//Ukrajna beleránthatja Iránt a háborúba?
Stier Kosztur #moszkvater

Ukrajna beleránthatja Iránt a háborúba?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásban az orosz-ukrán háború nemzetközi vonatkozásait beszéltük át. Ukrajna hadat üzent Iránnak? Mi történik a németeknél? Hogyan alakította át a nemzetközi világot a háború?

Hónapok óta beszélünk arról, hogy a szomszédunkban dúló háborút szélesebb kontextusban, a világrend átalakulása körül folyó játszmák keretében kell és lehet igazán értelmezni. Ennek az új pozíciókért folyó geopolitikai szembenállásnak az egyik, jelenleg a legvéresebb terepe Ukrajna. Hogy ez mennyire így van, azt igazolja a német külügyminiszter minapi beismerése, elszólása is. Annalena Baerbock arról beszélt, hogy a NATO Oroszországgal harcol. Hát igen, tudtuk enélkül is, hogy nyugati megközelítésben proxy háborúval szemben, a külügyminiszter elszólása azonban sokat elárul a nyugat-európai elit gondolkodásáról, színvonaláról. Hová tegyük a német politika ilyetén viszonyulását a háborúhoz? Hogyan lettek a pacifista zöldekből a legelkötelezettebb militaristák? Miért éleződött ki a viszony Irán és Ukrajna között? Miért feszül Irán körül a helyzet? Mi köze van ehhez Netanjahu kormányra kerülésének? Miért közeledik látványosan egymáshoz Moszkva és Teherán? Miért jöttek kapóra Iránnak az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók? Milyen hullámokat gerjeszt a világban a háború? Hol érezhetik meg az orosz-ukrán háború mezsgyéjén a maguk számára kedvező geopolitikai pillanatot? Miért felelőtlenek a nemzetközi helyzetet élező nyilatkozatok? Miért osztja ki erkölcsi magaslatokról a fél világot az ukrán vezetés?

Erről és még sok más dologról beszélgetett Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a www.moszkvater.com főszerkesztőjével, és a #moszkvater állandó szerzőjével, Kosztur Andrással, a XXI. Századi Intézet vezető kutatójával a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.