//A gyűlölet vírusa
Koronavírus Ukrajna blokád #moszkvater

A gyűlölet vírusa

MEGOSZTÁS

Ukrán az ukránnak farkasa! Hogyan próbálták a Poltava melletti Novi Szanzsari lakói megakadályozni, hogy a település melletti szanatóriumban létesítsenek karantént a Vuhanból evakuáltaknak?

Koronavírus Ukrajna blokád #moszkvater
Fotó:EUROPRESS/STR/AFP

Égő barikádokkal és kövekkel várták Ukrajnában a Vuhanból a koronavírus elől kimenekítetteket. A SkyUp légitársaság Boeingje Harkivben landolt, ahonnan hat autóbusszal vitték a 45 ukrán, 27 külföldi állampolgárt és a 22 főnyi személyzetet a Poltava melletti Novi Szanzsariba, ahol a Nemzeti Gárda szanatóriumában töltenek karanténban két hetet.

A Vuhanból evakuáltak híre azonban megelőzte a Boeing harkivi leszállását. A hét első felében már több százan tüntettek a Lviv megyében lévő Vinnikiben, majd Ternopilben is.

„Utóbbi helyen a helyi szanatórium ápolói bejelentették, hogy nem veszik fel a munkát, amennyiben ott lesz a karantén”

Aztán ahogy jöttek a hírek, úgy terjedt át a hisztéria Novi Szanzsarira. A kis település lakói kétségbeesetten zárták le a bevezető utakat, és ordítozták elkeseredetten, hogy nem akarnak meghalni, és nem engedik meg, hogy Novi Szanzsariból új Vuhant csináljanak. A Facebookról tájékozódó helyiek magukból kikelve kövekkel, égő autógumikkal és ukrán zászlókkal „védték” a települést és gyermekeiket.

„Vigyék őket a csernobili zónába, és rakják be egy szállóba! Csak minél messzebb innen!” – ordítozták, miközben a banderista köszöntéssel (Dicsőség Ukrajnának!) üdvözölték egymást. Talán így akarták távol tartani a vírust! Vagy az elmúlt hat év után csak ez jutott eszükbe?”

Aztán állig felfegyverzett rohamrendőrök nyitottak utat a buszoknak, a helyieknek azonban annyi erejük még maradt, hogy kövekkel és fél téglákkal üdvözöljék a honfitársaikat. Szidták az elnököt, hogy megfertőzi őket, Volodimir Zelenszkij pedig némi együttérzést kért honfitársaitól. A helyszínen Olekszij Goncsaruk miniszterelnök és Zorjana Szalecka egészségügyi miniszter társaságában megjelenő belügyminiszter Arszen Avakov belügyminiszter állatoknak nevezte a tüntetőket, és arról győzködött mindenkit, hogy a Vuhanból érkezők nem fertőzöttek. Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy ő is bemegy az evakuáltakkal a karanténba. Hiába!

„Nem feledhetjük el, hogy mindannyian emberek vagyunk! És  mindannyian ukránok! Azzal, hogy egyesek  barikádokat emelnek Vuhanból kimenekítettek elé, Ukrajna csúnyábbik arcát mutatjuk meg!”

– üzente Novi Szanzsariba Zelenszkij. Mások még keményebbek voltak, és a tiltakozásokban azt látták, hogy az ország visszatér a sötét középkorba. Mindehhez a puccs évfordulóján még hozzátehetjük, hogy ehhez a viselkedéshez jelentős mértékben hozzájárult a tájékoztatás hiányán kívül az elmúlt hat év is. A mindenhonnan ömlő, gyűlöletet okádó propaganda, a közbeszéd eldurvulása. Mint látjuk, van olyan vírus, amely gyilkosabb a koronavírusnál is! Legyen ez figyelmeztető mindenkinek! Ukrajnán kívül is!

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.