//Ukrán ellentámadás a harkivi fronton?
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. május 24-én Harkivban készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható, amint egy nyomdába látogat, amelyet előző nap orosz lövöldözés semmisített meg #moszkvater

Ukrán ellentámadás a harkivi fronton?

MEGOSZTÁS

Lelassult az orosz előrenyomulás a Harkivi/Harkovi területen, miközben az ukrán erők a várostól északra ellentámadásra készülnek. Ebből is az látszik, hogy ebben a háborúban gyors sikert már nehéz elérni, és további elhúzódó harcokra lehet számítani.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. május 24-én Harkivban készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható, amint egy nyomdába látogat, amelyet előző nap orosz lövöldözés semmisített meg #moszkvater
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. május 24-én Harkivban készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható, amint egy nyomdába látogat, amelyet előző nap orosz lövöldözés semmisített meg
Fotó:EUROPRESS/Handout/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Harkivba látogatott Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök megbeszélést tartott a térség hadműveleti helyzetéről. Eközben Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szintén a Telegram-csatornáján tájékoztatott a harkivi régióban kialakult helyzetről. „A régióban végrehajtott támadásokkal elért első kisebb sikerek után az ellenség teljesen elakadt a Vovcsanszkért folytatott utcai csatákban, és nagyon komoly veszteségeket szenvedett el a támadóegységeiben” – fejtette ki a főparancsnok, hozzátéve, hogy Lipci térségében is jelentős veszteségeket szenvedett az orosz hadsereg, védekezésre váltott, miközben az ukrán csapatok akna- és tüzérségi tűz alatt tartják állásaikat. Ihor Pohorenko, az ukrán vezérkar egyik szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján szintén megerősítette, hogy az ukrán védelmi erők harkivi irányban megállították az orosz csapatokat, és ellentámadást hajtanak végre. Ukrán források alapján ezeket a híreket a Bloomberg is megerősítette. Az orosz csapatok május 10-én indítottak újabb offenzívát a Harkivi terület északi részén. A moszkvai erőknek sikerült mintegy tíz kilométerre előrenyomulniuk a térségben, de az első védelmi vonal megállította őket.

A washingtoni Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet szerint az orosz hadsereg idő előtt indította el offenzíváját a Harkivi területen. Elemzőik szerint az, hogy az orosz fél korlátozott erőkkel, elégséges tartalék nélkül indította el a támadást, azt eredményezte, hogy a kezdeti sikerek után az előrenyomulás üteme lelassult. Megjegyezték azt is, hogy a jelek szerint

„az oroszok most az északi hadseregcsoportjukat próbálják megerősíteni azért, hogy ismét intenzív műveleteket hajthassanak végre a régióban. Erről, egy a határtól 60 kilométerre zajló csapatösszevonásról beszélt Zelenszkij is”

Mint az ISW kutatói fogalmaznak, az orosz félnek a támadás előtt végül csak 35 ezer katonát sikerült összevonnia a harkivi régió határ menti részén, miközben állítólag 50-70 ezer katonát akartak volna összevonni a térségben. Az elemzők úgy vélik, hogy az orosz fél azért indította el idő előtt a támadást, mert mert még az újabb amerikai támogatások beérkezése előtt akarta végrehajtani a műveletet. Értékelésük szerint azonban az oroszok az idő előtt kezdéssel többet ártottak maguknak. „Az ukrán erők mostanra védelmi pozíciókat foglaltak el a térségben, és az orosz erők valószínűleg elhasználták taktikai lehetőségüket arra, hogy viszonylag gyors előnyre tegyenek szert az enyhén tartott állások ellen ezen a területen” – írták.

„Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez a szokásos vágyvezérelt kommunikáció, nézzünk a térképre, és tényleg azt látjuk, hogy a pufferzóna kialakítását célzó orosz előretörés megakadt. Közben orosz források is arról számolnak be, hogy az ukrán ellenállás erős, és a napokban nagyobb ellentámadás várható”

20240523 Rybar #moszkvaterMiért akadt meg az orosz előrenyomulás? Ezt a kérdést már az egyik legnépszerűbb és legjobban értesült orosz háborús think-tank, a Rybar teszi fel? A mértékadó orosz Telegram csatornák már a harkivi fronton megindult orosz offenzíva kezdete óta figyelmeztetnek a túlzott és téves várakozásokra. A hurrá patrióták ugyanis már Harkiv/Harkov bevételéről álmodoztak, mikor ez nem is elsődleges célja a front megnyitásának.

