//A tündérmese Tokióban véget ért
Okszana Csuszovityina a tokiói olimpián 2021. július 25-én #moszkvater

A tündérmese Tokióban véget ért

MEGOSZTÁS

Ki hitte volna, hogy a valaha kis vékony lányként a tornát választó Okszana Csuszovityina 46 évesen még képes lesz olyan teljesítményre, hogy kis híján a most zajló tokiói olimpián is döntőbe jut ugrásban. Pályafutása alatt 8 ötkarikás játékon vett részt, és összesen négy ország képviseletében egy arany és egy ezüstérmet nyert.

Okszana Csuszovityina a tokiói olimpián 2021. július 25-én #moszkvater
Okszana Csuszovityina a tokiói olimpián 2021. július 25-én
Fotó:EUROPRESS/Loic VENANCE/AFP

Vélhetően a riválisai is annak szurkoltak a női torna ugrás számának selejtezőjében, hogy egy bizonyos üzbegisztáni tornásznő, Okszana Csuszovityina bekerüljön kedvenc szerének döntőjébe a tokiói olimpián. Ugyanis a nevezett hölgy 46 évesen, a nyolcadik olimpiáján vett részt, ahol a két, egyébként szépen kivitelezett ugrására a szigorú bírák összesen 14,166 pontot adtak, ami kevésnek bizonyult a fináléba kerüléshez. Ugyanis a nyolcas döntőbe jutáshoz 14,616 kellett volna… Csuszovityina a 14. helyen végzett kedvenc szerén. Emeljük ki, hogy 46 évesen, egy olyan sportágban, ahol már egy 20 éves is lassan „öregnek” számít.

„Csuszovityina egyúttal bejelentette, nincs tovább, lezárta aktív pályafutását, amely alatt olimpiai, világ-, és Európa-bajnoki címet is szerzett. Egyetlenegy dolog miatt mégsem érzi teljesnek az életművét, ugrásban ugyanis sem vb-t, sem pedig olimpiát nem tudott nyerni”

„Igazából már nem volt fontos, hogy döntőbe jutok-e vagy sem, de azért kicsit fáj a szívem, hogy itt a vége. Már negyvenhat éves vagyok, biztos, hogy befejezem, ideje, hogy most már feltöltődjek. A könnyeim örömkönnyek, amiért hosszú időn keresztül olyan sokan támogattak. Büszke és boldog vagyok – jelentette ki az üzbég tornásznő, aki 1992-ben a Független Államok Közössége, 1996-ban, 2000-ben, 2004-ben, 2016-ban és 2021-ben Üzbegisztán, 2008-ban és 2012-ben pedig Németország képviseletében indult az olimpián. Barcelonában, a csapatversenyben a FÁK színeiben lett aranyérmes, míg 16 évvel később, Pekingben már németként nyert ezüstöt ugrásban.

„Hogy miért lett német belőle? Nos, ennek egyszerű, de annál kegyetlenebb magyarázata van. 2002-ben, az akkor 3 éves kisfiáról, Aliserről megállapították az orvosok, hogy leukémiás”

Ekkor úgy tűnt, véget ér Okszana pályafutása, ám a Német Tornaszövetség segített a kezelésekhez szükséges anyagi hátteret előteremteni, így a család előbb Németországba költözött, majd Csuszovityina felvette a német állampolgárságot. „Ha nem versenyzek, akkor a fiam sem fog élni. Ennyire egyszerű” – nyilatkozta Csuszovityina. A gyermekének nyújtott segítséget fantasztikus eredményekkel hálálta meg. Új hazája színeiben a 2008-as pekingi olimpián ezüstérmet szerzett ugrásban, 2011-ben vb-2., 2006-ban vb-3. lett, a 2008-as clermont-i Európa-bajnokságon pedig megnyerte kedvenc számát..

„Miután fia tünetmentes lett, a család hazaköltözött, ő pedig kérvényezte, hadd folytassa ismét üzbég színekben”

Így 2013 óta újra eredeti hazája színeiben tornászott, s bármilyen hihetetlen, de még két esztendővel ezelőtt, 2019-ben is ezüstérmet szerzett a melbourne-i és a bakui világkupa-versenyeken. Természetesen, mondanunk sem kell, hogy ugrásban. Ezek ismeretében nem is volt olyan ördögtől való gondolat, hogy kiharcolja Tokióra a kvótát, és amikor a stuttgarti világbajnokságon – ahol csupán a 87. helyen végzett az egyéni összetett selejtezőjében –, megkapta a fel nem használt indulási jogok egyikét, biztossá vált, hogy a csodálatos pályafutását Tokióban fejezheti be. Innentől kezdve csak ez számított. Az sem tudta a tervétől eltántorítani, hogy Üzbegisztánban a világjárvány miatt karantént vezettek be, a válogatottal egy taskenti szállodába költözött, ahol külön teremben edzett. Csak az lebegett előtte, hogy ha úgy alakul, akkor nyolcadik olimpiáján a döntőbe ugorja magát.

