//Orbán az orosz média sztárja
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban 2022. augusztus 4-én #moszkvater

Orbán az orosz média sztárja

MEGOSZTÁS

Imponál az oroszoknak, ahogy Orbán Viktor kiosztja a Nyugatot, és a szuverenitás jegyében országa érdekeit helyezi előtérbe. A többség osztja a magyar miniszterelnök konzervatív nézeteit is, azt pedig érthető módon értékelik, hogy a jelenlegi kiélezett helyzetben sem viszonyul ellenségesen Oroszországhoz. Így aztán nem csoda, hogy az orosz sajtó sztárolja Orbán Viktort.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban 2022. augusztus 4-én #moszkvater
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban 2022. augusztus 4-én
Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szorosan figyelemmel követi az orosz sajtó Orbán Viktor kijelentéseit, és az ezek kapcsán a nyugati sajtóban megjelenő bírálatokat is. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a magyar kormányfő az orosz média egyik sztárja lett. Sokkal többet foglalkoznak vele, mint amennyi Magyarország súlyából következne.

„De ezen ne csodálkozzunk, hiszen Orbán Viktor kijelentéseiről a nyugati sajtó is folyamatosan beszámol. Csak míg az orosz médiumok pozitív kicsengéssel idézik a magyar miniszterelnököt, addig a nyugati sajtó ezzel éppen ellentétes előjellel”

Ebben persze nincs semmi meglepő, hiszen Orbán jó évtizede nemcsak rendszeresen találkozik Vlagyimir Putyinnal, de egyike azon kevés nyugati politikusnak, aki a háború kirobbanása után is pragmatikusan viszonyul nemcsak a kialakult helyzethez, de Oroszországhoz is. Ezt Moszkvában láthatóan értékelik. Sokaknak imponál az is, hogy Olyannyira, hogy Magyarországról nézve néha már idealisztikus képet festenek a magyar miniszterelnökről. Ez egyrészt Orbán pragmatizmusának, az ebből következően nem ellenséges hozzáállásából, másrészt az orosz és a magyar jobboldal gondolkodásában közös konzervativizmusból fakad. De abból is, hogy a magyar gazdaság helyzetét kevesen ismerik. Mint ahogy az is igaz, hogy Magyarországgal és annak miniszterelnökével kapcsolatban sokan csak a szépet akarják látni és bemutatni.

„Míg az oroszoknak kimondottan imponál Orbán konzervatív véleményvezér szerepe, addig a nyugati fősodor tart ettől és kimondottan ellenségesen viszonyul ehhez”

Külön bekezdést érdemel, ahogy az orosz sajtó érthető módon kiemelten kezeli Kárpátalja kérdését. Egyes orgánumok tévesen azt a látszatot keltik, mintha Magyarországon irredenta hangulat lenne, és a magyar kormány a régió annektálásában gondolkodna. Az ezzel kapcsolatban megkérdezett magyar elemzők, köztük e sorok írója hiába állítják ennek az ellenkezőjét, a kérdezők ezt nem egyszer egyszerűen figyelmen kívül hagyják.

Az orosz sajtót azonban elsősorban a magyar kormánynak az Európai Unióval, a NATO-val, a háborúval kapcsolatos álláspontja, valamint a kormányfő konzervatív világnézetéből fakadó jövőképe érdeklik. Ezeket az elemeket emelték ki a tusnádi, és legutóbb a dallasi beszédéből is.

„Orbán felgyújtotta az amerikai konzervatívak szívét. Kevesebb transzvesztitát és több Chuck Norrist!”

Ezeket emelte ki Orbán beszédéből például az Eadaily, megjegyezve, hogy a magyar kormányfő demokratákról tett éles kijelentéseit hatalmas ováció fogadta. A portál idézi Orbánnak a globalistákkal kapcsolatos mondatát is – „A globalisták mind mehetnek a pokolba, én Texasba jöttem!” –, mint ahogy azt is, hogy a magyar alkotmány rögzíti, a házasság férfi és nő között köttetik. Kiemelik Orbánnak a liberálisokról tett kijelentését is – nincs jelentősége annak, hogy ők mit mondanak –, és Donald Trump melletti kiállását. Természetesen a magyar kormányfőnek a háborúval kapcsolatos szavait – béke csak akkor lesz Ukrajnában, ha Oroszország és az Egyesült Államok leül tárgyalni – is idézi a portál.

