//Újra a csúcson az ukrán boksz
Olekszandr Uszik #moszkvater

Újra a csúcson az ukrán boksz

MEGOSZTÁS

A két Klicsko után újra igazi csillagokat tudott felmutatni az ukrán boksz. Olekszandr Uszik és Vaszilij Lomacsenko már a profik között is a csúcsra ért. Az ezredforduló pénztelenségétől azonban hosszú út vezetett idáig. A sikerek kovácsa az ismert vinnyicai üzletember, Volodimir Prodivusz.

Olekszandr Uszik #moszkvater
Olekszandr Uszik
Fotó:EUROPRESS/Vladimir Astapkovich/Sputnik

A múlt hétvégén az ukrán bokszfenomén, Olekszandr Uszik, aki amatőrként mindent megnyert és egyelőre a profik között is veretlen, második nehézsúlyú mérkőzését is sikerrel abszolválta a nem éppen puhaöklű angol Dereck Chisora ellen. Mindhárom pontozóbírónál az ukrán nyert, kétszer 115-123-as pontozással, míg a harmadik sporttárs 117:111-re adta a meccset Usziknak. Valószínűleg egyedül ő nézte végig a mérkőzést, mert ez volt a reális pontozás.

„Miután Uszik kitakarította a cirkálósúlyt és megszerezte mind a négy nagy szervezet világbajnoki címét, felrándult a királykategóriába és ott is szeretne vitathatatlan bajnok lenni”

Nem lesz egyszerű dolga, hiszen ebben a súlycsoportban már komoly mérethátrányban lesz. Nem csak magasságban, hanem súlyban és karhosszban is. Chisora 116 kilóval mért be a múlt szombati mérkőzésre, Uszik 98-al. Az ukrán magassága 191 centi, míg a regnáló világbajnokok, Tyson Fury 207 centi, Anthony Joshua is két méter feletti. Joshuának decemberben kell megvédenie a világbajnoki címét a bolgár Pulev ellen.

„Amennyiben nyer, a kötelező kihívója Uszik. Igen, csak éppen mindkettejük promótere Eddy Hearn, aki Joshuát Fury ellen szeretné bokszoltatni”

Ilyenkor a kötelező kihívónak fel szoktak ajánlani egy komolyabb összeget, hogy lépjen vissza. Uszik kijelentette, hogy Hearn felajánlhatja neki a Fort Knox aranykészletét, ő nem lép vissza, hanem meccselni akar Joshuával. Komoly civakodások lesznek ebből, mert a COVID miatt a meccseket egyelőre nézők nélkül rendezik, ami komoly pénzkiesést jelent. Márpedig itt a fiúk díjazása milliós nagyságrendű. Dollárban. Azt pedig ki kell gazdálkodni, ugyanis nincs olyan promóter, aki merő szívjóságból rendezne bokszmeccset…

„Ugyan két hete Vaszilij Lomacsenko elvesztette a világbajnoki címeit Teofimo Lopez ellen, de azért érdemes megnézni, hogy jutott el az ukrán ökölvívás ilyen magasságokba. Mi tette az ukrán társadalmat ekkora bokszrajongóvá? A legfőbb kérdés pedig az, hogy ki áll a sikerek mögött?”

Az ukrán Inter tévécsatorna adatai szerint Olekszandr Uszik Murat Gasszijev elleni 2018-as világbajnoki címmérkőzését egyenes adásban 4 millióan nézték. Az ESN adatai szerint Lomacsenko Rigondeux elleni meccsét 2,1 millióan, a Gvozgyik-Baker összecsapást 1,1 millióan nézték.

„Uszik 2018-as moszkvai győzelme és abszolút bajnokká válása komolyan megmozgatta az ukrán társadalmat. Hirtelen kiderült, hogy egy profi világbajnok bokszoló még azoknak az állami vezetőknek az érdeklődését is felkelti, akik egy kis túlzással addig azt sem tudták, hogy létezik ökölvívás Ukrajnában”

Idáig azonban hosszú út vezetett. A 2000-es évekre oda jutott az ukrán boksz a Szovjetunió szétválása után, hogy a pénztelenség uralta a sportágat. Hiába volt sok tehetséges gyerek vagy fiatal felnőtt, és hiába voltak a szovjet boksziskolában nevelkedett tehetséges edzők, eredményeket nem tudtak felmutatni. Volt ugyan néhány magán bokszklub, amit valami helyi potentát üzemeltetett, de sem tervszerűség, sem kidolgozott rendszer nem volt mögötte.

