//A megbecsült száműzött
Lukasenko és Bakijev találkozója 2019. augusztus 6-án #moszkvater

A megbecsült száműzött

MEGOSZTÁS

Személyesen köszöntötte fel 70. születésnapján a még 2010-ben Belaruszba menekült egykori kirgiz elnököt Alekszandr Lukasenko, aki ezzel is jelezte, hogy mit gondol a „színes forradalmakról”.

Lukasenko és Bakijev találkozója 2019. augusztus 6-án #moszkvater
Lukasenko és Bakijev találkozója 2019. augusztus 6-án
Forrás:knews.kg

Hazájában életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, Belaruszban azonban máig nagy megbecsülésnek örvend a 2010-ben kitört zavargások során megbuktatott, majd miután a tömegbe lövetett, Kirgizisztánból elmenekülő, azóta Belaruszban élő Kurmanbek Bakijev. Jól mutatja ezt, hogy 70. születésnapján a napokban személyesen köszöntötte fel a volt kirgiz elnököt Alekszandr Lukasenko. Mint arról a BELTA hírügynökség beszámolt, a belarusz államfő a Függetlenség Palotájában fogadta Bakijevet, akinek a barátsága jeléül szimbolikus ajándékokat adott. Így egy képet, amely sassal vadászó nomádokat ábrázol, valamint egy tőrt, és kirgiz sajátosságok mellé egy csokor belarusz virágot. „Ez az én hazám! Lovak, sasok…” – révedt el Bakijev. „A te hazád, és a te sorsod!” – replikázott Lukasenko, megjegyezve, hogy a madár büszke, akárcsak Bakijev. A belarusz elnök évődve még megígérte Bakijevnek, hogy elmegy hozzá vendégségbe, de elvárja, hogy maga készítse a kirgiz nemzeti ételt, a plovot. „Te adod a plovot, én viszem a bort!” – veregette vállon a kirgiz exelnököt. Lukasenko dolgozószobájában a két ország zászlaját hologram formájában jelenítették meg, ezzel is igazolva a belarusz IT szektor fejlettségét. A sajtónak szánt felköszöntés után a két politikus aktuális kérdésekről tárgyalt. Lukasenko már Bakijev befogadásával, és az államfőknek járó mostani fogadtatással is jelezte a világnak, hogy mit gondol a „színes forradalmakról”. A sors iróniája, hogy közben a nemrégiben Vlagyimir Putyin közbenjárását kérő egyik utódját, Almazbek Atambajevet Biskekben nagyszabású rendőri akció keretében letartóztatták. Rá hatalommal visszaélés, és korrupció miatt életfogytig tartó börtön vár.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.