//Tombolnak az indulatok Boszniában
Megemlékezők csoportja imádkozik a srebrenicai népirtás 26-ik évfordulóján a Potocari temetőben 2021. július 11-én #moszkvater

Tombolnak az indulatok Boszniában

MEGOSZTÁS

Börtönbüntetés jár innentől Boszniában azoknak, akik tagadják, hogy Srebrenicában népirtás történt. A szerbek máris ellentámadásba lendültek. Ők a népirtással vádaskodókat küldenék rács mögé.

Megemlékezők csoportja imádkozik a srebrenicai népirtás 26-ik évfordulóján a Potocari temetőben 2021. július 11-én #moszkvater
Megemlékezők csoportja imádkozik a srebrenicai népirtás 26-ik évfordulóján a Potocari temetőben 2021. július 11-én
Fotó:EUROPRESS/Samir Jordamovic/ANADOLU AGENCY/AFP

Alig hogy érvénybe lépett az a szabály, melynek értelmében hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a jövőben az, aki nyilvánosan jóváhagyja, tagadja, lekicsinyli vagy megpróbálja igazolni a népirtás bűntettét, vagy így tesz más olyan háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekménnyel kapcsolatban, máris feljelentettek egy újságírót Boszniában népirtás tagadásának vádjával. Branimir Gyuricsicsot, a boszniai Szerb Köztársaság Televíziójának munkatársát nem más, mint a srebrenicai közgyűlés elnöke jelentette fel azzal a gyanúval, hogy az újságíró alábecsülte a srebrenicai áldozatok számát, akik az 1995-ös mészárlás során vesztették életüket.

„Arra persze rögtön számítani lehetett, hogy hatalmas vihar fog kerekedni abból a szabályozásból, ami Valentin Inzko, a nemzetközi közösség távozó boszniai főképviselőjének nevéhez kötődik”

Inzko az elmúlt években folyamatosan ellenállt a nemzetközi közösség akaratának, hogy fogadtasson el olyan törvényt Bosznia-Hercegovinában, amely büntetné a srebrenicai népirtás tagadását, ám végül mégis rábólintott a javaslatra: mivel a boszniai politikusok nem hoztak törvényt erről, így ő adott ki egy kötelező erejű rendelkezést a genocídium tagadásának büntetéséről.

„Ezzel aztán ki is szabadult a szellem a palackból, így a boszniai szerb politikusok azonnal ellentámadást indítottak”

Először is jelezték, hogy a továbbiakban nem vesznek részt a szövetségi testületek, így a kormány munkájában sem. Továbbá arról is döntöttek, hogy ezután nem fogadják el a mindenkori nemzetközi főképviselő egyetlen kötelező érvényű rendelkezését sem, mert illegitimnek tartják ezeket. Ennél is tovább ment Milorad Dodik, az államelnökség szerb tagja, aki egyébként már többször is kifejtette, hogy a Szerb Köztársaságnak ki kellene válnia Bosznia-Hercegovinából, és csatlakoznia kellene Szerbiához.

„A politikus most arról beszélt, hogy a szerbek nem akarnak olyan országban élni, ahol bárki törvényt hozhat pusztán azáltal, hogy megjelenteti a honlapján”

Ám az igazán furfangos válaszcsapás még csak most fog következni. A Glas Srpske szerb lap szerint a banja lukai parlament most arra készül, hogy olyan jogszabályt alkossanak, amellyel börtönbe juttatják mindazokat, akik szerint a boszniai Szerb Köztársaság vagy a szerb nép népirtást követett el. Ez a vád egyébként azért éri gyakran a boszniai szerb entitást, mert az 1995-ös daytoni békeegyezményben nagyjából az akkori frontvonalaknak megfelelően húzták meg Bosznia-Hercegovina belső határait, így Srebrenica ma is a Szerb Köztársaság része. A szerb politikusok és a helyi szerbek persze élesen tiltakoznak ez ellen, a legtöbbször azzal érvelve, hogy mindennek a célja csak az, hogy felszámolják a boszniai Szerb Köztársaságot.

Hogy mi lesz a szerb kezdeményezés sorsa, hogy egy újabb törvénnyel vágjanak vissza a bosnyákoknak, egyelőre nem tudni, annyi azonban bizonyos, hogy a banja lukai parlament erről fog tárgyalni a pénteki ülésén. A bosnyákok és a horvátok ugyanakkor nyugodtak, így például a legnagyobb bosnyák párt, a Demokratikus Akciópárt (SDA) vezetője, Bakir Izetbegovic azt nyilatkozta, hogy a szerbek az intézmények bojkottjával nem fognak elérni semmit, hiszen a szövetségi intézmények nyár végéig nem is dolgoznak, így még körülbelül negyven napig nincs is mit bojkottálni. Izetbegovic ezért abban bízik, hogy szeptemberre a helyzet normalizálódik. Hasonló véleményen van Zseljko Komsics, a háromtagú boszniai államelnökség soros, horvát elnöke is, aki szerint most ugyan mérgesek a szerbek, mert elvesztettek egy csatát, de előbb vagy utóbb túlteszik magukat rajta, minden rendben lesz.

„A jelek szerint azonban a szerbek nem fogják egykönnyen lenyelni a Srebrenica-törvényt”

Milorad Dodik így bejelentette, hogy amennyiben bárkit is le akarnának tartóztatni a Szerb Köztársaságban az új rendelékezés érdekében, az ottani rendőrség maga fogja megakadályozni azt, hogy ezt megtegyék. Sőt, a boszniai szerbek vezetője még ennél is tovább menne: a politikus most bejelentette, hogy pénteken hatalmas tüntetést rendeznek Banja Lukában, sőt a Szerb Köztársaság több városában is, hogy ezzel üzenjenek Szarajevónak, nem fogják annyiban hagyni ezt a rendelkezést.

MEGOSZTÁS

Külpolitikai elemző, közgazdász, politológus. Korábban a Magyar Nemzet napilap, jelenleg a Magyar Hang hetilap külpolitikai újságírója, emellett számos tudományos cikk szerzője. Angolul, szerbül és horvátul beszél. Elsődleges területe a Balkán és annak politikai-gazdasági viszonyai, különös tekintettel az ex-jugoszláv országokra. Másodlagos területe a Közel-Kelet, emellett a világ konfliktus-övezeteivel foglalkozik. Tudományos tevékenységének fókuszában a politikaelmélet áll, ezen belül a politika matematizálási módszereit kutatja.