//Váratlan látogató Krakkóban
Az N173PA 2015 júliusában #moszkvater

Váratlan látogató Krakkóban

MEGOSZTÁS

Az ukrajnai háborúhoz kapcsolódóan az Egyesült Államok egyik különleges repülőgépe landolt lengyel területen. Vajon mit kereshetett vasárnap a kiemelten fertőző betegek légi szállítására alkalmas Gulfstream III magángép Krakkóban?

Az N173PA 2015 júliusában #moszkvater
Az N173PA 2015 júliusában
Forrás:Wikipédia

A közösségi médiában megjelent értesülések szerint vasárnap folyamán felettébb érdekes vendég tett látogatást a krakkói repülőtéren. Noha elsőre teljesen átlagosnak tűnhet a Kréta-szigetén található Szouda haditengerészeti bázisról érkező Gulfstream III repülőgép, korántsem az. Bár első ránézésre egyszerű magángép megjelenéséről van szó, azonban ez nem egy szokványos business jet. Révén az N173PA oldalszámú repülőgép nem más, mint a Phoenix Air, azaz az Egyesült Államok haderejének, illetve külügyminisztériumának egyik alvállalkozója üzemelteti. Méghozzá katonai megrendelésekre is.

„A Phoenix Air Group flottájában szolgálatot teljesítő átalakított Gulfstream III fő feladata ugyanis a fertőzött betegek szállítása”

A vállalat honlapján található leírás szerint a Phoenix Air tulajdonában álló repülőgép a világon egyedül képes az ebolával, és egyéb súlyosan virulens patogénekkel megfertőződött betegek biztonságos légi szállítására intenzív osztályhoz tartozó körülmények között. A megfelelő belső nyomásviszonyok következtében mind a pilóták, mind pedig a gép környezete biztonságos módon elszeparálódik az utastértől.

Az 1978-ban, egy egykori helikopter pilóta által alapított Phoenix Air a Pentagon, illetve az amerikai külügyminisztérium egyik fontos alvállalkozója. A 2014-15-ös ebola járvány során 41 pácienst sikerült incidensek nélkül, biztonságban európai és észak-amerikai kórházakba szállítani. Egyes információk szerint a külügyminisztériummal érvényben lévő opcionális szerződés szerint a Phoenix Air alkalmanként 5 millió dollár ellenében bocsátja Washington rendelkezésére szolgálatait.

„De vajon mit kereshetett egy ilyen egyedi repülőgép Krakkóban?”

Hisz ebola járvány nem fenyegeti Európát, míg a koronavírus esetében kisebb biztonsági szintű szállító eszközök is elegendőek. Figyelembe véve ugyanakkor az elmúlt hetekben az ukrajnai amerikai biológiai laboratóriumok kapcsán kibontakozó eseményeket, esetleg meglelhetjük a választ. Egyáltalán nem kizárt ugyanis, hogy a Krakkóba érkezett repülőgép feladatának esetleg az országból kimenekített amerikai kutatási eredményekhez, és eszközökhöz lett volna köze.

Ne feledjük, maga Victoria Nuland ismerte el eskü alatt a titkos biológiai laborok létezését, és fejezte ki abbéli aggodalmát, hogy az ott végzett kísérletek anyaga esetlegesen orosz kézbe kerülhet. Miután pedig szintén az amerikai kormányzat kvázi elismerte ezen biolaborok evakuálását nyugat fele, nem kizárt, hogy az esetleges bizonyítékok megsemmisítése, vagy a kutatási minták megőrzése érdekében Washington úgy döntött, hogy a legfontosabb eredményeket hazai földre szállíttatja.

„Miután egyre forróbbá kezd válni a téma, érthető az Egyesült Államok idegessége”

Sajnos, az említett repülés útvonala nem követhető vissza radaron, miután a N173PA oldalszámú Gulfstream III repülés története a tulajdonos kérésére nem szerepel a nyilvánosan elérhető adatbázisokban. Továbbá egyelőre a fent vázolt értesülésekre sem az orosz, sem az amerikai kormányzat nem reagált. Persze, aligha várható, hogy egy ilyen érzékeny témában belátható időn belül pontos információkhoz jussunk.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.