„Az ismert vinnyicai üzletember Volodimir Prodivusz, – aki mellesleg kétszeres ukrán bajnok ökölvívó – a fejébe vette, hogy sikersportággá fejleszti Ukrajnában az ökölvívást”

A tervet megosztotta a bokszklubok tulajdonosaival, aki közülük nem óhajtott ebben a projektben részt venni, attól megvásárolta a klubot. A tervszerűség és az üzletemberek bevonása néhány év alatt meghozta a gyümölcsét. A 2004-es olimpián a posztszovjet országok 15 érmet szereztek, Ukrajna azonban mindössze három negyeddöntős bokszolót tudott felmutatni.

Prodivusz ezek után néhány üzletemberrel megalapította  a Premier-Finance nevű céget, aminek a feladata a szponzori pénzek igazságos elosztása lett. A cég felelt az edzőképzés finanszírozásáért, az edzőtáborok megszervezéséért. Prodivusz menedzseri tehetségére sokan felfigyeltek az ukrán bokszpotentátok közül, és szinte egy emberként álltak az üzletember mögé. Ennek aztán egyenes következménye lett, hogy megválasztották az Ukrán Boksz Szövetség élére.

„A 2008-as olimpia, – ahol Lomacsenko aranyat, Vjacseszlav Glazkov bronzot nyert – lassan a kétkedőket is meggyőzte. Közben a korosztályos világversenyeken a fiatalok is letették a névjegyüket, róluk már, mint a jövő nagy reménységeiről kezdtek beszámolni a médiában”

A 2008-2012 közötti években a Premier-Finance folyamatosan figyelte és ellenőrizte a szakmai munkát. Szigorúan kontrollált minden kiadást, akit korrupción értek, azonnal szedhette a sátorfáját. A 2012-es olimpia már komoly sikereket hozott. Lomacsenko másodszor lett olimpiai bajnok, Uszik is aranyérmes lett, Denis Berincsik ezüstöt, Alekszandr Gvozgyik és Tarasz Selesztyuk bronzot nyert.

„Következő lépésként Prodivusz 4 millió dollárt fektetett be a félprofi WSB-csapat felépítésébe. A WSB-t mint mindenki, ő is a profi boksz előszobájának tekintette. Az „Ukrán Atamánok” sikerei tovább növelték a boksz népszerűségét Ukrajnában”

Prodivusznak és csapatának munkája meghozta a gyümölcsét a profi bokszban is. Lomacsenko, Uszik, Gvozgyik neve a garancia arra, hogy egyre több ukrán bokszoló fiatal higgyen magában, bízzon a velük foglalkozó szakemberekben. Az ukrán nézők pedig újra hisznek a bokszolóikban, hiszen a Klicsko testvérek sikerei óta megint van kinek szurkolni mind amatőr, mind profi vonalon. Emellett egyre több szponzor érzi úgy, hogy jó befektetés a bokszba tett pénze, hiszen Prodivusz és csapata komoly garanciát jelent arra, hogy nem az ablakon szórják ki a pénzüket.

„Az ukrán boksz arra a szintre jutott, hogy egy-egy amatőr vagy profi rendezvény nemcsak a nézőket vonzza, hanem külföldi megfigyelők sokaságát is”

Prodivusz minden sportolójától megköveteli a fegyelmet és az ellenfél iránti tiszteletet. Nincs trash talk, nincs fikázás, munka van. Tudatosította a versenyzőiben, hogy ők nem önmagukat, hanem a hazájukat képviselik minden rendezvényen.

„A rendszer, amit a vinnyicai vállalkozó felépített, működik”

Az edzőktől megköveteli, hogy képezzék magukat, és ebben is komoly pénzügyi segítséget nyújt nekik. A bokszoló számára az edző a második apja, feltétel nélkül bíznak bennük. Az egy egyesületben bokszolók szinte testvérek, és a többi bokszklub sportolóival is baráti a kapcsolatuk. Ehhez kellettek a Providusz által kötelezővé tett egyesületek közti szparringok, ahol az edzők, sportolók le tudják mérni, hol tartanak a szakmai felkészültségben. Providiusz elérte, hogy az ukrán ökölvívók számára a boksz több legyen egy sportágnál. Ezek az ukrán fiatalemberek életcélnak tekintik az ökölvívást, és az eredményeik azt mutatják, hogy jó úton járnak.

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.