//Okroska – a nyári leves

Okroska – a nyári leves

MEGOSZTÁS

A leghíresebb orosz levesek, a szoljánka és a scsi mellé bátran a dobogóra kerülhet a nyár kihagyhatatlan levese, az okroska is.

Múlt héten a kvászról olvashattak oldalunkon. Már akkor eszembe jutott, hogy ideje lenne az okroska levessel is megismerkednünk, egyrészt mert szezonja van, másrészt gyakran kvászból készítik. De mi a teendő, ha a kvász olyan finomra sikeredett, hogy mind az utolsó cseppig elfogyot? Miből készítsük el az okroskát? Szerencsére ez egy olyan nyári leves, melyet többféle alapból is szokás elkészíteni, így megoldás lehet, ha kefir vagy joghurt van a hűtőnkben, mivel a leveshez mindkettő megfelel.

Nagyon nem szeretem, ha veszendőbe megy bármilyen élelmiszer, főleg ha arra gondolunk, hány millió ember kénytelen nélkülőzni és éhezni bolygónkon, milyen környezeti terhet jelent az élemiszerek előállítása, szállítása. Az okroska leves esetében jó hír, hogy bármilyen zöldséget vagy húsfélét felhasználhatunk hozzá. Egyre kell csak odfigyelni, hogy a hozzávalók passzoljanak egymáshoz.
A burgonyát és az uborkát semleges ízhatású zöldségeknek tekinthetjük, melyek a szláv konyhában szinte mindig az asztalra kerülnek és az okroska elkészítése esetén is a leves alkotói közé sorolhatók. A burgonyán és az uborkán kívül, az okroskába leggyakrabban főtt hús, gomba, tojás, esetleg felvágott kerül. Természetesen a friss fűszernövények, mint például a petrezselyem vagy a kapor, szintén elengedhetetlen kellékei a fogásnak. Mint ahogy a hozzávalók változatosságából látszik, képtelenség két egyforma okroskát enni, annak sokszínű ízvilága miatt. Ettől is zseniális ez a fogás!
Én egy fogyókúrás változatot készítem ma el, ami semmilyen húsféleséget nem tartalmaz. Ha Önök az eredeti kvász alapú okroskát készítik el, törekedjenek arra, hogy a kvász savanykásabb legyen. Ha húsféleséget is szeretnének a kanalukon látni, bátran tegyenek belőle a fazékba. Az okroska gyomorkímélő étel, így bármely napszakban bátran fogyasztható, akár egy átbulizott nyárestét követően is!

Okroska

Окрошка

Hozzávalók:
3 szem burgonya, 3 tojás, 1 sárgarépa, 3-4 darab kovászolni való uborka, 1 csomag petrezselyem, mustár, citrom, 1 liter joghurt, só, bors

A burgonyákat, a sárgarépát és a tojásokat főzzük meg. Ha kihűltek, a krumplikat és a sárgarépát vágjuk apró kockákra, ahogyan a nyers uborkákat is. A tojások esetében válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét szintén vágjuk apróra. A tojások sárgáját turmixoljuk össze egy tálban, a joghurttal együtt. Ízlés szerint adjunk hozzá mustárt, facsart citromot, petrezselymet vagy kaprot, majd sózzuk, borsozzuk. Végezetül öntsük a – mi esetünkben – joghurtos alaplébe a felaprított hozzávalókat. Óvatosan keverjük át a levesünket. A tálalást megelőzően az okroskát pihentessük 2-3 óra hosszat a hűtőben. És ne feledjék, ha túl fogyókúrásnak, vagy szegényesnek ítélik a receptet, javítsák azt fel tetszőleges hozzávalókkal.
Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS