//Veszélyben a lengyel elnökválasztás
Az elnökválasztás favoritja a jelenlegi államfő Andrzej Duda #moszkvater

Veszélyben a lengyel elnökválasztás

MEGOSZTÁS

A lengyelek háromnegyede nem tartja jó ötletnek, hogy május 10-én megtartsák az elnökválasztást, a kormány azonban még kitart az eredeti tervek mellett.

Az elnökválasztás favoritja a jelenlegi államfő Andrzej Duda #moszkvater
Az elnökválasztás favoritja a jelenlegi államfő Andrzej Duda
Fotó:Andrzej Duda Facebook oldala

A kormány idáig a járványhelyzetben is kitart a május 10-re kiírt elnökválasztás megtartása mellett. Azt elhalasztani az alkotmány értelmében csak rendkívüli helyzet kihirdetése esetén lehet, és a Rzeczpospolita főszerkesztője, Boguslaw Hrabrota szerint ezzel már sokáig nem lehet várni, hiszen a választás konkrét előkészítését április elejéig legkésőbb meg kell kezdeni. Kérdés, hogy addig a járvány lefolyásának kérdésében világosodik-e a kép.

„A kormányzó erő eltökéltségét jelzi, hogy a szejm a napokban megszavazta a választási törvény olyan módosítását. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a május 10-re kiírt elnökválasztáson a 60 évnél idősebb választók, valamint a karanténba helyezettek levélben adják le voksukat”

Az elnökválasztás favoritja a jelenlegi államfő Andrzej Duda, akinek esélyeit csak növeli a jelenlegi helyzet, hiszen posztjából adódóan jóval több médiamegjelenéshez jut, mint vetélytársai. Az elnök támogatottsága egy februári közvélemény-kutatás alapján 43 százalék volt, ami pár százalékos csökkenést jelentett. Duda tehát határozottan a legesélyesebb jelölt, azonban nagy eséllyel csak a második fordulóban győzhet.

„Az államfő bizalmi indexe viszont egészen kiváló, 62 százalékos, ami azt jelenti, hogy az egész politikai elitet tekintve benne bíznak a legtöbben”

Őt Mateusz Morawiecki kormányfő követi 49, valamint Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter 46 százalékkal. Az ellenzéki politikusok közül a legjobb helyen e tekintetben a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz van 42 százalékkal, őt azonban az elnökjelöltként csak a lakosság mindössze 5-6 százaléka támogatja. Az őt támogató kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) minden bizonnyal a lehetőségek végső határáig kitart a választások május 10-diki megtartása mellett, mert a jelenlegi helyzetben Dudának talán még arra is esélye nyílna, hogy az első körben győzzön. A második forduló eleve szoros versenyt ígér, a halasztás pedig egyértelműen az ellenzéknek kedvezne.

„Már csak azért is, mert az egyre erőteljesebben támadó koronavírus-járvány és a nyomában kibontakozó világgazdasági válság koptatja a kormányzó erők népszerűségét”

A választások megtartása azonban a járvány egyre dinamikusabb növekedése miatt mind egészségügyi, mind pedig politikai értelemben kockázatos. A kimutatott fertőzöttek száma például péntekről szombatra 192 új esettel nőtt, ami 33-mal több, mint az előző napi bővülés volt. Vasárnapról hétfőre „csak” 122-vel növekedett ez a szám, az egészségügyi miniszter azonban a hét végére már több ezer regisztrált fertőzöttet prognosztizál. Jelenleg 2132 fertőzöttet tartanak nyilván, és 31-en haltak meg. Házi karanténban 106 ezren vannak.

Fatálisnak nevezte a Polska The Times-nak nyilatkozva a választás megtartásának esetleges következményeit a hatalomra nézve a Vistula Pénzügyi és Üzleti Akadémia rektora. Wawrzyniec Konarski a járványhelyzet alakulását és az ebből következően elengedhetetlen intézkedések fényében abszurdnak nevezte a választások megtartását. Mint fogalmazott, a halasztásról a polgárok egészségének megvédése érdekében kell dönteni.

„Konarski szerint amennyiben a hatalom mégiscsak áterőszakolja a szavazást, akkor szembekerül a társadalom többségével, amelynek rá nézve beláthatatlan következményei lehetnek”

Ezt mutatják a közvélemény-kutatások is, és egy ilyen döntés olyan ellenállást eredményezhet, amely a feje tetejére állíthatja a politikai erőviszonyokat. Egy friss felmérés szerint a lengyelek 71 százaléka a halasztás mellett van, és ha azt megtartják, 34 százalék biztosan, 20 pedig valószínűleg távol maradna. Erre szólított fel nyílt levélben a második legnépszerűbb jelölt, a Polgári Platform vezette Polgári Koalíció színeiben induló szejm alelnök, Malgorzata Kidawa-Blonska is.Duda szerint amennyiben a járvány terjed, akkor az eredeti dátumot nehéz lesz tartani. A fent idézett elemző szerint a döntés a PiS erős emberének, Jaroslaw Kaczynskinak a kezében van. Neki kell megértenie, hogy egy ilyen helyzetben kierőszakolt választás fatális lehet pártja legitimációjára. Sajtóinformációk szerint Kaczynski még ragaszkodik az eredeti időponthoz, ám a hatalmi eliten belül Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter és Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes vezetésével erősödik a halasztást követelők tábora. Emellett szólnak a realitások is, hiszen a járvány a várakozások szerint húsvét után tetőzik, így nem hogy kampányolni, de magát a választást megrendezni sem nagyon lehet.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.