//A Te vétked!
„A demonstráció jelképe egy maszkot viselő női fej és egy villám jele, amit a kormánypárti média előszeretettel azonosított – teljesen hibásan – a náci horogkereszttel” #moszkvater

A Te vétked!

MEGOSZTÁS

Sokak szerint az egyháznak és a legfontosabb bázisának, a konzervatív és vallásos vidéki lakosságnak tesz gesztust a lengyel kormány az abortusz törvény már irracionális szigorításával. A döntés ellenzői tüntetnek és népszavazást tartanának a kérdésről. Kérdés, hogy a lépés nem üt-e vissza?

Schmidt Andrea írása a #moszkvater.com számára

„A demonstráció jelképe egy maszkot viselő női fej és egy villám jele, amit a kormánypárti média előszeretettel azonosított – teljesen hibásan – a náci horogkereszttel” #moszkvater
„A demonstráció jelképe egy maszkot viselő női fej és egy villám jele, amit a kormánypárti média előszeretettel azonosított – teljesen hibásan – a náci horogkereszttel”
Fotó:EUROPRESS/Alexey Vitvitsky / Sputnik

Lengyelország Közigazgatási Bírósága az elmúlt héten tovább szigorította az 1993 óta alkalmazott, európai szinten is meglehetősen szigorú abortusztörvényt. A bíróság döntése értelmében ezentúl a terhesség megszakítása abban az esetben is tilos, ha a gyermek nyilvánvalóan betegen születne, vagy megszületése az anyára nézve is veszélyt jelentene.

„Amellett, hogy a döntés ellen tiltakozó lengyel nőjogi aktivisták e lépésből a nők önrendelkezési (testükkel való rendelkezési) jogának eltiprását vélik kiolvasni, a döntést értelmetlennek és elfogadhatatlannak tartják a lengyel társadalom különböző csoportjai is”

Elégedetlenségük középpontjában a lengyel alkotmány szövegével ellentétes fellépés éppúgy megjelenik, mint a lengyel kormánynak a COVID 19 járvány kezelésében megfigyelhető mulasztása. A krakkói Jagelló Egyetem vezetése – Andrzej Duda köztársasági elnök egykori Alma Matere és korábbi munkahelye – éppen a mai nappal adott ki tiltakozó közleményt szintén az alkotmányos jogokra, valamint a járvány elleni védekezést előtérbe helyezendő problémára hivatkozva. A közlemény lényege, hogy a döntés egyfelől csorbítja a nők jogait, ugyanakkor a jelenlegi járványhelyzetben a lengyel egészségügyi intézményeket felesleges teher sújtaná, ha valószínűséggel sérült gyermek világrahozatalára kényszerítik az anyákat.

A lengyel asszonyok tiltakozó akciója egyébként a csütörtökön (október 22-én) kihirdetett döntéssel egyidejűleg kezdődött. A bíróság előtt hosszabb ideje fekvő javaslat lezárása egyes feltételezések szerint összhangban van azzal a közelmúltban lezajlott kormányátalakítással, amelynek értelmében Jaroslaw Kaczynski kormányzati megbízatást vállalt, és

„elsősorban a konzervatív katolikus vidéki választópolgárok ízlésének megfelelően igyekezett a kormány a bíróság segítségével kedvező döntést hozni”

„Ez háború!” – kiáltották mindenütt a demonstrációk résztvevői, s valóban a lengyel nők harca a mai napig több fronton zajlott és zajlik. Október 25-re, vasárnapra virradóra a lengyel katolikus templomok környékét a tiltakozó mozgalom plakátjai és feliratai borították. Leggyakoribb a templom = pokol a nőknek felirattal lehetett találkozni, de országszerte transzparensekkel vonultak az asszonyok a templomok elé.

Sőt, nem egy esetben magukat a szertartásokat is megzavarták felvonulásukkal, bekiabálásaikkal. A templomajtókra némiképp átszerkesztve kitűzték azt a szöveget, amely egyébként a katolikus mise szertartásának elején, az úgynevezett közös gyónásban fogalmazódik meg. Az eredeti szöveg: „Én vétkem, én vétkem, én igen nagy vétkem”, ami a megváltoztatott szöveg szerint „A Te vétked, a Te igen nagy vétked” formában jelent meg. A templomok elfoglalása alapvetően a városokban volt megfigyelhető, hiszen Poznan, Wroclaw, Krakkó és Varsó templomai is érintettek voltak. De a lengyel szejm képviselője, Joanna Scheuring-Wielgus lakóhelyén, Torunban töltött fel fényképeket Twitter üzenetében, amint férjével abban a templomban álltak ki transzparensekkel, ahol 17 éve esküdtek.

„A demonstráció jelképe egy maszkot viselő női fej és egy villám jele, amit a kormánypárti média előszeretettel azonosított – teljesen hibásan – a náci horogkereszttel”

Ola Jasionowska, egyébként a varsói önkormányzatnál dolgozó grafikus és aktivista a villám jelét, mint a figyelmeztetés szándékát alkalmazta a demonstráció jelképének. Figyelmeztetésnek szánták arra vonatkozóan, hogy a nők nem hagyják csorbítani az alkotmány adta jogaikat. A transzparenseken az alábbi figyelmeztetések szerepelnek: a testem az én döntésem, ez háború, szadisták, utánatok megyünk, Lengyelországban a nők helyzete pokol. Ez utóbbit festették a templomok elé a járdákra, illetve falaikra.

Vasárnapi akciójukat „Vasárnapi Ige” (Slowo na niedziele) jelszó alatt szervezték. Poznanban a misét szakították félbe a transzparensekkel felvonuló tüntetők, akik az evangéliumi olvasmány felolvasását követően kezdték akciójukat. A misét celebráló pap kénytelen volt félbeszakítani a szertartást, de Lódzban és Varsóban, valamint Krakkóban is hasonló jelenetek zajlottak le. A transzparensek és a villám jelkép mellett egy másik, ugyancsak elterjedt kép is szerepelt.

