//A demokrácia csak liberális lehet?
Zora Jaurová #moszkvater

A demokrácia csak liberális lehet?

MEGOSZTÁS

Zora Jaurová a Progresszív Szlovákia volt alelnöke, jelenleg elnökségi tagja. Az európai uniós nemzetközi kulturális projektekkel foglalkozó szakpolitikus a Republikon Intézetnek a közép-európai liberális jogállamiság helyzetéről szóló konferenciáján adott interjút. Egyebek mellett elmondta, hogy a demokrácia véleménye szerint mindenképpen liberális, a sokat vitatott szlovák állampolgársági törvény korlátozásait pedig el kéne törölni. Sőt, szerinte az Alkotmány első mondatát is módosítani kéne.

Posta Ákos István írása a #moszkvater.com számára

Zora Jaurová #moszkvater
Zora Jaurová
Fotó:progressive.sk

– Miért követte el a Progresszív Szlovákia az előző választások során azt a hibát, hogy pártszövetségként indult, így az azokra vonatkozó magasabb küszöb miatt nem jutott be a parlamentbe? Sima pártlistaként ugyanakkor bejutottak volna, hiszen több szavazatot kaptak, mint a parlamentbe bekerült Za L’udi. A szlovákiai magyar pártok, az MKP, a Híd és az Összefogás is platformokként indulnak egy pártlistán, választási pártként. Számos más példa is van arra, hogy egy párt listáján indulva kerüljenek be a parlamentbe egy másik politikai csoportosulás tagjai…

– Egyszerű a válasz: mi nem hibáztunk, hanem mindenki mással ellentétben betartottuk a hatályos szlovák jogszabályokat, ugyanis pártszövetségeknek pártszövetségként kell indulni. Mi transzparensek voltunk, és betartottuk a törvényeket. Ugyanakkor a kampányban elkövettünk hibákat is, amik miatt az emelt küszöb megugrásához szükséges kilencszáz szavazat hiányzott.

– A konferencián arról értekezett részletesebben, hogy nem ért egyet a politikai sajtóban gyakran használt liberális / illiberális demokrácia terminológiával. Miért?

– Azért, mert a demokrácia, ahogyan azt a modern, nyugati társadalmakban értelmezzük, minden esetben liberális. A demokrácia nem pusztán a mindenkori többség általi döntéshozatalt jelenti, hanem ezzel egy időben vannak olyan, garantált emberi jogok, amelyeket semmilyen többség nem írhat felül. Ahogyan a konferencián említettem, Orbán Viktor szándékosan igyekszik bevinni a köztudatba az illiberális demokrácia fogalmát, mint lehetséges alternatívát. Ez azonban –  úgy gondolom -, nem igaz, mivel a demokrácia mindenképpen liberális.

 

 

– Hogyan ítéli meg a szlovák belpolitika aktuális helyzetét? Elvégre a parlamenti többségét elveszítő Heger-kormány immár kisebbségben instabil helyzetben van. Ön szerint végig tudja vinni a ciklust, vagy előrehozott választások lesznek? Amennyiben igen, készen áll a Progresszív Szlovákia?

– Néhány perccel a beszélgetésünk előtt volt az Igor Matovič pénzügyminiszterrel, volt miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról a szavazás a Parlamentben, ahol csak azért sikerült Matovičnak megőriznie a posztját, mert három olyan képviselő, aki korábban fasiszta párt tagja volt, nem szavazott ellene. Ez mutatja a jelenlegi kormány kiszolgáltatott helyzetét a fasiszta képviselők felé, ami számomra elfogadhatatlan. De nemcsak számomra, hanem minden szlovák polgár úgy van vele, hogy ilyen szintű káoszt évtizedek óta nem tapasztalt. Nagyon nehéz megjósolni, hogy lesznek-e előrehozott választások, de szerintem minél hamarabb, annál jobb. Ugyanis ez a káosz adja a lovat az antiliberális pártok alá, így aztán minél később tartják meg a parlamenti választásokat, annál több szavazatot szerezhetnek. Természetesen a Progresszív Szlovákia készül a választásokra, azon vagyunk, hogy minél jobb eredményt érjünk el.

– Személy szerint Ön, illetve a Progresszív Szlovákia, mint párt,  módosítaná a jelenleg meglehetősen restriktív szlovák jogszabályt a kettős állampolgárság kapcsán?

– Ez olyan ügy, ami nagyon közel áll a szívemhez. Szerintem a teljes szlovák állampolgárság felfogást újra kéne gondolni. Természetes, hogy vissza kéne térni ahhoz az állapothoz, ami a magyarországi történésekre adott válaszreakció előtt volt. Ez azonban nem elég! A magyar kisebbség, és a többi szlovákiai kisebbség kapcsán egyaránt módosítani kéne az Alkotmány első mondatát, ami úgy kezdődik, hogy „Mi, a szlovák nemzet…” Ezt úgy módosítanám, hogy a szlovákiai kisebbségeket is magába foglalja.

– A jelenlegi ukrán helyzettel kapcsolatban mi a személyes álláspontja, és a Progresszív Szlovákia mit tart megfelelő szlovák álláspontnak Ukrajna kapcsán?

– Szerintem az egyik olyan szakpolitika, ahol a szlovák kormányzat – főként a külügyminiszter, illetve most már csak volt külügyminiszter Ivan Korčok érdemi tevékenysége következtében – igen határozott és jó politikai irányt visz. Az orosz agresszió kezdetétől fogva kiáll Szlovákia Ukrajna mellett, az átlagemberek is nagyon segítőkészek, Szlovákia az európai uniós szinten is támogatja a szankciókat, az ukránpárti intézkedéseket. A Progresszív Szlovákia elnöke, Michal Šimečka az Európai Parlament alelnökeként nagyon tisztán ukránpárti álláspontot képvisel, és az ukránokat segítő jogalkotási folyamatokat kezdeményez és visz véghez.

MEGOSZTÁS