„A többi médium is hasonlóan közelít Orbán dallasi beszédéhez. Idézik a kormányfőt, aki kikéri magának, hogy rasszista és antiszemita lenne, kiemelik az Amerikát érintő kritikáját – az Egyesült Államok kormánya ideológiai nyomást gyakorol Brüsszelre, és ez rossz –, valamint azt, hogy sötéten látja a Nyugat jövőjét. S persze azt, hogy Trumpot fontos szövetségesnek nevezte az ukrajnai békéért folytatott harcban”

Az ismert tévés újságíró és szenátor Alekszej Puskov pedig úgy látja, Orbán Viktor kilóg a nyugati politikusok sorából, aki nagyon jól látja, hogy Európa szembe megy a saját érdekeivel. „Sokan látják, hogy a magyar kormányfőnek igaza van – teszi hozzá Puskov –, mégsem tesznek semmit. A szenátor Orbánnak azon kijelentése kapcsán, miszerint „Brüsszel nekünk nem főnök”, utalt arra is, hogy Magyarország a kritikái ellenére is kénytelen megszavazni a szankciókat, mert az EU-n belül nincs szabadság.

„De a portál ismerteti a Foreign Policy azon írását is, amelyik Putyin <trójai falovának> nevezi a magyar kormányfőt”

Az amerikai külpolitikai magazin szerint az uniós vezetők értetlenül állnak a magyar miniszterelnök Oroszországgal kapcsolatos hozzáállása előtt. A szerző, Amanda Coakley szerint „Orbán Putyin trójai falova az Európai Unión belül, és az Európai Unió vezetői ismét azon töprengenek, hogy mi áll Budapest szinte megszállott Kreml-tiszteletének hátterében”. A portál kiemeli a cikkből, hogy Coakley szerint a magyar hatóságok nyíltan soha nem kritizálták Oroszországot az ukrajnai különleges hadművelet megkezdése után, és Magyarország nem támogatja az Oroszországgal szemben egyoldalúan bevezetett szankciókat sem. Az írás felidézi, hogy Orbán például a múlt héten a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentése ellen emelt szót, a hadigazdaság felé tett lépésnek nevezve egy ilyen döntést, miközben 27 EU-tag egyetértett ezzel.

Jellemző az orosz közélet Orbánhoz viszonyulására az is, hogy a Putyint bíráló média nem igazán vesz tudomást a magyar kormányfőről, vagy amikor igen, akkor negatív színben tüntetik fel. A „Zsivoj Gvozdgy” YouTube adásán például egy olvasó azt kérte számon a műsorvezető Alekszej Venegyiktovon, hogy az újságíró miért csak olyan európai vezetőkkel beszélget a videó csatorna adásaiban, akik erősen bírálják Putyin rendszerét.

„Ezt megelőzően az orosz sajtóban Orbán Viktor tusványosi beszéde keltett komoly visszhangot. Az állami média egyetértően idézte a magyar miniszterelnök szavait, amelyek Ramzan Kadirov tetszését is elnyerték”

A közösségi média egyik megmondó emberévé avanzsált csecsen vezető Telegram csatornáján reagált, és a bejegyzéséhez a beszédnek azt a részét mellékelte, amelyben a kormányfő arról beszél, hogy az oroszok még a háború előtt megfogalmazták azon követelésüket, hogy Ukrajna soha ne lehessen a NATO tagja, s hogy ne telepítsenek oda olyan fegyvereket, amellyel el lehet érni Oroszországot. Ezért a háború egyik fő okának azt jelölte meg, hogy nyugaton erről nem voltak hajlandóak tárgyalni, s hozzátette, hogy ha ma az Egyesült Államokban Donald Trump, Németországban pedig Angela Merkel lenne hatalmon, akkor ez a háború ki sem tört volna. Kadirov a magyar kormányfő beszédét „innovatív és józan elemzésnek” nevezte, s hozzátette, teljesen egyetért Orbán Viktorral. Majd sajnálkozva közölte, hogy „nem valószínű, hogy ezt meghallják az európai fővárosokban”.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.