„Mint arról már írtunk, a hosszú várakozást követően végül május 10-én Északkelet-Ukrajna, azon belül is a Harkivi terület ellen megindított újabb offenzívának nem célja Harkiv/Harkov városának elfoglalása, helyette elsődlegesen egy biztonsági zónát kíván kialakítani a határ mentén”

A frontvonal 10-25 kilométeres eltolásával jelentősen csökkenteni lehetne a Belgorod, valamint a környező területek – számos alkalommal civil célpontok – elleni szisztematikus ukrán tüzérségi belövések intenzitását. Ezért aztán jelenleg nem nagy erőkkel végrehajtott támadás bontakozik ki, helyette az Alekszandr Lapin tábornok által vezetett Szever harccsoport inkább a kis létszámú alakulatokkal végrehajtott műveleteket preferálja.

„Az orosz támadás azonban nem csupán emiatt halad lassan előre”

A figyelem most elsősorban a szlobozsanszki irányra, a Volcsanszk körüli harcokra irányul, ahol az orosz erők továbbra is lövik és ostromolják a várost. Az egykor 17 ezer fős, stratégiai szempontból fontos település mindössze öt kilométerre található az orosz-ukrán határtól, külterületeit már az offenzíva megindulása utáni első napokban elérték az orosz csapatok, és tüzérséggel, drónok bevetésével, valamint harckocsik és a légierő bevetésével megkezdték az ellenállás felőrlését. Az ukránok azonban folyamatosan új erőket csoportosítanak át a városka védelmére, ami lelassítja az előrehaladást, a város elfoglalását.

„Lipcinél az okoz nehézséget, hogy a Harkivtól északi irányban lévő többi településsel, Borscsevajával, Russzkijével és Cserkasszkije Tiskivel egyetemben alacsonyan fekszik”

20240525 Rybar #moszkvaterLipcitől délkeletre van egy 204 méteres magaslat, amelyről kiváló rálátás nyílik a határra és Harkiv elővárosaira. Itt az ukrán erők beásták magukat, komoly védelmi rendszert alakítottak ki, ennek bevétele nélkül pedig nem lehetséges az előrehaladás. Jelenleg tehát az orosz csapatok ezt a védelmi vonalat próbálják feltörni.

„Jelenleg Harkiv alá az ukránok több mint 50 zászlóaljat vontak össze”

Ezeket az erőket a több mint 1000 kilométeres a front más szakaszairól csoportosították át, és bevetik itt a stratégiai tartalék egy részét is. Az orosz felőrlés a katonai tudósítók jelentései alapján hatékonyan folyik, az ukrán veszteségek komolyak, a „vojenkorok” ugyanakkor elismerik, hogy az ellenállás kemény, és nem egyszerű megtörni.

„Mindenki megjegyzi ugyanakkor, hogy a harkivi front megnyitásával több helyen meggyengült az ukrán ellenállás, és felgyorsult az orosz előretörés”

Azóta sikerült az oroszoknak kiszorítani az ukránokat Klescsejevkából, Andrejevkából, még mélyebben benyomulni Csaszov Jar/Csasziv Jar keleti kerületeibe, megtisztították Umanyszkojét, elfoglalták Krasznogorovka keleti részét, kiverték az ukránokat Georgijevka nyugati részéből, és bevették Sztaromajszkojét valamint Urozsajnojét.

„Az orosz erők most a harkivi fronton részlegesen védelembe mentek át, az eddig elért pozícióikat tartják”

Az első számú szempont most az életerő védelme, nem hagyják magukat felőrölni az erőltetetett ostromokban. Épp ellenkezőleg, igyekeznek megsemmisíteni a Harkiv körzetében összevont erőket. Közben megpróbálják megakadályozni, hogy a kezdeményezés az ukrán fél kezébe menjen át.

A Rybar elemzői azt várják, hogy május végéig az ukrán erők Harkivtól északra megpróbálnak ellentámadásba átmenni, hiszen arra majdhogynem most van az utolsó esélyük, hogy ebben a régióban visszaszorítsák az orosz erőket, és „fényes”, de legalábbis a médiában eladható győzelmet arassanak.

„Az orosz offenzíva további sorsa attól függ, hogy milyen sikerrel és milyen veszteségek árán sikerül visszaverni ezt az ellentámadást”

Eközben az ukrán katonai felderítés, a GUR vezetője, Kirillo Budanov már egy lehetséges Szumi elleni, a Harkivi területhez hasonló támadást vizionál a közeljövőben. Ezt erősítette meg a Bloomberg is, megjegyezve, hogy a határ mentén az oroszok csapatokat vonnak össze. Persze, az ukrán vezérkar közben feltehetően levonta a tanulságokat a Harkiv környéki offenzíva első napjainak gyors orosz sikereiből, és megerősítette a védelmet.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.