//Van élet a Klicsko-éra után is
Usyk (jobbra) címegyesítő meccse az orosz Gasszijev ellen 2018. július 22-én #moszkvater

Van élet a Klicsko-éra után is

MEGOSZTÁS

Elképesztő magasságokat ér el manapság az ukrán profi ökölvívás. Két bunyósuk, Alekszandr Usyk és Vaszil Lomacsenko a legszűkebb elitbe tartozik. Vajon mitől ilyen sikeresek az ukrán bokszolók?

Usyk (jobbra) címegyesítő meccse az orosz Gasszijev ellen 2018. július 22-én #moszkvater
Usyk (jobbra) címegyesítő meccse az orosz Gasszijev ellen 2018. július 22-én
Fotó:EUROPRESS/AFP/Vladimir Astapkovich/Sputnik

Egy biztos, ha a jelenlegi ukrán profi ökölvívás két élharcosa, Alekszandr Usyk és Vaszil Lomacsenko ringbe lép, egyrészt a világ minden táján megtelik a nézőtér, másrészt már a képernyők elé is tízmilliókat képesek leültetni. Csak Ukrajnában például Usyk címegyesítő meccsét az orosz Gasszijev ellen 4 millióan, míg Lomacsenko a kubai klasszis, Rigondeux elleni meccsét 2,1 millióan látták. Holott sokan attól féltek, hogy a Klicsko-testvérek után gödörbe kerülhet a sportág. Mára azonban kiderült, olyanok is odafigyelnek a legjobbak összecsapásaira, akik korábban azt sem tudták, hogy néz ki egy ring. Ám mára szinte az egész társadalom bokszrajongóvá vált.

„Persze ahhoz, hogy ez bekövetkezzen a Klicsko-fivérek sikerein túl az is kellett, hogy a profi ökölvívásban érdekelt üzletemberek és edzők, ökölvívók összefogjanak”

Ennek élére egy korábbi kétszeres amatőr ukrán bajnok, Vlagyimir Prodivusz állt, amikor megalapította a Premier-Finance nevű céget. Ez egyrészt igazságosan elosztotta a szponzorpénzeket az érdekeltek között, másrészt a cég lett a felelős az edzőképzésért, az edzőtáborok megszervezéséért, valamint a tehetségek felkutatásáért és a sportágban tartásáért. Ennek először az amatőrök között lett meg az eredménye, hiszen 2008-ban Lomacsenko olimpiai bajnok lett, majd négy évre rá ugyanő megvédte a címét, míg Londonban már Usyk is felállhatott a dobogó tetejére, míg mellette szereztek az ukránok egy ezüst, és két bronzérmet.

„Providusz figyelme a profik felé is fordult, és létrehozta Ukrajna első félprofi WSB-csapatát, és az Ukrán Atamánok sikerei megalapozták a profi bunyó alapjait az országban is”

Hiszen ne felejtsük el, a két Klicsko német klubban érte el legnagyobb sikereit. És tessék, azóta az üzletember által felépített rendszer működik, a boksz elképesztően népszerű, és a szponzorok is jelen vannak a sportágban, hiszen jól látják, jó helyre kerül a pénzük, megfelelő ellenszolgáltatást kapnak érte. Manapság már komoly profi gálákat rendeznek az ukrán városokban – elsősorban Kijevben –, és valamennyi telt házzal és hangos sikerekkel ér véget.

Providusz megköveteli a sportolóitól a kemény munkát, valamint az ellenfél tiszteletét. Valamennyi ökölvívójába szinte beleverte, hogy ők a hazájukat, Ukrajnát képviselik a világban, amelyre soha, semmilyen körülmények között nem hozhatnak szégyent. Ezért cserébe – ha megdolgozik érte – sikeres sportolói pályafutást biztosít az embereinek. Az edzőket folyamatosan továbbképzésekre küldi, aminek költségeit állja.

De nézzük röviden, ki is az ukrán profi ökölvívás két zászlóshajója.

„Alekszandr Usyk olimpiai bajnokként érkezett a profik közé, ahol eddig valamennyi meccsét megnyerte (16-0, 12 KO)”

Véghez vitte azt a bravúrt, hogy valamennyi nagy szervezet – IBF, WBA, WBC, WBO – világbajnoki címét megszerezte cirkálósúlyban, mégpedig úgy, hogy a súlycsoport valamennyi olyan bokszolóját simán verte, aki valamit is számít a szakemberek szerint. Usyk most éppen felmegy nehézsúlyba, ahol már az első meccsén bevállalta azt az orosz Alekszandr Povetkint, aki hozzá hasonlóan sikeres amatőr pályafutást tudott a magáénak – olimpiai, világ és Európa-bajnok volt –, és a profik között is a királykategória egyik legjobbjaként tartják számon (34-2, 24 KO. Két vereségét Vlagyimir Klicsko és Anthony Joshua ellen szenvedte el. Kettejük nagy érdeklődéssel várt meccsére május 18-án, Chicagóban kerül majd sor, és ez a találkozó azonnal megmutatja, vajon Usyk a nehézsúlyban is képes lesz a csúcsra feljutni.

Lomacsenko (jobbra) a kubai Rodriguez ellen 2015-ben #moszkvater
Lomacsenko (jobbra) a kubai Rodriguez ellen 2015-ben
Fotó:EUROPRESS/AFP/JOHN GURZINSKI

Lomacsenkónak még ugyan nincs annyi profi meccse, mint Usyknak, ráadásul ő már egy vereséget el is szenvedett (12-1, 9 KO), ám a pazar amatőr múltja miatt (396 győzelem mellett mindössze egyszer kapott ki az orosz Selimovtól, a 2007-es világbajnoki döntőben) ő nagyon hamar címmeccsekig jutott el. Már három súlycsoportban – pehely, nagypehely és könnyű – jutott fel a csúcsra, jelenleg a WBA, a WBO és a Ring Magazin vb-öve van a birtokában.

„Lomacsenkót tartják a világ egyik, ha nem a legjobb bokszolójának, akinek rendkívüli a kézsebessége, az ütéshatékonysága elsőrangú, és a lábmunkájáról legendákat mesélnek”

A súlycsoportoktól független rangsorolásban az ESPN, a Ring, a Nemzetközi Boksz Szövetség, valamint az amerikai bokszszakírók az első, míg a profi ökölvívás talán legtekintélyesebb szaklapja, a BoxRec szerint a harmadik helyen áll. Túl van egy sikeres vállműtéten – visszatérő meccsén simán kipontozta a Puerto Ricóból érkező Pedrazát, és legközelebb április 12-én Los Angelesben lép kötelek közé a brit Anthony Crolla ellen, hogy megvédje a könnyűsúlyú vb-címeit.

MEGOSZTÁS