„A hagyományos pózban ábrázolt keresztre feszített Krisztus helyett egy láthatóan terhessége utolsó szakaszában lévő keresztre feszített női alakot ábrázoló plakát „A Ti bűnötök” felirattal”

Mivel a tiltakozás egyik helye a templom, a katolikus egyház szertartásaihoz is alkalmazkodó módon is igyekeznek a tiltakozásukat megjeleníteni.  Ennek egyik eszköze a mozgalmat támogató „bankjegy” kibocsátása és a nők buzdítása, hogy a mise keretében zajló perselyezés során a tiltakozó szöveget tartalmazó saját „bankjegyet” dobják be.

A tiltakozások nem csitultak az hétvégén, sőt, október 26-án több nagyváros így Varsó, Wroclaw, Poznan, Lublin, Krakkó központját is megbénították a demonstráló asszonyok és szimpatizánsok, a demonstrálás gyalogosan történt, főleg a belvárosi övezetekben, de a nagyobb bevásárlóközpontokhoz szerveztek autós tüntetéseket is. A varsói főpolgármester –  Andrzej Duda ellenfele az elnökválasztási kampányban – Rafal Trzaskowski arra szólította fel a felvonulókat, hogy lehetőség szerint kerüljék el a provokációt, illetve tartsák be a járványügyi előírásokat. Mindeközben Mateusz Morawiecki miniszterelnök a készenléti rendőrség bevetését is elrendelte. A mozgalom támogatásáról biztosította a tüntetőket Tomasz Grodzki, a lengyel felsőház Polgári Platform által delegált vezetője, aki végzettségét tekintve orvos, korábbi foglalkozását tekintve sebész professzor.

„A tiltakozásokat  sajátos módon, a templomok, a lengyel katolikus egyház és a papság elleni támadásként értelmezte a Függetlenségi Menet szervezet, és kijelentették, akár a testükkel is készek megvédeni a lengyel haza értékeit, kulturális központjait, épületeit”

Tomasz Kalinowski a szervezet részéről azt is hozzátette, hogy fellépnek minden baloldali felbujtó szervezet, és azon az újságírók ellen, akik mintegy bátorítva a lakosságot, hírt adtak a vasárnapi eseményekről.  A vasárnapi demonstrációkat igyekeztek aktívan megakadályozni. Ezzel nem egyszer akadályozták az asszonyokat a templomba való belépésben, mindezt a lengyelség, a lengyel kultúra védelmére hivatkozva. A szervezet arra hivatkozva szervez tüntetéseket a lengyel nők tüntetései ellen, hogy a baloldali csoportok azt mondják, háború van. „Igen, háború van, és ebbe a háborúba mi bekapcsolódunk. Erről a helyről szólítunk fel minden katolikust, hazafit, mindenekelőtt a papságot, a püspököket, tanúságtevőket. Ma mindennél nagyobb szükség van a cselekvésükre, ezért arra kérjük őket, keljenek fel a kanapé mellől, a televízió mellől, a számítógépes monitor mellől, és

„a hit és az erkölcs nevében kezdjünk közös harcba Lengyelországért, a katolikus Lengyelországért”

A lengyel katolikus egyház amúgy is nehéz helyzetben van, hiszen a COVID-19 járvány lengyel gócpontjainak jelentős része egyházi eseményekhez volt köthető. Betegápoló szerzetesrendek kolostoraiban éppúgy terjedt a vírus, mint ahogyan elsőáldozások, misék, bérmálások és esküvők bizonyultak járványgócoknak. A járvány a papság és a szerzetesek körében éppúgy szedte az áldozatokat, mint ahogyan a tanárok, orvosok, bányászok esetében is.

S ha már járványkezelés.  A kormány egyelőre csak létszámkorlátot ír elő, a szertartásokat nem tiltották be, noha számos pap esett áldozatul a vírusnak, köztük egy püspök is. A nők demonstrációja éppen a szakembereket tereli össze egy csoportba mondván, most nem arra kellene törekedni, hogy minél több kockázatos szülést és beteg gyermek megszületését támogassák, hanem a járvány elleni védekezésre kellene a hangsúlyt fektetni, illetve nem az egyház felé kellene gesztusokat tenni.

„Más vélemény szerint a kormány tereli el a figyelmet a járványkezelési hiányosságokról, és inkább az egyháznak tesz gesztust”

A lengyel katolikus egyház gondolkodására egyébként az is egy jó példa, hogy maga a kormány is komolyan elkezdett hezitálni, hogy amennyiben november 1-én nem lehetnének nyitva a temetők, akkor szembe megy a katolikus egyház tanításával, mivel elvileg november első napjaiban a temetőbe kell menni és a holtak üdvéért imádkozni. Ezt éppen Ferenc pápa terjesztette ki egész novemberre meghosszabbítva a kérdéses időszakaszt éppen a járványügyi helyzetre való tekintettel.

A döntés ellen tiltakozók most több szinten fogalmazzák meg érveiket. Egyfelől a kormány járvány elleni védekezésének hatékonyságát vitatják, ugyanakkor az egyház világi ügyekbe való beavatkozását kérdőjelezik meg, miközben az alkotmányos jogaik csorbítása miatt aggódnak.

Az egyelőre kérdéses, hogy a kormány megerősödik-e ettől a lépéstől, hiszen az is érdekes lehet, hogy a város-vidék ellentét hogyan alakul egy ilyen mozgalom hatására. Mivel elsősorban nagyvárosokban zajlanak a demonstrációk.

MEGOSZTÁS