//Usyk csatát nyert a királykategóriában
Az amatőrök között mindent megnyert az ukrán Olekszandr Usyk #moszkvater

Usyk csatát nyert a királykategóriában

MEGOSZTÁS

A keleti szél nemcsak vizet, hanem számos remek ökölvívót is áraszt a profik világában.

Az amatőrök között mindent megnyert az ukrán Olekszandr Usyk #moszkvater
Az amatőrök között mindent megnyert az ukrán Olekszandr Usyk
Fotó:EUROPRESS/Vladimir Astapkovich / Sputnik

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a profi ökölvívásban nem sok bunyós bemutatkozását kísérte olyan figyelem a nehézsúlyúak között, mint az ukrán fenomén, Olekszandr Usyk premierjét. Az amatőrök között mindent megnyerő ukrán – olimpiai, világ és Európa-bajnok, 335 győzelem, 15 vereség – a profik táborában is hamar megmutatta, hogy súlycsoportoktól függetlenül a legszűkebb elit tagja.

„Előbb valamennyi nagy szervezet világbajnoki övét megszerezte cirkálósúlyban, majd ellenfél híján új kihívásokat keresve fellépett a királykategóriába”

Usyk már túl is van a bemutatkozáson, hiszen az elmúlt hétvégén egészen simán legyőzte a kezdőnek nem nevezhető 38 éves amerikai Chazz Witherspoont, akit edzői a hetedik menetre már nem is engedtek ki a ringsarkából. Az ukrán klasszis már most a kihívói pozícióba került a WBO-nál, ami azt jelenti, hogy legközelebb akár már a nehézsúlyú koronáért is szorítóba léphetne a Ruiz – Joshua meccs győztesével.

„Kész vagyok harcolni bárkivel. Ha a WBO kötelezően elrendeli a meccset, akkor kész vagyok küzdeni a világbajnoki címért. Ugyanakkor pontosan tudom, hogy technikai tudásom ugyan tényleg az egyik legjobb, de ütőerőben még van hova fejlődnöm a nehézsúlyúak között. Éppen ezért szükségem van még némi plusz tömegre, de úgy, hogy az ne menjen a sebességem rovására. A cirkáló és a nehézsúly közötti elsődleges különbség abban mutatkozott meg a számomra, hogy most sokkal jobban megéreztem az ellenfelem ütéseinek súlyát” – nyilatkozta Usyk.

Honfitársa, a jelenleg könnyűsúlyban vitézkedő Vaszil Lomacsenko – már két nagy szervezet világbajnoka augusztus óta – ugyanakkor elmondta, rá is vár még jó néhány kemény összecsapás a ringben. A szakemberek nagy része szerint Loma a súlycsoportoktól független legjobb profi jelenleg a bokszvilágban, és a szurkolók nagy örömére nem készül még a ringen túli életre.

„Nem szeretném követni Vitalij Klicskót a politikusi pályán, hiszen ahhoz, hogy politikus legyen valaki, tanulni kell, képezni magát. Ha ilyen késztetésem lesz, akkor előtte elvégzem a jogi egyetemet. Nem titok, kerestek már meg különböző pártok, de mindnek nemet mondtam”

– állította a BBC-nek az ukrán, aki nem titkolja, a fennálló politikai helyzet ellenére tartja a kapcsolatot orosz barátaival. – „Sokukkal gyerekkorom óta találkoztunk versenyeken, közös felkészüléseken vettünk részt. Sem a barátságaimat sem az ottani ismerőseimmel való viszonyomat nem befolyásolja a két ország viszonya. Magam döntöm el, hogy kivel barátkozom, ebbe nincs beleszólása senkinek.”

Hasonlóképpen gondolkozik erről a kérdésről az amatőrként szintén mindent megnyerő orosz Alekszandr Povetkin is, aki ki tudja hányadik virágzását éli negyven felé. Az orosz pazar meccsen verte egészen simán a britek egyik reménységét Hughie Furyt, és december 7-én, a már említett Andy Ruiz Jr. és Anthony Joshua visszavágójával fémjelzett gálán ringbe lép Michael Hunter ellen. S ha hinni lehet a promótereknek, akkor győzelme esetén megnyílna az út egy vb-címmeccs felé.

„Félnehézsúlyban egyértelműen a volt szovjet tagállamok leszármazottjai viszik a prímet”

Egyrészt a két ütőgép, az orosz Artur Beterbiev – az IBF világbajnoka eddig mind a 14 meccsét KO-val nyerte – és a szintén veretlen WBC-világbajnok ukrán Olekszandr Gvozdyk éppen ezen a hétvégén Philadelphiában meccsel egymással. A WBA félnehézsúlyú veretlen világbajnoka, a kirgiz származású Dmitrij Bivol éppen Usyk gáláján pontozta ki egészen simán aktuális kihívóját, a dominikai Lenin Castillót, akit a 6. menetben padlóztatott is. A WBO-nál a szintén gyilkos ütőerővel rendelkező Szergej Kovaljov a világbajnok, aki november 2-án csap össze a mexikói Canelo Alvarezzel. Sokan ezt a meccset tartják 2019 legjobban várt összecsapásának. Utóbbi verte meg egyébként a középsúly korábbi vitathatatlan bajnokát, a kazah Gennagyij Golovkint, aki hamar túllépett a vereségen, és nemrég egy parázs meccsen verte pontozással az ukrán Szerhij Derevjacsenkót, és gyűjtötte be ismét az IBF középsúlyú vb-övét.

MEGOSZTÁS