárnap délben fogadta is az elnök.

A kormányfő még szombaton elismerte a vereséget, és gratulált a győzelemhez az ellenzéki SPOLU koalíciónak. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy mégis ő kap majd kormányfői megbízatást az államfőtől. Mint megjegyezte, ez esetben a SPOLU koalícióval fog elsőként tárgyalni

„Az innentől kulcsszerepben lévő Milos Zeman azonban ezután kórházba került”

Jelen állás szerint Babisnak legfeljebb elméleti esélye van kormányt alakítani. Hiába szerepet ugyanis a pártja nagyjából úgy, mint négy éve, és hiába lesz az ANO messze a legerősebb párt a parlamentben, Babis mégis elbukott. Mindenek előtt azért, mert lényegében nincsenek koalíciós lehetőségei. Az elmúlt két évben szociális alapú populizmusával elszívta szövetségeseinek a szavazóit, a szociáldemokraták és a kommunisták be sem jutottak a parlamentbe. De ha mondjuk a szociáldemokraták be is jutottak volna, akkor is inkább szabadultak volna Babis fojtó öleléséből.

„Babis így elsősorban maga tehet arról, hogy elbukta a róla szóló referendumként is felfogható szavazást. Méghozzá úgy, hogy nem is igazán szerepelt rosszul”

Persze, ebben komoly szerepet játszott az is, hogy a járványt félrekezelte a kormánya. Kapkodott, egymás után „fogyasztotta el” az egészségügyi minisztereket, és az enélkül is ideges hangulatban a választók elfordultak tőle. A járvány csillapodásával, a nyitással és a gazdaság újraindításával azonban vissza tudott kapaszkodni az élre, és az ANO több hónapja vezette magabiztosan a népszerűségi listákat. Működött a populista politizálás, a Pandora-iratok offshore bombája azonban a lehető legrosszabbkor robbant. Már nem volt idő sem hatástalanítani, sem a következményeit elsimítani. Mint tette ezt a cégét, az Agrofert érintő, uniós pénzekről szóló összeférhetetlenségi ügyben.

„A csehek egyébként megbüntették a vélhetően a Pandora-dosszié összeállítóinak súgó <kalózokat> is, így ennek a támadásnak az igazi nyertese a mérsékeltebb ellenzéki erő, SPOLU lett”

Míg ők „nyugodt erőként” sok szavazót nyertek, Babisnál nem jelentkeztek pluszban a baloldalról elszívott szavazók. Ráadásul a két potenciális koalíciós partner is kiesett.  Babis tehát elszámolta magát, és ez sokba került neki. Ha beváltja a szavát, akkor kivonul a politikából, amelyet pártja is igencsak megérezne. Babis nem igazán karizmatikus politikus, de nélküle az ANO a jelenlegi 27-ről gyorsan visszacsúszhatna úgy 10 százalék köré. De egy ilyen húzással a most magát győztesnek érző öt pártot is nehéz helyzetbe hozná, hiszen a két párszövetséget, és a jó eséllyel leendő  kormányzó koalíciót is főképp a Babis ellenesség tartja össze. De mint hírlik, Babis nem fog kilépni a politikából. Sőt! Ő lehet a betegeskedő Zeman utóda, és így még sok borsot törhet az őt most félreállító liberálisok orra alá.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.