//Ukrán lázálom
Volodomir Zelenszkij #moszkvater

Ukrán lázálom

MEGOSZTÁS

Olimpiát akar rendezni Ukrajna. Legalábbis ezt szeretné Volodimir Zelenszkij. Ezért aztán utasítást adott az előkészületek részleteinek kidolgozására.

Volodomir Zelenszkij #moszkvater
Volodomir Zelenszkij Fotó:EUROPRESS/Genya SAVILOV/AFP

„Ambiciózusnak kell lennünk. Három-négy év alatt fel kell építenünk az ehhez szükséges infrastruktúrát” – fogalmazott az ukrán államfő. Ukrajna, pontosabban Lviv egyszer már pályázott a 2022-es téli játékokra, ám 2014-ben az országban uralkodó helyzet miatt a NOB javaslatára visszavonták a kérelmet. Kijevben 2018-ban már megrendezte a Bajnokok Ligája döntőjét, 2012-ben pedig Lengyelországgal közösen itt zajlott a foci Európa bajnokság. Egy olimpia azonban más! Ráadásul az elmúlt években Ukrajna az összeomlás, a szétesés szélére sodródott. Ha geopolitikai okokból meg is kapná a legközelebb lehetséges 2032-es nyári olimpia rendezését, egyáltalán nem biztos, hogy akkor is ugyanerről az országról beszélünk. De ha igen, akkor is előbb talán a romokban lévő életszínvonalat kellene kicsit javítani. Ennyit tehát a remény elnökéről, aki elődjéhez hasonlóan szintén több számmal nagyobb kabátot adna az országra. De ez van, ha a nagyhatalmak telebeszélik egy nemzet fejét! Addig is, bízzunk abban, hogy mindez a lázálom csak a kampány számlájára írható!

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.