//Putyin és Trump kilövési listán
Stier - Ultrahang #moszkvater

Putyin és Trump kilövési listán

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal arról beszélgettünk, hogy atomtölteteket telepít Oroszország Belarusz területére. Moszkva ezzel kíván üzenni a Nyugatnak? Hogyan függ össze a belarusz atomtöltetek és a Hágai Bíróság Putyin elleni elfogatóparancsa? Európa miként lehet független az Egyesült Államok árnyékában?

Az ukrajnai frontokon viszonylagos csend uralkodik. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne folyna továbbra is a vér. Bahmut ostroma nem állt le, de intenzívebb a mozgás Avgyejenkánál és a luhanszki fronton is. A jelenlegi állóháborúval párhuzamosan azonban az információs háború és a diplomácia frontjain ugyancsak nagy a csatazaj. Moszkva bejelentette, hogy taktikai atomfegyvert telepít Belaruszba, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság közben elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. De börtönbe kerülhet akár Donald Trump is, a lengyel miniszterelnök pedig a nyugati elit és a társadalmak elfáradása miatt kesereg.

Európát fenyegeti, avagy csak reagál a NATO lépéseire a taktikai atomfegyverek Belaruszba telepítésével Moszkva? Ez a döntés eszkalálja a helyzetet, vagy éppen ellenkezőleg, az eszkaláció elkerülését szolgálja? Miért éppen most jelentette be mindezt Putyin? Mitől óvja a NATO-t ezzel a lépéssel a Kreml? Válasz-e a hágai bíróság elfogatóparancsára a bejelentés? Megalapozott-e a Nemzetközi Büntetőbíróság vádja? Mely országokra terjed ki az ICC hatásköre? Kiket céloz Putyin mellett az elfogatóparancs kiadása? Kiket és kik zsarolhatnak ezzel? Hogy kerül a jelenlegi világrend haszonélvezőinek szemében egy platformra Putyin és Trump? Miért aggódik Tadeusz Morawiecki? Érezhető-e a háború támogatásának elfáradása?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.