//Bajban az orosz macskák
„Szakértők szerint az előállt új helyzet a tenyésztőket is érinteni fogja, hiszen a háziállatok tartása olyannyira megdrágul, hogy egyre kisebb lesz rájuk az igény” #moszkvater

Bajban az orosz macskák

MEGOSZTÁS

Az oroszok most éppen cukorért ostromolják a boltokat, az igazi problémák azonban nem emiatt vannak. Cukorból lesz elég, és az áremelkedés is kibírható, a kozmetikumok, az import gyógyszerek és az állateledelek azonban már hiánycikké váltak, s ha kaphatók is, nagyon drágán. De mit ártottak a Nyugatnak az orosz macskák?

„Szakértők szerint az előállt új helyzet a tenyésztőket is érinteni fogja, hiszen a háziállatok tartása olyannyira megdrágul, hogy egyre kisebb lesz rájuk az igény” #moszkvater
„Szakértők szerint az előállt új helyzet a tenyésztőket is érinteni fogja, hiszen a háziállatok tartása olyannyira megdrágul, hogy egyre kisebb lesz rájuk az igény”
Fotó:EUROPRESS/Dmitri Chirciu/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Sokan olvasták mosolyogva a hírt – no, nem a tenyésztők -, hogy kitiltották az orosz macskákat a nemzetközi versenyekről. Természetesen az Ukrajna ellen indított támadás miatt. Rendben, de miért a macskákon csapódik le ez a hirtelen támadt, gyűlöletbe hajló düh. A büntetés eme értelmetlen és értelmezhetetlen túlhajtásán még maguk az orosz macskabarátok is csak somolyogtak, aztán a minden eddiginél nagyobb szankciós csomag bevezetése után néhány nappal az arcukra fagyott a mosoly.

„A gazdikat ugyanis üres polcok várták az állateledelt árusító boltokban, és ha elő is került áru, akkor két-háromszoros áron, a megszokott gyógyszerek is eltűntek”

A közösségi médiában egymás után jelentek meg a tanácstalan és kétségbeesett bejegyzések. „Hová tűnt az eledel, amit Jasának már 10 éve adok?” „A konzervek háromszorosára drágultak!” „Marikot nem műtik meg, mert nincs altató! Most mi lesz?” „Most a kutyának vegyek eledelt, vagy a kommunális költségeket fizessem ki?”

Az igazsághoz tartozik, hogy a problémák már az Ukrajna ellen indított támadás előtt jelentkeztek. Az elmúlt években az élelmiszer felügyelet vagy tucatnyi ismert márka behozatalát megtiltotta. Az okok közt a GMO-t, a génmódosított élelmiszerek behozatalának tiltását hozták fel, és kifogásolták, hogy a külföldi gyártók eltitkolják a gyártási technológiát, így nincs mi alapján kiadni a forgalmazási engedélyeket. Így amerikai, lengyel, észt, spanyol, cseh, kanadai német és brit állateledelek tűntek el le a polcokról. Ez azonban még komolyabb ellátási zavarokat nem okozott, legfeljebb az úgynevezett prémium kategóriában. Ebben  a szegmensben ugyanis az importot nem lehetett orosz termékkel kiváltani. Ugyanígy eltűntek a gyógy tápok és a dietetikus eledelek.

„Ezekhez a korlátozásokhoz jöttek jelenleg a logisztikai nehézségek, és a rubel mintegy 30 százalékos leértékelődése. Így akadozik a szállítás, és felmentek az árak”

A standard állateledeleket még csak-csak ki lehet váltani akár hazaiakkal is, a gyógytápokat nem lehet beszerezni, például az allergiás állatok táplálkozását egyre nehezebb megoldani. A legtöbbször át kell állni a természetes táplálékokra. A készletek lassan kiürülnek, és ez napról napra hajtja egyre feljebb az árakat.

Külön gondot okoz a gyógyszerek, az oltóanyagok, a vitaminok beszerzése. Ezek a cikkek vagy eltűntek a forgalmazásból, vagy csak csillagászati áron érhetők el. Az áruhiányt a szakemberek szerint a hazai gyártás felfuttatásával, új import irányok bekapcsolásával fokozatosan meg lehet majd szüntetni, az árak azonban már nem lesznek a régiek. Ez egyik pillanatról a másikra nem megoldható, hiszen a vakcina gyártást például 10-szeresére kell növelni. S mivel az import kiesésével megszűnik az árverseny, az új helyzet érzékenyen érinti majd a gazdik pénztárcáját. A legrosszabb a helyzet a műtétek terén, hiszen az altató szerek kizárólag francia és amerikai importból származnak, és az áruk már most a 4-szeresére emelkedett.

„Szakértők szerint az előállt új helyzet a tenyésztőket is érinteni fogja, hiszen a háziállatok tartása olyannyira megdrágul, hogy egyre kisebb lesz rájuk az igény”

Így sok tenyészállatot sterilizálni fognak, vagy megpróbálják eladni őket. De a külföldi tenyésztőkkel is megnehezedik a kapcsolat tartás, így a kutyák, macskák cseréje, ami pedig a vérfrissítés szempontjából nagyon fontos lenne.

Az állat menhelyeken már most tragikus a helyzet, és csak tovább fog romlani. A hatóságok már jelezték, hogy felvették a kapcsolatot kínai és dél-koreai gyártókkal, és a boltok kínálatában rövidesen meg fog jelenni az ázsiai állat eledel. S hogy ez megnyugtatóan rendezi-e a helyzetet, nem tudni. Az viszont egyértelmű, hogy a szerencsétlen házi állatok a háborúról nem tehetnek.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.