//Putyin titkos vasútja
„az orosz elnök 2021 óta rendszeresen ezzel a vonattal utazik Szentpétervárra, valamint valdaji és gelendzsiki (Krasznodari terület) rezidenciájára” #moszkvater

Putyin titkos vasútja

MEGOSZTÁS

Az orosz elnöki rezidenciákhoz vezető titkos vasutakról – inkább vasúti leágazásokról – és állomásokról ír a Projekt Telegram csatorna tényfeltárása alapján az ukrán strana.ua. A publikációból ítélve persze ezek az objektumok azért nem is olyan titkosak, történelemből pedig tudjuk, hogy mindig is voltak.

„az orosz elnök 2021 óta rendszeresen ezzel a vonattal utazik Szentpétervárra, valamint valdaji és gelendzsiki (Krasznodari terület) rezidenciájára” #moszkvater
„az orosz elnök 2021 óta rendszeresen ezzel a vonattal utazik Szentpétervárra, valamint valdaji és gelendzsiki (Krasznodari terület) rezidenciájára”
Fotó:EUROPRESS/Alexey NIKOLSKY/SPUTNIK/AFP

Az országon belüli, orosz léptékben nem igazán távoli utakra egyre gyakrabban használja Vlagyimir Putyin a vasutat. Azért ne arra gondoljunk, hogy felszáll mondjuk este Moszkvában a legendás „Vörös Nyílra”, és reggelre Szentpéterváron van. Pityer még stimmelne is, hiszen szülővárosába viszonylag gyakran ellátogat az elnök, csakhogy ezt az utat speciális páncélvonaton teszi meg.  Mint a „jogállamiság nevében” folyamatosan Putyin után szaglászó, Mihail Hodokovszkijhoz köthető dossier.center kiderítette,

„az orosz elnök 2021 óta rendszeresen ezzel a vonattal utazik Szentpétervárra, valamint valdaji és gelendzsiki (Krasznodari terület) rezidenciájára”

Az újságírók szerint teszi mindezt biztonsági megfontolásokból, hogy a mozgását nehezebb legyen lekövetni. Tény, hogy a repüléseket könnyebb figyelemmel kísérni. Ráadásul a Fekete-tenger térségében a háború miatt korlátozták is a repülést. A dossier.center információi szerint az ominózus, egy volt mozdonyvezető elmondása szerint a Moszkva-Kalancsevszkaja állomás depójában őrzött  páncélvonaton van hálókocsi, dolgozó szoba, külön kocsi a kísérő személyzet számára. Az állítólag több mint egymilliár rubelbe került elnöki páncélvonat külsőleg úgy néz ki, mint egy átlagos szerelvény, de a mozdony azért nagyobb, a tetőn pedig különleges műszereket helyeztek el.

„De térjünk vissza a titkos vasúti leágazásokhoz, amelyből a Projekt információi szerint három van”

Ezek közül legutoljára, még 2019-ben a valdaji rezidenciához vezető vonal készült el, amelyet a helyi lakosok információi alapján a csatorna újságírói személyesen is megpróbáltak megtekinteni Dolgije Borodi falu mellett, ám a helikopter leszálló mellett kiépített állomáshoz közeledő tudósítót a biztonságiak lekapcsolták. A novo-ogarjevói rezidenciától 400 méterre fekvő másik, magas kerítéssel eltakart állomás a csatorna szerint még 2015-ben jelent meg, míg a Szocsiban lévő (Bocsarov rucsej) rezidenciánál 2017-ben jelent meg egy leágazás a jól álcázott állomással. Ezen a részen Putyin szerelvényét állítólag 2018 és 2020 között látták.

Ennyi a „tényfeltárás”, amelyhez csak annyit fűznénk hozzá, hogy mindez egy ekkora ország vezetője esetében aligha meglepő, és az amerikai vagy kínai elnöki rezidenciák körüli infrastruktúra sem gyengébb. Így az sem meglepő, hogy Oroszországban is vannak titkos vasutak, részben állami, részben katonai célokra. Moszkvában anno még egy titkos metrójárat is épült.Az ukrán sajtónak ezt igazán tudnia kéne.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.