„Az amerikaiak olimpiai- és háromszoros világbajnok tornásza, Shawn Johnson, aki 2012-ben, 20 évesen vonult vissza, egyszer azt találta mondani Okszanáról, hogy senki sem tudja róla, valójában hány éves, és vélhetően ő az a sportoló, aki valamennyi újkori olimpián ott volt”

Csuszovityina 1975. június 19-én született, 1982-ben kezdett el tornászni, 1988-ban, 13 évesen már szovjet ifjúsági bajnok volt. Két év múlva már a felnőtt válogatott álladó tagjának számított, az 1990-es Jóakarat Játékokon aranyérmet szerzett ugrásban, az 1991-es indianapolisi vébén csapatban és talajon világbajnok lett, míg ugrásban – holtversenyben a magyar Ónodi Henriettával – ezüstérmet szerzett. Majd jött az első olimpia, Barcelona, és az Egyesült Csapat színeiben olimpiai bajnok lett, a párizsi vébén pedig Ónodi és Milisovici mögött bronzot nyert.

„Elképesztő pályafutást jósoltak neki, ám ő visszatért hazájába, Üzbegisztánba, ahol az elavult, és nem biztonságos szereken gyakorolva is képes volt az élvonalban maradni”

Sőt! 1993 és 2006 között ő volt az üzbég tornasport legnagyobb csillaga, különböző nemzetközi versenyeken több mint 70 érmet szerzett, köztük egy aranyat, két ezüstöt és két bronzot a világbajnokságokon.

Majd 2016-ban ott volt Rióban, és az olimpián úgy lett ugrásban 7., hogy 41 évesen megpróbálta a világ legnehezebb elemét, a Produnovát, vagyis a halálugrást, ami rossz talajfogás esetén súlyos sérülést is okozhat. Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy a riói olimpia legnagyobb tornászsztárja, az amerikai Simone Biles azzal utasította vissza a kipróbálását, hogy nem akar meghalni. Csuszovityina megpróbálta, hiszen ha sikerül, olimpiai bajnok, de végül nem lett tökéletes, de Okszana sérülés nélkül megúszta. Ám vélhetően ekkor dőlt el, folytatja, és megpróbál Tokióban is ott lenni az olimpián.

„Amikor a döntő után másnap reggel Rióban, az olimpiai faluban felébredtem, és rájöttem, hogy felkészülnék a következő olimpiára, és megvalósítom az álmom. Hét olimpián vettem részt, nyertem aranyat a Szovjetuniónak, ezüstöt annak a Németországnak, amely segített nekem. De sohasem nyertem érmet Üzbegisztánnak. Tudom, hogy még mindig képes vagyok rá, van hozzá energiám. Ha nem próbálom újra, az életem hátralévő részében bánni fogom”

– állította akkor, ott 2016-ban. És, ahogy azt fentebb olvashatták, megtette, igaz, 46 évesen nem tudott érmet nyerni hazájának. Persze az már tényleg a csodák csodája lett volna, ugyanis a mezőny nagy része feleannyi idős sem volt, mint ő. Ám vele megelevenedett az olimpia kortalan eszméje. Valamikor megkérdezték tőle, vajon miért gyötri a testét még ennyi idősen is.

„A titok egyszerű: Tom Cruise. Van egy falomon lógó portré róla, mert nagyon szeretem őt. Minden nap ránézek, és azt gondolom, hogy kedvéért fiatalnak kell maradnom. Ha egy nap találkozom vele, nem szeretnék túl öregnek kinézni”

– árulta el mosolyogva Okszana. Amikor most, az utolsó ugrása után arról faggatták, mi lesz most, mihez fog kezdeni, egyet biztosan állított, politikus nem lesz belőle. „Biztosan nem leszek politikus, az nem nekem való. Szeretném fejleszteni az utánpótlást Üzbegisztánban, különös tekintettel a tornára, amely véleményem szerint minden sport kezdete. Fontos számomra, hogy valami örökséget hagyjak a következő nemzedékre” – fogalmazott.

Utóbbiban Okszana Csuszovityina biztos lehet.

MEGOSZTÁS