//Szuez alternatívája az északi útvonal
Az elakadt Ever Given teherhajó a Szuezi-csatornában 2021. március 27-én #moszkvater

Szuez alternatívája az északi útvonal

MEGOSZTÁS

Már mintegy 350 hajó vesztegel a Szuezi-csatorna két oldalán, és várja, hogy elmozdítsák a keresztbe fordult, és így a hajózási utat elzáró Ever Given óriási teherszállítót. A világ egyik legnagyobb kereskedelmi útvonalának elzáródása óriási veszteségekkel jár, és sokan már alternatív utakat keresnek. Ilyen lehet az északi hajózási útvonal, amelynek potenciális szerepét felerősíti a mostani baleset, amely felhívja a figyelmet az eddigi hajózási infrastruktúra elavultságára, a szuezi-csatorna túlterheltségére is.

Az elakadt Ever Given teherhajó a Szuezi-csatornában 2021. március 27-én #moszkvater
Az elakadt Ever Given teherhajó a Szuezi-csatornában 2021. március 27-én
Fotó:EUROPRESS/AFP PHOTO/Satellite image ©2021 Maxar Technologies”

Oroszország az elzárt Szuezi-csatorna alternatívájaként javasolja sarkvidéki hajózási útvonalát, és az Ever Given pénisz alakot formázó manővereire hivatkozva azzal büszkélkedik, hogy több helye van különös képek rajzolására, írja a Daily Mail. Oroszország szerint a most a csatorna bejáratánál rekedt hajóknak az Arktisz felé kell fordulniuk, ha nem akarják, hogy akár hetekig vesztegeljenek az elakadásban.

„Az állami tulajdonban lévő Roszatom poénkodott azzal, hogy az alternatív útvonalon több hely van durva képek rajzolására. Az orosz energetikai óriáscég Twitter bejegyzésében emellett két okot nevezett meg, amiért a Szuezi-csatorna használatára váró hajóknak az északi sarkvidéki hajózási útvonalat kellene választaniuk. Mint fogalmaztak, ha jéghideg lesz, jégtörőik megnyitják az utat, amely így is rövidebb lehet, mint a várakozás a Szuezi-csatornánál”

Az MV Ever Given szerencsétlensége kedd hajnalban kezdődött, amikor egy „ártatlan, de szörnyű szerencsének” minősített fallikus nyomkövetési mintát hagyott maga után a csatorna megközelítésekor a Vörös-tengeren. Az ominózus formájú mintát a tengeri forgalom weboldalai vették észre, amelyek nyomon követték a Panama lobogója alatt Kínából Rotterdamba tartó hajó útját. De az ügy komolyabb fordulatot vett kedden délután, amikor az Ever Given egy homokviharban letért az útról és elzárta az egész Szuezi-csatornát, amely a globális konténerszállító hajók forgalmának napi 30 százalékát kezeli.

„A Szuezi-csatorna egyik alternatívája, ha a hajók Afrika szarván körbehajóznak, és nyugat felől közelítik meg a Földközi-tengert, 14 napot és 5000 tengeri mérföldet hozzáadva az úthoz. A másik lehetőség az, hogy a hajók Oroszország sarkvidéki útvonalán haladnak. Ez az útvonalat eddig népszerűtlenné tették a zord időjárási viszonyok, a globális felmelegedés miatt gyorsan olvadó jeges útvonalon haladó hajók száma azonban évről évre növekszik”

A Bloomberg becslése szerint jelenleg mintegy 9,6 milliárd dollárnyi áru vesztegel a térségben. A világ egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonalán óránként ugyanis 400 millió dollárnyi áru halad keresztül. Az adat a Lloyd’s List értékelésén alapul. A nyugati irányú forgalom ugyanis naponta körülbelül 5,1 milliárd dollár, a kelet felé tartó pedig mintegy 4,5 milliárd dollár. Az Afrikát a Közel-Kelettől és Ázsiától elválasztó csatornán a világkereskedelem 12 százaléka halad át. A hajózási adatok alapján jelenleg már vagy 250 teherhajó vesztegel a csatorna két oldalán. Ebből 24 tankerhajó, ami kőolajat szállítana.  Emellett autóalkatrészek, ruházati cikkek, bútorok és termeléshez szükséges alkatrészek is tömegével akadtak fenn. Emellett a szállítási adatok alapján világszerte még vagy 100 hajó jelzi a következő állomásként a csatornát.

„Naponta körülbelül 50 hajó használja a vízi utat, és 2019-ben a konténerek tették ki az átmenő űrtartalom körülbelül 53 százalékát”

A 163 kilométer hosszú Szuezi-csatornát 1869-ben adták át, és a világkereskedelmi jelentősége miatt többször volt már geopolitikai konfliktusok tárgya. A legismertebb történet ezek közül az 1956-os úgynevezett szuezi válság, ami azt robbant ki, mert Egyiptom államosította a korábban brit-francia irányítású csatornát. Aztán az úgynevezett hatnapos háború után, 1967-től kezdve közel egy évtizeden át zárva volt a csatorna, de balesetek miatt eddig maximum rövidebb lezárások fordultak elő. Csakhogy közben a teherhajók jóval nagyobbak lettek, így egy zátonyra futás is jóval jelentősebb gondot tud okozni.

„Az Allianz számítása szerint fél évszázad alatt 1500 százalékkal nőtt meg a hajók kapacitása, és a felrakható konténerek térfogata csak az elmúlt egy évtized is megduplázódott”

Az Ever Given a világ egyik legnagyobb teherhajója, 400 méter hosszú, 200 ezer tonnát nyom, és akár 20 ezer konténer is elfér rajta. A legvalószínűbb, hogy az erős szél és a rossz látási viszonyok miatt történt a baleset, a hajó letért a csatornán belül kijelölt útvonaláról, és megrekedt a csatorna partjában. Néhány napig úgy tűnt, hogy a rakomány lepakolására lesz szükség, ami hetekre is lezárhatja a globális kereskedelem egyik legfontosabb útvonalát, ám végül sikerült a teherhajót megmozdítani, és megindulhatott a forgalom. Az eset azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a globális hajózási útvonalak telítettek, az infrastruktúra különösen a szuezihez hasonló szűk keresztmetszetekben elavult, így előbb-utóbb alternatív útvonalakat kell keresni. Ilyen lehet az északi útvonal az Arktiszon.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.