//Viszockij életműve szintet lépett
„Nyugodt szívvel mondhatjuk ki, hogy Viszockij máig aktuális életműve, a költő halálát követően mintegy negyven évvel szintet lépett” #moszkvater

Viszockij életműve szintet lépett

MEGOSZTÁS

Vlagyimir Viszockij 1980. július 25-én hunyt el az orosz fővárosban. Munkásságának népszerűsége a világ számos országában rekordokat döntöget. Legismertebb költeményeit az orosz iskolákban Puskin és Lermontov műveivel együtt elemzik. Az értékes kulturális hagyaték egyre szélesebb körben történő, újszerű szempontok szerinti feldolgozása és újraértelmezése által a nemzetközi és hazai Viszockij-kutatásokban is korszakváltás figyelhető meg. A művész máig aktuális életműve szintet lépett.

„Nyugodt szívvel mondhatjuk ki, hogy Viszockij máig aktuális életműve, a költő halálát követően mintegy negyven évvel szintet lépett” #moszkvater
„Nyugodt szívvel mondhatjuk ki, hogy Viszockij máig aktuális életműve, a költő halálát követően mintegy negyven évvel szintet lépett”
Fotó:EUROPRESS/Ezhevskiy/Sputnik/AFP

Viczai Péter írása a #moszkvater.com számára

Amikor 1990-ben elkezdtem hallgatni Viszockij dalait, még teljesen más idők járták mind nálunk, mind pedig Oroszországban. Ma már viccesnek tűnik, és soha nem felejtem el, amikor az egyik szeretett testnevelő tanárom az egykori szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán értesülve arról, hogy hosszabb időre Viszockij-kutatások céljából az orosz fővárosba készülök, a következőt mondta kissé gunyorosan: „Kisfiam, ha ki mersz menni Moszkvába, akkor haza se gyere!”  A rendszerváltás idején ilyen és ehhez hasonló útravalókkal a tarsolyomban vágtam neki Moszkvának és természetesen a gazdag Viszockij-hagyatéknak, magasról fittyet hányva a különböző rosszalló megjegyzésekre.

„Időközben azzal a ténnyel is szembesülnöm kellett, hogy az általam kutatott Viszockij-életmű bizonyos orosz értelmiségi körökben, szakmai műhelyekben talán nem is olyan közkedvelt, mint ahogy akkoriban azt naivan elképzeltem”

A művész igencsak szabadszellemű költészete még az 1990-es évek derekán is több helyen kiverte a biztosítékot, elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozó pedagógus kollégák és nyelvész szakemberek szűkebb körében. Magas és felelős beosztásban lévő egyes ultramaradi őskövületek úgy vélték, hogy a lázadó moszkvai botrányhős különc dalai nem szolgálhatnak komolyabb tudományos művek alapjául. Viszockij, mint tudományos téma, akkor még sokak szemében meglehetősen vad, vagy túlságosan is pikáns elképzelésnek tűnt.

„Ahogy teltek-múltak az évek, Viszockij sajátos életműve szélesebb körű népszerűségéből mit sem veszítve, szinte <gagarini magasságokba> jutott”

A már életében legendává vált szovjet-orosz bárd egyes közvélemény-kutatások szerint a híres szovjet űrhajós, Jurij Gagarin után a második helyen áll az orosz népszerűségi listán. Vlagyimir Putyin államelnök sem vonja kétségbe a költő szellemi hagyatékának népszerűségét, amely mára elfoglalta méltó helyét a szovjet-orosz irodalomban. Legismertebb költeményeit az orosz iskolákban Puskin és Lermontov műveivel együtt elemzik.

„Napjainkban már nem pusztán jelenségként tekintenek rá, mint a brezsnyevi korszak hírhedt fenegyerekére, az össznépi Vologyára, akinek élete és költészete az újságírók számára gyakran sajtó csemegeként szolgált”

Komoly elemzéseket és magas szintű tudományos igényességű értekezéseket írnak róla. A korábban többeket irritáló művész gazdag szellemi hagyatéka mára joggal vonulhatott be a tudomány számos területére, illetve legmélyebb berkeibe is.

Külföldön és hazájában disszertációk egész sora bizonyítja az 1980. július 25-én elhunyt alkotó kivételes tehetségét és zsenialitását. Emlékére és tiszteletére kiállításokat, koncerteket, konferenciákat, irodalmi esteket rendeznek, kazettán és CD-n jelentetik meg idegen nyelvekre fordított költeményeit.

„Nyugodt szívvel mondhatjuk ki, hogy Viszockij máig aktuális életműve, a költő halálát követően mintegy negyven évvel szintet lépett”

A rendkívül értékes kulturális hagyaték egyre szélesebb körű, jövőbe mutató újszerű szempontok szerinti elemzése, feldolgozása, illetve újra értelmezése nyomán a nemzetközi és hazai Viszockij-kutatásokban jelenleg egy erőteljes korszakváltás figyelhető meg.

MEGOSZTÁS